Τρεις πόλεις και δυο χωριά για την 28η Οκτωβρίου

Διαβάζεται σε 7'
Τρεις πόλεις και δυο χωριά για την 28η Οκτωβρίου
Οι Σπέτσες ιδανικός προορισμός για την 28η Οκτωβρίου iStock

Η πιο διάσημη φθινοπωρινή απόδραση, αυτή της 28ης Οκτωβρίου πλησιάζει και αυτές οι προτάσεις για αποδράσεις σε όμορφες πόλεις και νησιά θα σας χαρίσουν αξέχαστες στιγμές.

Το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου αποτελεί ιδανική ευκαιρία για μια σύντομη απόδραση πριν τον χειμώνα. Είτε προτιμάτε την ηρεμία της φύσης, είτε την ιστορία και τα πολιτιστικά μνημεία, υπάρχουν προορισμοί που καλύπτουν όλες τις προτιμήσεις.

Με κοντινές και εύκολα προσβάσιμες επιλογές, μπορείτε να ανακαλύψετε κρυμμένα διαμάντια της Ελλάδας που συνδυάζουν τοπία, γαστρονομία και παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Είτε επιλέξετε μια παραθαλάσσια πόλη όπως η Χαλκίδα, είτε μια ιστορική περιοχή όπως η Σπάρτη, ή ακόμη και ένα ορεινό χωριό στο Πήλιο, αλλά και αγαπημένα νησιά δίπλα στην Αθήνα, κάθε προορισμός έχει κάτι ξεχωριστό να προσφέρει.

Από γεύματα δίπλα στη θάλασσα μέχρι πεζοπορίες σε καταπράσινα βουνά και εξερευνήσεις σε βυζαντινά κάστρα, το τριήμερο μπορεί να μετατραπεί σε μια εμπειρία γεμάτη εντυπωσιακές εικόνες και αξέχαστες στιγμές.

Χαλκίδα: Το διαμάντι της Εύβοιας

Η Χαλκίδα είναι η πρωτεύουσα της Εύβοιας και απέχει μόλις μία ώρα από την Αθήνα, γεγονός που την καθιστά έναν εύκολα προσβάσιμο προορισμό για μια γρήγορη απόδραση. Το φθινόπωρο στη Χαλκίδα είναι πραγματικά μαγευτικό. Το σήμα κατατεθέν της πόλης είναι η παλαιά γέφυρα του Ευρίπου, γνωστή για το φαινόμενο της παλίρροιας. Τα νερά αλλάζουν κατεύθυνση κάθε έξι ώρες, γεγονός που προσελκύει επισκέπτες από όλη την Ελλάδα. Από εκεί μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας με θέα το μοναδικό αυτό φυσικό φαινόμενο.

Χαλκίδα (Φωτογραφία αρχείου) iStock

Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Κάστρο Καράμπαμπα, το οποίο προσφέρει πανοραμική θέα στην πόλη και τον Ευβοϊκό κόλπο. Είναι ένας τόπος με ιστορική σημασία και ιδανικός για βόλτα στα γραφικά σοκάκια του. Η Χαλκίδα είναι γνωστή για τα φρέσκα θαλασσινά της. Μια βόλτα κατά μήκος της παραλίας σας δίνει τη δυνατότητα να απολαύσετε εξαιρετικά πιάτα, όπως ψητό χταπόδι, γαρίδες σαγανάκι και καλαμαράκια.

Σπάρτη: Η Γη των Ηρώων

Η Σπάρτη, γνωστή για την αρχαία της ιστορία, είναι ένας τόπος με έντονη παράδοση και πλούσια πολιτιστική κληρονομιά. Το φθινόπωρο στα βουνά του Ταΰγετου και στις κοιλάδες του Ευρώτα προσφέρει έναν συνδυασμό από φυσική ομορφιά και ιστορικά αξιοθέατα που γοητεύει τους επισκέπτες. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης φιλοξενεί πολύτιμα ευρήματα από την αρχαία πόλη και τις γύρω περιοχές. Εδώ μπορείτε να γνωρίσετε την ιστορία των Σπαρτιατών και να δείτε αγάλματα, κεραμικά και άλλα αντικείμενα που αποκαλύπτουν την σπουδαία κληρονομιά τους.

Επίσης, αξίζει να επισκεφτείτε το Μυστρά, έναν από τους πιο καλοδιατηρημένους βυζαντινούς οικισμούς, ο οποίος βρίσκεται λίγο έξω από τη Σπάρτη. Η πόλη αυτή αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και θα σας μεταφέρει σε μια άλλη εποχή, με τα καλοδιατηρημένα τείχη και τις εκκλησίες της. Η Σπάρτη προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες για πεζοπορία και ορειβασία στον Ταΰγετο, όπου το φθινοπωρινό τοπίο μεταμορφώνεται σε ένα σκηνικό γεμάτο χρυσά και κόκκινα φύλλα. Οι διαδρομές είναι πολλές και ποικίλες, από εύκολες βόλτες μέχρι πιο απαιτητικές διαδρομές για τους πιο έμπειρους πεζοπόρους.

Βόλος: Θάλασσα και Βουνό σε Τέλεια Αρμονία

Ο Βόλος είναι μια πόλη που συνδυάζει τη θάλασσα με το βουνό, αποτελώντας έναν ιδανικό προορισμό για τους λάτρεις της φύσης και της γαστρονομίας. Το φθινόπωρο, τα γραφικά χωριά του Πηλίου ντύνονται με τα χρώματα της εποχής και αποτελούν ιδανική απόδραση για ήσυχες βόλτες και χαλάρωση.

Το λιμάνι του Βόλου iStock

Ξεκινήστε την περιήγησή σας από το λιμάνι του Βόλου και απολαύστε μια βόλτα στην προκυμαία, όπου θα βρείτε καφετέριες και εστιατόρια με θέα τη θάλασσα. Εδώ μπορείτε να απολαύσετε το φημισμένο τσίπουρο, συνοδευόμενο από τα πλούσια μεζεδάκια που προσφέρουν τα τσιπουράδικα της πόλης. Ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, το οποίο περιέχει σημαντικά ευρήματα από την προϊστορική περίοδο, την αρχαία Δημητριάδα και άλλες περιοχές της Θεσσαλίας.

Αν έχετε χρόνο, κατευθυνθείτε προς τα γραφικά χωριά του Πηλίου, όπως η Μακρινίτσα και η Πορταριά. Τα πέτρινα σπίτια και οι πλακόστρωτοι δρόμοι, σε συνδυασμό με τη μαγευτική θέα στον Παγασητικό κόλπο, θα σας ταξιδέψουν σε άλλη εποχή.

Αίγινα: Τα καλύτερα σημεία για αγνάντι

Τα όμορφα νεοκλασικά που απλώνονται το ένα δίπλα στο άλλο στο λιμάνι και στα στενά της, οι τεράστιες βουκαμβίλιες στα μπαλκόνια και στις μικρές αυλές, οι όμορφες παραλίες της, τα πευκοδάση της, το λιμανάκι της με τα καϊκάκια και η εύκολη πρόσβαση κάνουν την Αίγινα μια από τις πιο καλές επιλογές για ανοιξιάτικο διήμερο. Το νησί, είναι γεμάτο αρχαιολογικά και βυζαντινά αξιοθέατα ενώ η περίοδος που η Αίγινα ήταν η πρωτεύουσα της Ελλάδας έχει αφήσει το σημάδι της στην αρχιτεκτονική αλλά και την κουλτούρα των ντόπιων.

Αν σας ενδιαφέρει η αρχαιολογική ιστορία του νησιού τότε ξεκινήστε από τον αρχαιολογικό χώρο της Κολώνας, δίπλα στο λιμάνι, ο οποίος αποτελούσε την αρχαία Ακρόπολη της Αίγινας με πρώτα δείγματα κατοίκισης στην Εποχή του Χαλκού. Στη βόρεια πλευρά της Αίγινας θα βρείτε και το ναό της Αθηνάς Αφαίας του 5ου αιώνα π.Χ., μέσα σε μια τοποθεσία που περιτριγυρίζεται από πεύκα και βλέπει θάλασσα, ακόμα και εάν δεν σας ενδιαφέρει η αρχαιολογία αξίζει να πάτε για τη βόλτα.

Θέλετε βόλτα στα ψηλά; Τότε θα ανέβετε στο Ελλάνιο όρος, το ψηλότερο του νησιού, εκεί θα βρείτε και το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία που είναι ίσως από τα καλύτερα σημεία για αγνάντι. Στην περιήγησή σας στο νησί, βάλτε στο πρόγραμμα να κάνετε μια στάση και στην Παλαιοχώρα τον παλιό οικισμό που χτίστηκε στα τέλη του 9ου αιώνα αλλά ερημώθηκε σταδιακά από τις πολλές επιδρομές.

Εδώ σώζονται ακόμα περίπου 38 από τις 350 εκκλησίες αλλά και ερείπια σπιτιών, καθώς και ενός Κάστρου στην κορυφή του λόφου. Για πιο χαλαρή βόλτα, επιλέξτε το όμορφο λιμανάκι της Πέρδικας που φέρνει λίγο σε Κυκλάδες και αράξτε σε κάποιο ταβερνάκι για ψαράκι και κρασάκι.

Σπέτσες: Σεργιάνι στη Ντάπια

Ένα ακόμα πανέμορφο νησί του Αργοσαρωνικού που είναι ότι πρέπει για διήμερο. Μικρό, κουκλίστικο, με ιστορία και με μια ατμόσφαιρα αρχοντική που τη συναντάτε σε κάθε σας βήμα. Στα συν το γεγονός ότι δεν χρειάζεστε αυτοκίνητο.

Στις Σπέτσες μπορείτε να πάτε παντού με τα πόδια ή με ποδήλατο. Να γυρίσετε τα στενά της περπατώντας και ρουφώντας όλα τα αρώματα των λουλουδιών από τις περιποιημένες βοτσαλωτές αυλές των σπιτιών, να χαζέψετε τα όμορφα αρχοντικά όπως αυτό του Σωτηρίου Αναργύρου, να περπατήσετε όλο το παραλιακό μέτωπο από την Κοργιαλένειο Σχολή μέχρι το παλιό λιμάνι με τους ταρσανάδες όπου θα κάνετε μια στάση για μεζεδάκια και ουζάκι με θέα θάλασσα.

Σπέτσες iStock

Από τα πιο όμορφα σημεία για καφέ είναι η μεγάλη βεράντα του Ποσειδωνίου ενώ το βραδάκι το παιχνίδι παίζεται στα cozy μπαράκια κοντά στο παλιό λιμάνι. Ανάμεσα στις βόλτες μπορείτε να επισκεφθείτε το μουσείο των Σπετσών, τον αρχαιολογικό χώρο στο Καστέλι που δίνει όμορφη θέα στις Σπέτσες και στη θάλασσα ενώ όμορφη βόλτα είναι και αυτή στη σπηλιά του Μπεκίρη με τους σταλαγμίτες αλλά και εκείνη μέχρι το φάρο πάνω από το παλιό λιμάνι όπου στη διαδρομή μπορείτε να θαυμάσετε έργα της γλύπτριας Ναταλίας Μελά.

Οι Σπέτσες έχουν όμως και πολλά πεζοπορικά μονοπάτια που αν έχετε όρεξη μπορείτε να τα περπατήσετε και να ανακαλύψετε την πιο εναλλακτική πλευρά του νησιού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα