Σεούλ: “Η Βόρεια Κορέα θα στείλει στρατό να πολεμήσει μαζί με τους Ρώσους στην Ουκρανία”

Διαβάζεται σε 3'
Στρατιώτες της Βόρειας Κορέας
Στρατιώτες της Βόρειας Κορέας AP Ng Han Guan

Σύμφωνα με την υπηρεσία κατασκοπείας, 1.500 στρατιώτες από τη Βόρεια Κορέα έχουν ήδη φτάσει στη Ρωσία, ενώ ανώνυμες πηγές στα νοτιοκορεατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο τελικός αριθμός θα μπορούσε να φτάσει τις 12.000.

 

Η Βόρεια Κορέα έχει αρχίσει να στέλνει στρατεύματα για να πολεμήσουν μαζί με τους Ρώσους στην Ουκρανία, όπως δήλωσε η υπηρεσία κατασκοπείας της Νότιας Κορέας, ενώ η Σεούλ προειδοποίησε για έναν “σοβαρό κίνδυνο ασφαλείας”.

Η κατηγορία αυτή έρχεται μία μέρα μετά τη δήλωση του Προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος ανέφερε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, 10.000 στρατιώτες από τη Βόρεια Κορέα θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στον πόλεμο.

Ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ-Γιεόλ, κάλεσε σε συνεδρίαση ασφαλείας την Παρασκευή και δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να αντιδράσει με “όλα τα διαθέσιμα μέσα”.

Σύμφωνα με την υπηρεσία κατασκοπείας, 1.500 στρατιώτες έχουν ήδη φτάσει στη Ρωσία, ενώ ανώνυμες πηγές στα νοτιοκορεατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο τελικός αριθμός θα μπορούσε να φτάσει τις 12.000.

Αυτή η εξέλιξη έρχεται καθώς αυξάνονται τα στοιχεία ότι η Βόρεια Κορέα προμηθεύει τη Ρωσία με πυρομαχικά, όπως αποδεικνύεται από την ανεύρεση πυραύλου στην περιοχή Πολτάβα της Ουκρανίας.

Η Μόσχα και η Πιονγκγιάνγκ έχουν επίσης ενισχύσει τη συνεργασία τους τους τελευταίους μήνες. Την περασμένη εβδομάδα, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, ευχήθηκε στον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, για τα γενέθλιά του, αποκαλώντας τον “πιο στενό σύντροφό” του.

Η συνεδρίαση ασφαλείας της Παρασκευής έγινε παρουσία βασικών αξιωματούχων από το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Νότιας Κορέας, το Υπουργείο Άμυνας και την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του Γιουν.

“Οι συμμετέχοντες αποφάσισαν να μην αγνοήσουν την κατάσταση και να ανταποκριθούν από κοινού με τη διεθνή κοινότητα χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα”, ανέφερε η ανακοίνωση.

Τι προβλέπει η στρατιωτική συμφωνία Ρωσίας – Βόρειας Κορέας

Η κατηγορία από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών έρχεται λίγες μέρες μετά από αναφορές στρατιωτικών πηγών της Ουκρανίας ότι ο ρωσικός στρατός συγκροτεί μια μονάδα με στρατιώτες από τη Βόρεια Κορέα.

Αυτή την εβδομάδα, ο Πούτιν εισήγαγε ένα νομοσχέδιο για την επικύρωση μιας στρατιωτικής συμφωνίας με τον Κιμ, η οποία προβλέπει ότι η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα θα βοηθούν η μία την άλλη σε περίπτωση “επιθετικότητας” εναντίον κάποιας από τις δύο χώρες.

Η νοτιοκορεατική υπηρεσία κατασκοπείας ανέφερε επίσης ότι Βορειοκορεάτες στρατιώτες εκπαιδεύονται σε ρωσικές βάσεις στο Βλαδιβοστόκ, το Ουσουρίσκ, το Χαμπάροβσκ και το Βλαγκοβιέσενσκ.

Η υπηρεσία δημοσίευσε εναέριες φωτογραφίες από το Ουσουρίσκ και το Χαμπάροβσκ, όπου λέγεται ότι έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες Βορειοκορεάτες στρατιώτες, καθώς και άλλη φωτογραφία από το λιμάνι Τσόνγκτζιν της Βόρειας Κορέας, όπου φαινόταν ρωσικό πλοίο να μεταφέρει Βορειοκορεάτες στρατιώτες.

Η υπηρεσία ανέφερε ότι από τον Αύγουστο, η Βόρεια Κορέα έχει στείλει 13.000 κοντέινερ με βλήματα, πυραύλους και αντιαρματικές ρουκέτες στη Ρωσία.

Υπολογίζεται ότι έως και 8 εκατομμύρια βλήματα των 122 χιλιοστών και 152 χιλιοστών έχουν παραδοθεί στη Ρωσία.

Ωστόσο, κάποιοι στρατιωτικοί ειδικοί θεωρούν ότι οι ρωσικές στρατιωτικές μονάδες θα δυσκολευτούν να ενσωματώσουν τους Βορειοκορεάτες στρατιώτες στην πρώτη γραμμή.

Εκτός από το γλωσσικό εμπόδιο, ο στρατός της Βόρειας Κορέας δεν έχει πρόσφατη εμπειρία πολεμικών επιχειρήσεων.

“Θα μπορούσαν να φρουρούν κάποιες περιοχές στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας, επιτρέποντας στις ρωσικές μονάδες να πολεμούν αλλού”, ανέφερε ο Βαλέρι Ριάμπιχ, εκδότης της ουκρανικής εφημερίδας Defence Express.

“Θα απέκλεια την πιθανότητα ότι αυτές οι μονάδες θα εμφανιστούν άμεσα στην πρώτη γραμμή”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα