Πώς το drone της Χεζμπολάχ έφτασε στην κατοικία Νετανιάχου – Η πρώτη αντίδραση

Διαβάζεται σε 5'
Αξιωματικοί του Ισραήλ έξω από το σπίτι του Νετανιάχου
Αξιωματικοί του Ισραήλ έξω από το σπίτι του Νετανιάχου

Μπαράζ ρουκετών της Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ άφησε πίσω τουλάχιστον έναν νεκρό και τουλάχιστον εννιά τραυματίες. Ερωτήματα για τα κενά ασφαλείας μετά το drone στην κατοικία Νετανιάχου. Βίντεο του ισραηλινού πρωθυπουργού.

“Συναγερμός” έχει σημάνει στο Ισραήλ μετά την επίθεση με drone με στόχο την εξοχική κατοικία του πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, στην Καισάρεια, στο βόρειο τμήμα της χώρας, προκαλώντας ενεργοποίηση των σειρήνων σε ολόκληρο το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας του Τελ Αβίβ.

Ο εκπρόσωπος του Νετανιάχου δήλωσε ότι ένα από τα τρία drones που εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο χτύπησε την κατοικία του Νετανιάχου στην πόλη Καισάρεια το Σάββατο (19/10), προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός δεν βρισκόταν στην περιοχή και δεν υπήρξαν θύματα.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, τα δύο άλλα drones αναχαιτίστηκαν, ενώ πάνω από 180 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο προς το βόρειο Ισραήλ.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε επίσης πως το drone που εκτοξεύθηκε από τον Λίβανο χτύπησε κτίριο στην πόλη, αλλά δεν έκανε σαφές αν η κατοικία είναι η «δομή» στην οποία είχε αναφερθεί νωρίτερα.

Βίντεο Νετανιάχου μετά την επίθεση της Χεζμπολάχ

Σε δύο βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στα εβραϊκά και στα αγγλικά, μετά την επίθεση με drone που στόχευσε την κατοικία του στην Καισάρεια το πρωί από τον Λίβανο, ο Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δηλώνει με έμφαση ότι «τίποτα δεν θα με αποτρέψει» και ότι το Ισραήλ «θα νικήσει σε αυτόν τον πόλεμο», όπως αναφέρουν οι Times of Israel.

Σε βίντεο που τραβήχτηκε καθώς περπατά σε ένα πάρκο, φορώντας γυαλιά ηλίου, ο Νετανιάχου λέει στα εβραϊκά: «Ξέρετε, πριν από δύο ημέρες εξαλείψαμε τον δολοφόνο πολλών ανθρώπων Γιαχία Σινουάρ. Όπως έχω πει, βρισκόμαστε σε υπαρξιακό πόλεμο και συνεχίζουμε μέχρι το τέλος».

«Και θέλω να πω κάτι ακόμα: Είμαι περήφανος για τους στρατιώτες μας, είμαι περήφανος για τους διοικητές μας και είμαι περήφανος για εσάς, τους πολίτες του Ισραήλ», προσθέτει.

Στην αγγλική έκδοση του μηνύματος, ο Νετανιάχου αποκαλεί τον Σινουάρ «τον τρομοκράτη εγκέφαλο του οποίου οι άντρες αποκεφάλισαν τους άντρες μας, βίασαν τις γυναίκες μας και έκαψαν ζωντανά μωρά».

«Τον εξοντώσαμε και συνεχίζουμε τη μάχη μας με τους άλλους τρομοκράτες, αντιπροσώπους του Ιράν» προσθέτει.

Ανησυχία για τα κενά ασφαλείας μετά την επίθεση στην κατοικία Νετανιάχου

Οι ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας θεωρούν την επίθεση με drone στην Καισάρεια ως μια πολύ σοβαρή αποτυχία ασφαλείας, και έχει ξεκινήσει έρευνα για τα κενά ασφαλείας, σύμφωνα με πηγή ασφαλείας που επικαλείται ο Ισραηλινός Ραδιοφωνικός Σταθμός του Στρατού.

Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν το κτίριο που χτυπήθηκε ήταν η κατοικία του Νετανιάχου, ωστόσο υπάρχουν ολοένα και περισσότερες αναφορές ότι η επίθεση χτύπησε την κατοικία του πρωθυπουργού.

Η ανταποκρίτρια του Al Jazeera, Νουρ Οντέχ,  ανέφερε ότι, παρά τους περιορισμούς που έχει επιβάλει ο ισραηλινός στρατός, έχει λάβει επιβεβαίωση ότι η επίθεση με drone χτύπησε την κατοικία του πρωθυπουργού.

«Αυτή είναι μια περιοχή όπου συγκεντρώνεται πολύ μεγάλη δύναμη», δήλωσε η Νουρ Οντέχ. «Το γεγονός ότι ένα drone κατάφερε να περάσει απαρατήρητο 70 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τον Λίβανο, χωρίς να ηχήσουν σειρήνες, και να πλήξει τον στόχο του, έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στο Ισραήλ και στις ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας».

Ανέφερε επίσης ότι «μια μεγάλη ομοβροντία ρουκετών» από τον Λίβανο χρησιμοποιήθηκε ως αντιπερισπασμός για την εκτόξευση της επίθεσης με drone στο σπίτι του Νετανιάχου. Σειρήνες ενεργοποιήθηκαν σε ολόκληρη τη βόρεια Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των πόλεων της Γαλιλαίας και της Χάιφα.

Η Χάιφα, η μεγαλύτερη πόλη στη βόρεια Ισραήλ, θεωρείται στρατηγικής σημασίας λιμάνι και φιλοξενεί 300.000 ανθρώπους καθώς και τα ναυτικά αρχηγεία της χώρας.

«Οι σειρήνες ήχησαν λίγο μετά την επιβεβαίωση ότι η επίθεση με drone όντως πέτυχε να πλήξει το σπίτι του Ισραηλινού πρωθυπουργού στην Καισάρεια», ανέφερε η Οντέχ.

Δεκάδες ρουκέτες της Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ

Λίγο αργότερα η Νουρ Οντέχ έκανε λόγο για έναν νεκρό και περίπου 100 ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν ταυτόχρονα από την Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ.

Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Ένας επιβεβαιωμένος θάνατος από αυτή την επίθεση με 100 ρουκέτες… καλύπτοντας μια περιοχή που εκτείνεται από τη βόρεια Ισραήλ μέχρι τη Χάιφα και τον Κόλπο της Χάιφα, όπου ζουν εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι».

Νωρίτερα σήμερα, ζωντανά πλάνα έδειχναν καπνό να υψώνεται από την πόλη Σλόμι, στο βόρειο Ισραήλ, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, ενώ παράλληλα ρουκέτες εκτοξεύτηκαν και προς ισραηλινή στρατιωτική βάση βόρεια της Χάιφα.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε ρουκέτες προς ισραηλινή στρατιωτική βάση βόρεια της Χάιφα, σε απάντηση για τις ισραηλινές επιθέσεις σε προπύργιά της στο νότιο Λίβανο.

«Το μεγάλο σάλβο ρουκετών» ήταν αντίποινα για τις ισραηλινές επιθέσεις σε χωριά στο νότιο Λίβανο, ανακοίνωσε η Χεζμπολάχ, μετά από τη δήλωση του ισραηλινού στρατού ότι σειρά από πυραύλους εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο προς το βόρειο Ισραήλ.

Σύμφωνα με το Ισραηλινό Ραδιόφωνο του Στρατού, τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί στις σημερινές επιθέσεις με ρουκέτες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα