Η τεχνητή νοημοσύνη στην Ε.Ε. και ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάζεται σε 4'
Τεχνητή νοημοσύνη
Τεχνητή νοημοσύνη iStock

Πώς αναπτύσσεται η τεχνητή νοημοσύνη στην καθημερινότητά μας και ποιο το σχετικό νομοθετικό έργο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Δείτε infographic του NEWS 24/7.

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει αναδειχθεί ως μία από τις πιο επαναστατικές τεχνολογίες του 21ου αιώνα, με τη δυνατότητα να αναπαράγει βασικές γνωστικές λειτουργίες του ανθρώπου, όπως η μάθηση, η λήψη αποφάσεων και η δημιουργικότητα.

Μέσω της τεχνητής νοημοσύνης, οι μηχανές «κατανοούν» το περιβάλλον τους, επιλύουν προβλήματα και δρουν αυτόνομα για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων. Χρησιμοποιούν δεδομένα που συλλέγονται είτε μέσω αισθητήρων, όπως κάμερες, είτε είναι ήδη διαθέσιμα, επεξεργάζοντάς τα και λαμβάνοντας αποφάσεις βάσει αυτών.

Παρά το γεγονός ότι η τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης έχει τις ρίζες της σε ιδέες που αναπτύχθηκαν πριν από πολλές δεκαετίες, η ραγδαία πρόοδος στους υπολογιστές και η τεράστια διαθεσιμότητα δεδομένων έχουν επιτρέψει την ταχύτατη εξέλιξή της. Αυτή η πρόοδος δεν περιορίζεται μόνο στις τεχνολογικές δυνατότητες, αλλά έχει σημαντικό αντίκτυπο και στην καθημερινότητά μας, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναγνωρίζει την ανάγκη για τη ρύθμισή της.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην καθημερινότητά μας

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει ήδη εισέλθει δυναμικά σε πολλούς τομείς της καθημερινής ζωής, επηρεάζοντας τον τρόπο που ζούμε, εργαζόμαστε και επικοινωνούμε. Οι διαδικτυακές αγορές, για παράδειγμα, αξιοποιούν αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης για να προτείνουν προϊόντα βάσει προηγούμενων αναζητήσεων και αγορών, εξατομικεύοντας την εμπειρία του χρήστη.

Οι μηχανές αναζήτησης, επίσης, χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να παρέχουν τα πιο συναφή αποτελέσματα, ενώ οι προσωπικοί ψηφιακοί βοηθοί, όπως η Siri και η Google Assistant, προσφέρουν εξατομικευμένες πληροφορίες και υπηρεσίες, καθιστώντας την τεχνητή νοημοσύνη κομμάτι της καθημερινότητάς μας.

Στον τομέα της υγείας, η τεχνητή νοημοσύνη αξιοποιείται για τη βελτίωση των διαγνώσεων και τη λήψη πιο ακριβών ιατρικών αποφάσεων. Εντυπωσιακά παραδείγματα περιλαμβάνουν τη χρήση αλγορίθμων για την ανίχνευση καρδιακών προβλημάτων μέσω κλήσεων σε κέντρα έκτακτης ανάγκης, ενώ σε αυτόνομα οχήματα η τεχνητή νοημοσύνη συμβάλλει στην ασφάλεια των μεταφορών με την ανίχνευση επικίνδυνων συνθηκών στον δρόμο.

Άλλες σημαντικές εφαρμογές περιλαμβάνουν τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης για την κυβερνοασφάλεια, την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, την έξυπνη διαχείριση της κυκλοφορίας στις πόλεις, αλλά και την εξοικονόμηση ενέργειας σε έξυπνα σπίτια και κτίρια.

Παράλληλα, η τεχνητή νοημοσύνη παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη των αυτόνομων οχημάτων και την ενίσχυση των συστημάτων ασφαλείας στα αυτοκίνητα, με στόχο να ελαχιστοποιούνται τα ατυχήματα.

Δείτε το Infographic του NEWS2 24/7:

Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη ρύθμιση της Τεχνητής Νοημοσύνης

Στην προσπάθεια να διασφαλιστεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη αναπτύσσεται με ασφαλή και ηθικό τρόπο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στη ρύθμιση της τεχνολογίας.

Στις 14 Ιουνίου 2023, ενέκρινε τη διαπραγματευτική του θέση για την πράξη της τεχνητής νοημοσύνης, με στόχο τη διασφάλιση της διαφάνειας, της ασφάλειας, της ανιχνευσιμότητας και της απουσίας διακρίσεων στα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιούνται στην Ευρώπη. Η προτεραιότητα του Κοινοβουλίου είναι να διασφαλίσει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αναπτυχθεί με σεβασμό στις θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ και θα είναι φιλική προς το περιβάλλον.

Επιπλέον, το Κοινοβούλιο θέλει να δημιουργήσει έναν ενιαίο, τεχνολογικά ουδέτερο ορισμό για την τεχνητή νοημοσύνη, ώστε να μπορεί να προσαρμοστεί σε μελλοντικά συστήματα και τεχνολογίες.

Οι νομοθετικές προτάσεις επικεντρώνονται στην προστασία των πολιτών και στη δημιουργία ενός ευνοϊκού πλαισίου για την καινοτομία, ενώ παράλληλα διασφαλίζουν ότι τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις ανάγκες της κοινωνίας με ασφάλεια και δικαιοσύνη.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ήδη καταρτίσει έναν μακροπρόθεσμο οδικό χάρτη για την τεχνητή νοημοσύνη, στοχεύοντας να καταστήσει την Ευρώπη παγκόσμιο κέντρο καινοτομίας, ενώ συνεχίζει να εργάζεται προς την κατεύθυνση της διαμόρφωσης ολοκληρωμένων κανόνων για την τεχνητή νοημοσύνη.

Η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να αποτελέσει ακρογωνιαίο λίθο στον ψηφιακό μετασχηματισμό της ευρωπαϊκής οικονομίας και της κοινωνίας, συμβάλλοντας στην ανάκαμψη από την πανδημία και στην πράσινη μετάβαση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα