Νίκος Χαρδαλιάς: Η στάση ζωής των Ολυμπιονικών μας αποτελεί πρότυπο για όλους μας

Διαβάζεται σε 11'
O Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς και οι Ολυμπιονίκες στην τελετή βράβευσης
O Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς και οι Ολυμπιονίκες στην τελετή βράβευσης Eurokinissi

Η Περιφέρεια Αττικής τίμησε τους Έλληνες αθλητές που συμμετείχαν και διακρίθηκαν στους φετινούς 33ους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στην εμβληματική Στοά του Αττάλου.

«Η στήριξη του αθλητισμού αποτελεί συνειδητή πολιτική επιλογή μας», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής στην Ειδική Εκδήλωση της Περιφέρειας, στη Στοά του Αττάλου, προς τιμήν της ελληνικής Ολυμπιακής αποστολής

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα η Περιφέρεια Αττικής τίμησε τους Έλληνες αθλητές που συμμετείχαν και διακρίθηκαν στους φετινούς 33ους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στην εμβληματική Στοά του Αττάλου, έναν χώρο που συνδέεται με την ιστορία, την πολιτική, τον πολιτισμό της αρχαίας Αθήνας και την αθλητική παράδοση της χώρας.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, αναγνωρίζοντας τις εξαιρετικές επιδόσεις και την προσφορά των μελών της Εθνικής Ολυμπιακής Ομάδας στον ελληνικό αθλητισμό, εξήρε τις προσπάθειές τους, υπογραμμίζοντας τη σημασία όχι μόνο της αθλητικής αριστείας αλλά και των ιδεωδών που πρεσβεύουν.

«Με περηφάνια και συγκίνηση τιμούμε σήμερα την αριστεία, την προσπάθεια και το πάθος των αθλητών που εκπροσώπησαν τη χώρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Θέλουμε να σας πούμε ένα μεγάλο “ευχαριστώ”», τόνισε στο χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Αττικής. Και πρόσθεσε: «Επιδιώκουμε η δική σας στάση ζωής, που στηρίζεται στην ευγενή άμιλλα, την αφοσίωση, την επιμονή, τον αλληλοσεβασμό και το ευ αγωνίζεσθαι, να αποτελέσει πρότυπο για όλους μας».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης βραβεύτηκαν οι 10 Ολυμπιονίκες μας που κατέκτησαν μετάλλια. Πρόκειται για τους:

Μίλτο Τεντόγλου (χρυσό μετάλλιο στον στίβο, μήκος)
Απόστολο Χρήστου (αργυρό μετάλλιο στην κολύμβηση, 200 μ. πρόσθιο)
Λευτέρη Πετρούνια (χάλκινο μετάλλιο στην ενόργανη  γυμναστική, κρίκους)
Εμμανουήλ Καραλή (χάλκινο μετάλλιο στον στίβο, επί κοντώ)
Θεόδωρο Τσελίδη (χάλκινο μετάλλιο στο τζούντο)
Νταουρέν Κουρουγκλίεφ (χάλκινο μετάλλιο στην πάλη)
Αντώνη Παπακωνσταντίνου και Πέτρο Γκαϊδατζή (χάλκινο μετάλλιο στην κωπηλασία)
Ζωή Φίτσιου και Μελίνα Κοντού (χάλκινο μετάλλιο στην κωπηλασία).

Μαζί τους βραβεύτηκαν, οι προπονητές τους και συνολικά και τα 100 μέλη της ελληνικής Ολυμπιακής αποστολής.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής αναφέρθηκε στη σημασία των αξιών και στη διαχρονικότητα του Ολυμπιακού Ιδεώδους. «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μια γιορτή του αθλητισμού και του πολιτισμού. Θα έπρεπε να είναι και μια γιορτή της ειρήνης.  Ο θεσμός της Ολυμπιακής Εκεχειρίας που καθιερώθηκε στην Αρχαία Ελλάδα, η προώθηση του διαλόγου, του αμοιβαίου σεβασμού, της κατανόησης και της συμφιλίωσης είναι επίκαιρος όσο ποτέ άλλοτε», σημείωσε. Και ανέδειξε τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας για τη στήριξη των αθλητών μας.

Όπως είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Χαρδαλιάς με την υπογραφή της σύμβασης ύψους 5,7 εκατ. ευρώ για το ΟΑΚΑ, σε ένα χρόνο από τώρα οι αθλητές θα έχουν έναν υπερσύγχρονο, πλήρως λειτουργικό και ασφαλή, χώρο αθλητισμού «όπως τους αξίζει». Παράλληλα, υπενθύμισε ότι προ ημερών η Περιφέρεια Αττικής ανακοίνωσε την κατασκευή του πρώτου Εθνικού Παρα-ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου, το οποίο θα γίνει στη Ραφήνα, μέσα από το Πρόγραμμα «Αττική 2021-2027».

«Είμαστε στο πλευρό σας. Η Περιφέρεια Αττικής και εγώ προσωπικά στεκόμαστε αρωγοί στις προσπάθειές σας. Με κάθε μέσον. Η στήριξη του αθλητισμού αποτελεί συνειδητή πολιτική επιλογή μας. Με πράξεις και μετρήσιμα αποτελέσματα. Θέλουμε την Αττική, μητρόπολη του αθλητισμού που θα μπορεί να φιλοξενεί στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της μεγάλες διεθνείς  διοργανώσεις. Και πιστέψτε με, στο σχέδιο μας  που θα αρχίσει να εξελίσσεται τις επόμενες βδομάδες περιλαμβάνεται η ολοκλήρωση αλλά και η κατασκευή νέων εμβληματικών αθλητικών εγκαταστάσεων σε συνεργασία με τους δήμους και με τις Ομοσπονδίες. Στόχος είναι η δημιουργία κοιτίδων αθλητισμού σε κάθε γειτονιά της Αττικής, αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο πόρο», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Σπύρος Καπράλος: «Είναι η ώρα της επιβράβευσης των παιδιών μας»

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος ανέφερε: «Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, συμμετείχαμε με 100 αθλητές εκ των οποίων οι 57 κατάφεραν να συμπεριληφθούν στους πρώτους οκτώ στο αγώνισμα τους. Κατακτήσαμε οκτώ μετάλλια. Δέκα αθλητές μας από έξι διαφορετικά αθλήματα ανέβηκαν στο βάθρο. Τα αποτελέσματα αυτά ήρθαν μετά από τη σωστή και επίπονη δουλειά που έγινε τα προηγούμενα χρόνια. Τώρα, ήρθε η ώρα της επιβράβευσης των παιδιών, για τη χαρά και την υπερηφάνεια που μας προσέφεραν. Ως Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, θέλοντας να ανταμείψουμε την προσπάθεια όλων των μελών της Ολυμπιακής Ομάδας που κατάφεραν να προκριθούν στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός, δώσαμε ήδη υποτροφία 10.000 ευρώ στα μέλη της.

Επίσης, κατά την επιστροφή μας από τη γαλλική πρωτεύουσα αποφασίσαμε να δώσουμε για πρώτη φορά έκτακτη οικονομική ενίσχυση όχι μόνο σε όσους κατέκτησαν μετάλλια, αλλά και σε όσους κατετάγησαν από την 4η έως και την 8η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Επιπλέον, και με ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας, ζητήσαμε από την Πολιτεία όλοι οι αθλητές και οι αθλήτριες που καταλαμβάνουν την 1η έως και την 8η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες, να επιβραβεύονται με μία θέση στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα. Πιστεύουμε ότι όποιοι έφτασαν έως και την 8η θέση, δικαιούνται και αυτοί μία σημαντική επιβράβευση από τη χώρα που τίμησαν. Θέλω να ζητήσω τη στήριξη από πλευράς Περιφέρειας προς τους αθλητές που αρχίζουν από τώρα την προσπάθεια τους για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες. Ένας νέος Ολυμπιακός Κύκλος ξεκίνησε ήδη την ημέρα μετά την Τελετή Λήξης στο Παρίσι».

Γιάννης Βρούτσης: «Αξιοποιούμε κάθε πόρο για να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες αθλητικές εγκαταστάσεις σε όλη την Αττική»

«Είμαι χαρούμενος γιατί ο Περιφερειάρχης και φίλος Νίκος Χαρδαλιάς, από το ξεκίνημά του, προτεραιοποίησε τον αθλητισμό. Μέσα από τη συνεργασία μας, θα αξιοποιήσουμε κάθε πόρο, μέχρι και το τελευταίο ευρώ, για να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες αθλητικές εγκαταστάσεις σε όλη την Αττική» τόνισε στον χαιρετισμό του ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος χαρακτήρισε την τελετή ως μια «σημαντική στιγμή», καθώς η Περιφέρεια Αττικής «αναγνωρίζει εμπράκτως, για μια ακόμα φορά, την πανανθρώπινη αξία του ολυμπιακού ιδεώδους». 

Ο κ. Βρούτσης, αναφερόμενος στο καθήκον της Πολιτείας να εξασφαλίζει κατάλληλες υποδομές για τους Έλληνες αθλητές και αθλήτριες, έκανε ιδιαίτερη μνεία στη συνεισφορά της Περιφέρειας Αττικής για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ, ενός εμβληματικού αθλητικού κέντρου, άμεσα συνδεδεμένου με την Ολυμπιακή κληρονομιά της Αττικής, που πλέον έχει περάσει σε μια νέα εποχή. Απευθυνόμενος προς τους βραβευόμενους Ολυμπιονίκες, ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού υπογράμμισε ότι ο «αθλητισμός είναι το πιο σημαντικό γεγονός για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα ενός ανθρώπου, είναι ο αντιπερισπασμός σε ό,τι κακό έχουμε μπροστά μας».

Ανέφερε μάλιστα ότι μέσα από ευρείες συνεργασίες με όλους τους συναρμόδιους φορείς, θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να αναδειχθεί ο αθλητισμός στη θέση που του αξίζει – ιδίως προς τις νέες γενιές: «Είμαστε ευγνώμονες για όσα κάνατε μπροστά σε εκατομμύρια ανθρώπους που παρακολουθούσαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, φέροντας το εθνόσημο της πατρίδας μας. Η λέξη “ευχαριστώ” βγαίνει βαθιά από μέσα μας και αυτή η ευγνωμοσύνη δεν αποτυπώνεται με λόγια», σημείωσε.

Όλγα Κεφαλογιάννη: «Ας κρατήσουμε ζωντανό το πνεύμα του Ολυμπισμού, τη δύναμη της ενότητας, της αλληλεγγύης»

Η Υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, τόνισε: «Τιμούμε όλους εκείνους που αφιέρωσαν χρόνια σκληρής προετοιμασίας για να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα μας σε αυτό το παγκόσμιο γεγονός, ξεπερνώντας τα όρια που θέτει η φύση στο ανθρώπινο σώμα και το πνεύμα. Θα ήθελα λοιπόν, εκ μέρους του Υπουργείου Τουρισμού, να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στους αθλητές και τις αθλήτριες που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους. Κάθε ένας και κάθε μία από εσάς που αγωνίστηκε στο Παρίσι έχει συμβάλει στην μετάδοση των ιδανικών του Ολυμπισμού. Ιδανικών, υψηλών και πανανθρώπινων, που μας εμπνέουν καθημερινά.

Σας ευχαριστούμε για την προσπάθεια, για τις στιγμές υπερηφάνειας και συγκίνησης που μας χαρίσατε, για τις αξίες που αναδείξατε μέσα από τον αγώνα σας. Σας εύχομαι κάθε επιτυχία στη μελλοντική σας πορεία, προσωπική και αθλητική. Ευχαριστούμε βεβαίως και όλους όσοι στάθηκαν δίπλα στους αθλητές, τους προπονητές, τις οικογένειες και όλους όσοι σας ενθάρρυναν σε κάθε σας βήμα. Ας κρατήσουμε ζωντανό το πνεύμα του Ολυμπισμού, τη δύναμη της ενότητας, της αλληλεγγύης, την ευγενή άμιλλα. Και ας θυμόμαστε ότι κάθε αγώνας, κάθε προσπάθεια, όπως αυτή των αθλητών μας, μας φέρνει πιο κοντά σε έναν καλύτερο κόσμο».

Ισίδωρος Κούβελος: «Στεκόμαστε με απόλυτο σεβασμό μπροστά στους Ολυμπιονίκες μας»

Ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, Ισίδωρος Κούβελος, δήλωσε: «Στεκόμαστε με απόλυτο σεβασμό μπροστά σε κάθε ολυμπιονίκη, ξέροντας πόσες όμορφες στιγμές στερήθηκε αυτός ο νέος ή η νέα για να κυνηγήσει την αριστεία στον αθλητικό στίβο. Θαυμάζουμε την υπομονή και την αντοχή του στα χρόνια της προετοιμασίας. Γι’ αυτό και η απόδοση τιμής από μια δημόσια αρχή, όπως η Περιφέρεια Αττικής, σε έναν ολυμπιονίκη, ξεφεύγει από μια συνηθισμένη τελετή βράβευσης για κάποια αθλητική επιτυχία.

Η αναγνώριση μιας ολυμπιακής επιτυχίας περιέχει μέσα της και την ελπίδα πως ο αθλητής θα αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση από τους νέους συμπολίτες του. Θα γίνει δηλαδή ένα πρότυπο. Γιατί, όπως λέω πάντα, δεν φτάνει μόνο η διάκριση και το μετάλλιο, αυτό που μετράει στον αθλητή για να κερδίσει την αριστεία αλλά, όπως έλεγε και ο Αριστοτέλης, είναι ο τρόπος συμπεριφοράς».

Βασιλική Μιλλούση: «Τιμούμε την προσπάθεια των αθλητών μας που έφτασαν στο στόχο»

Τέλος, η Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού – Ολυμπιακού Ιδεώδους, Βασιλική Μιλλούση, σημείωσε: «Με αυτή τη γιορτή τιμούμε την προσπάθεια όλων των αθλητών και των προπονητών για να φτάσουν στο στόχο. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό, να μπορέσουν να φτάσουν εκεί. Τιμούμε όλους εσάς που τα καταφέρατε και ήσασταν εκεί, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Ευχαριστούμε τον Περιφερειάρχη, όλο το Περιφερειακό Συμβούλιο και όλους εσάς που βρίσκεστε εδώ».

Η εκδήλωση άνοιξε με την χορογραφία της Άρτεμις Ιγαντίου, καλλιτεχνικής διευθύντριας των Τελετών Αφής και Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας από το 2008 έως και σήμερα, ενώ ο Πέτρος Κούρτης, ο μουσικός που συμμετείχε στην Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004, κερδίζοντας διεθνή αναγνώριση με τα κρουστά του, προσέφερε στο κοινό ένα ξεχωριστό, διαδραστικό θέαμα.

Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Κατερίνα Αναστασοπούλου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος,  ο  Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας Ισίδωρος Κούβελος, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης, η Αναπληρώτρια Περιφερειάρχης Αττικής Χριστίνα Κεφαλογιάννη, η Ειδική Γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής Έλενα Ράπτη, ο Εκτελεστικός Γραμματέας Γιάννης Σελίμης, οι Αντιπεριφερειάρχες: Αθλητισμού – Ολυμπιακού Ιδεώδους Βασιλική Μιλλούση, Κεντρικού Τομέα Κωνσταντίνος Ζώμπος, Πειραιά Σταυρούλα Αντωνάκου, Ανατολικής Αττικής Βασιλική Καβαλλάρη, Βορείου Τομέα Λουκία Κεφαλογιάννη, Νοτίου Τομέα Χρήστος Θεοδωρόπουλος, Δυτικής Αττικής Κλεάνθης Βαρελάς, Βιομηχανίας, Ενέργειας & Φυσικών Πόρων Εβίνα Γιακουμάτου, Παιδείας Έρρικα Πρεζεράκου, Επιχειρηματικότητας & Ευρωπαϊκού Προγραμματισμού Αλεξάνδρα Πάλλη, Περιβάλλοντος & Ποιότητας Ζωής Μπάμπης Σιάτρας, Οικονομικών Μαριάννα Τουμαζάτου, Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Δήμητρα Αγγελάκη, Χωρικού Σχεδιασμού, Πολεοδομικών Θεμάτων & Εφαρμογών Ελευθέριος Κοσμόπουλος, Δυτικού Τομέα Βασίλειος Λώλος, Πολιτικής Προστασίας Λεωνίδας Μανωλάκος, ο Πρόεδρος της «Νέας Μητροπολιτικής Αττικής Α.Ε.» Δημήτρης Φραγκάκης, η Γενική Διευθύντρια της «Νέας Μητροπολιτικής Αττικής Α.Ε.» Έφη Φιλιοπούλου, ο διευθυντής Γραφείου Περιφερειάρχη Γιώργος Χαλκιάς, ο αναπληρωτής διευθυντής του Γραφείου Περιφερειάρχη Δημήτρης Ταραζώνας, ο προϊστάμενος στο Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Σωτήρης Νικολαρόπουλος, ο προϊστάμενος στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Αττικής Μιλτιάδης Κύρκος, οι Εντεταλμένοι Σύμβουλοι: Πολιτισμού Μαρία Κουρή, Ελέγχου – Λειτουργίας Αθλητικών Εγκαταστάσεων Χρήστος Γώγος Χρήστος, Εθελοντισμού Ευγενία Μπαρμπαγιάννη – Αδαμοπούλου, Τουρισμού Θεόδωρος Κουτσογιαννόπουλος, Οδικής Ασφάλειας – Υπεύθυνος Κέντρου Διαχείρισης Κωνσταντίνος Μαρκουϊζος (Ιαβέρης), Ελέγχου – Λειτουργίας Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων Πολυχρόνιος Μπαϊρακτάρης, Αλσών – Πάρκων & Υγείας Ζώων Ελευθερία Μωραϊτάκη-Πικρού, Εμπορίου Τζίνα Αδαμοπούλου, Λειτουργίας ΚΤΕΟ Χαράλαμπος Αλεξανδράτος, Ελέγχου – Λειτουργίας Δομών Υγείας Αθανάσιος Βαθιώτης, ο επικεφαλής της  Παράταξης «Αττικός Κύκλος Συνεργασίας και Εμπιστοσύνης» Γιώργος Ιωακειμίδης,  ο Αναπληρωτής Πρόεδρος Π.Σ. Κώστας Κάβουρας, η εκπρόσωπος της Ένωσης Συμμετασχόντων Αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες Βιργινία Κραβαριώτη, ο πρόεδρος της Μητροπολιτικής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής & Ανάπτυξης Νικόλαος Χιωτάκης, η πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού Μπέσσυ Αργυράκη, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αθλητισμού Μιχαήλ Ζαμπίδης, η Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Σταυρούλα Μακρή, τα τακτικά μέλη της Περιφερειακής Επιτροπής Αττικής Μαργαρίτα Βάρσου και Νικόλαος Σαργκάνης κ.α.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα