Δωρεάν στην πόλη τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου – 3 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Διαβάζεται σε 4'
Art-walk
Art-walk στην πόλη AP Photo/Jens Meyer

Ας ανακαλύψουμε μαζί τις πιο ενδιαφέρουσες δωρεάν εκδηλώσεις που δεν πρέπει να χάσετε σήμερα Δευτέρα 21 Οκτωβρίου στην καρδιά της πόλης.

Φτάσαμε στη μέση του Οκτώβρη και η Αθήνα συνεχίζει να προσφέρει δωρεάν εκδηλώσεις που μπορούμε να απολαύσουμε χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψουμε χρήματα.

Προτείνουμε ενδιαφέρουσες δωρεάν βόλτες για τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου σε ποικίλες εκδηλώσεις, συναντήσεις και εικαστικά δρώμενα, που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γνωστές γκαλερί και φορείς.

Ιδού μερικές ευκαιρίες να ψυχαγωγηθείς σήμερα με δωρεάν είσοδο.

”Ο Πάπας του Γαλιλαίου” του Κώστα Γαβρόγλου, δωρεάν στο Θέατρο Ολύμπια

Το έργο “Ο Πάπας του Γαλιλαίου” του Κώστα Γαβρόγλου, ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσιάζεται σε σκηνοθετική επιμέλεια του Τάκη Τζαμαργιά σε μορφή θεατρικού αναλογίου, την Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024, 20:30, στο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο “Μαρία Κάλλας”.

Ο Γιάννης Αναστασάκης (Πάπας Ουρβανός Η΄), ο Αλέξανδρος Μαυρόπουλος (Πρέσβης Νικολίνι), ο Χριστόφορος Σταμπόγλης (Γαλιλαίος) αποδίδουν το κείμενο. Μαζί τους επι σκηνής ο μουσικός Δήμος Γκουνταρούλης.

Το 1624, ο Γαλιλαίος, επισκέπτεται τη Ρώμη για να συγχαρεί τον φίλο του Καρδινάλιο Μαφφέο Μπαρμπερίνι που είχε εκλεγεί ως Πάπας Ουρβανός Η΄. Σύμφωνα με τον Γαλιλαίο, οι δυο τους είχαν “έξι πολύωρες συναντήσεις”. Δεν είναι, όμως, τίποτα γνωστό για το τι συζητήθηκε στη διάρκεια αυτών των συναντήσεων.

Ο Πάπας του Γαλιλαίου είναι μία φανταστική εκδοχή όσων θα μπορούσαν να είχαν συζητηθεί. Ένα πείραμα στη διδασκαλία της Ιστορίας των Επιστημών, το οποίο εξελίχθηκε σε θεατρικό έργο με αφετηρία έναν από τους “γρίφους” που έχουν απασχολήσει ιστορικούς του 17ου αιώνα είναι το έργο Ο Πάπας του Γαλιλαίου σύμφωνα με τον Κώστα Γαβρόγλου.

Δωρεάν στη Γκαλερί Σκουφά

Η Γκαλερί Σκουφά με μεγάλη χαρά παρουσιάζει την καινούργια ατομική έκθεση της Μαρίας Γιαννακάκη, με τίτλο “Beauty”. Στην τρίτη ατομική της έκθεση στην Γκαλερί Σκουφά η Γιαννακάκη παρουσιάζει μια νέα σειρά έργων βαθιά ριζωμένη σε προσωπικά βιώματα και μνήμες από την ενδελεχή μαθητεία της στην κινεζική τέχνη. Αυτή τη φορά η τεχνογνωσία της συναντά εύθυμους τόπους, όπου μπορεί κανείς να περιπλανηθεί στη ομορφιά που κρύβεται ακόμα και στα πιο μικρά πράγματα.

Όπως αναφέρει και ο επιμελητής της έκθεσης Γιώργος Μυλωνάς στο κείμενο που συνοδεύει την έκθεση: “Ιστορίες με αντικείμενα φερμένα από την Κίνα, βιβλία δεμένα με άνθη, γυναίκες που προβάλλουν ανάμεσα στο όνειρο και την πραγματικότητα και σκυλιά που αποζητούν το χάδι, συνθέτουν τον κόσμο ομορφιάς που προτείνει η Μαρία Γιαννακάκη… Μια “προίκα” από πορσελάνινα σκεύη που ταξίδεψαν με τη ζωγράφο στην Ελλάδα – βάζα, ποτηράκια τσαγιού, αγαλματίδια τερακότας – συνθέτουν μια ενότητα τεσσάρων έργων που έχουν τη διάταξη φρίζας. Είναι σαν ειλητάρια, στημένα στον τοίχο, ξεδιπλωμένα για χάρη όσων θα περάσουν το κατώφλι της γκαλερί Σκουφά…

Δωρεάν στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Η Έκθεση Γλυπτικής στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας, στον αύλειο χώρο του Μεγάρου της Δουκίσσης, έναν από τους σημαντικότερους πυρήνες πολιτισμού της χώρας πραγματοποιείται και φέτος, για έβδομη συνεχή χρονιά. Στην Έκθεση, που έχει ελεύθερο θέμα, θα παρουσιαστούν την χρονιά αυτή 89 γλυπτά μεσαίων και μεγάλων διαστάσεων, δημιουργίες της τελευταίας πενταετίας. Με τον τρόπο αυτό το φιλότεχνο κοινό και οι επισκέπτες του Μουσείου θα γνωρίσουν την πιο πρόσφατη εικαστική παραγωγή στον τομέα της γλυπτικής.

Σε έναν από τους ωραιότερους κήπους της πόλης, η Έκθεση δίνει αφενός την ευκαιρία στους καλλιτέχνες γλύπτες να παρουσιάσουν την πρόσφατη δουλειά τους, να έρθουν οι ίδιοι και το έργο τους σε επαφή με τους θεατές, σε εποχές που αυτό γίνεται όλο και δυσκολότερο, καθώς μεγάλο μέρος της τέχνης εκχωρείται σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.

Αφετέρου, παρέχει την δυνατότητα σε ευρύτερο κοινό να προσεγγίσει τη γλυπτική στην λειτουργία της, αισθητική, παιδευτική και ψυχαγωγική, στον χώρο στον οποίο ανήκει -το φυσικό περιβάλλον-, όταν μάλιστα οι απόπειρες αισθητικής παρέμβασης και δράσης στον δημόσιο χώρο γίνονται ολοένα και πιο σπάνιες με την πάγια άρνηση της Πολιτείας να εφαρμόσει τη νομοθεσία για διάθεση του 1% της δαπάνης των δημοσίων κτιρίων για τη δημιουργία και τοποθέτηση εικαστικών έργων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα