Αυστραλή γερουσιαστής επιτέθηκε στον βασιλιά Κάρολο – “Δεν είσαι ο βασιλιάς μου”

Διαβάζεται σε 5'
Η ιθαγενής Αυστραλιανή γερουσιαστής Lidia Thorpe κατά του βασιλιά Καρόλου
Η ιθαγενής Αυστραλιανή γερουσιαστής Lidia Thorpe κατά του βασιλιά Καρόλου AP Photo

“Δεν είσαι ο βασιλιάς μου” φώναζε στον βασιλιά Κάρολο η γερουσιαστής Lidia Thorpe, καλώντας τον να επιστρέψει αυτά που έκλεψαν από τους ιθαγενείς στην Αυστραλία: “Τα οστά μας, τα κρανία μας, τα μωρά μας, τους ανθρώπους μας”

Έντονη ήταν η αντίδραση της Ιθαγενούς Αυστραλής γερουσιαστή Lidia Thorpe στην παρουσία του Βασιλιά Καρόλου στη χώρα, φωνάζοντάς του ότι “δεν είναι βασιλιάς τους”, ενώ του απέδωσε ευθύνες για την γενοκτονία των αυτοχθόνων.

Η Lidia Thorpe ζήτησε τη σύναψη συνθήκης και κατηγόρησε το Στέμμα για κλοπή των εδαφών των Αβοριγίνων, καθώς ολοκλήρωνε την ομιλία του στο Κοινοβούλιο της Αυστραλίας στην Καμπέρα.

Ο Κάρολος, που πραγματοποιεί πενθήμερη επίσκεψη στην Αυστραλία με τη Βασίλισσα Καμίλα, απηύθυνε ομιλία σε βουλευτές και γερουσιαστές στην Αίθουσα του Κοινοβουλίου τη Δευτέρα, σε μια σημαντική στιγμή της πρώτης του επίσημης επίσκεψης ως μονάρχης.

Όπως αναφέρει ο Guardian, καθώς ολοκλήρωνε την ομιλία του – που αναφερόταν στις σχολικές του εμπειρίες στην Αυστραλία, την πανδημία του Covid και το πώς η χώρα αναμένεται να πληγεί από την κλιματική κρίση – η ανεξάρτητη γερουσιαστής από τη Βικτώρια, Lidia Thorpe, πλησίασε τη σκηνή φωνάζοντας: «Αυτή δεν είναι η χώρα σου».

“Δώστε μας αυτά που μας κλέψατε”

«Διαπράξατε γενοκτονία εναντίον του λαού μας. Δώστε μας πίσω τη γη μας. Δώστε μας αυτά που μας κλέψατε – τα οστά μας, τα κρανία μας, τα μωρά μας, τους ανθρώπους μας. Είσαι γενοκτόνος», φώναζε η Thorpe καθώς την απομάκρυναν, μια σφοδρή υπερασπίστρια των δικαιωμάτων των Ιθαγενών.

Η γερουσιαστής Lidia Thorpe συνέχισε τις διαμαρτυρίες της ζητώντας συνθήκη για τους Ιθαγενείς της Αυστραλίας, κατηγορώντας τον Βασιλιά Κάρολο για γενοκτονία. Καθώς οι άνδρες ασφαλείας την απομάκρυναν από την αίθουσα, φώναζε: «Αυτή δεν είναι η γη σου. Δεν είσαι ο βασιλιάς μου. Δεν είσαι ο βασιλιάς μας».

Την ώρα που την έβγαζαν έξω από την αίθουσα, η Thorpe, φορώντας έναν μακρύ μανδύα από δέρμα πόσουμ, ακούστηκε να φωνάζει «Σκ…ά στην αποικία».

Ο Κάρολος στράφηκε προς τον πρωθυπουργό, Άντονι Αλμπανίζι, και συζήτησαν ήσυχα στο βήμα, ενώ η ασφάλεια εμπόδισε τη Thorpe να πλησιάσει τον μονάρχη.

Νωρίτερα, ενώ η Thorpe περίμενε ανάμεσα στους προσκεκλημένους στην Αίθουσα, γύρισε την πλάτη της στην οθόνη όταν εμφανίστηκε ο Βασιλιάς Κάρολος κατά την επίσημη υποδοχή και την ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

Πριν από την ομιλία του βασιλιά, ο πρωθυπουργός Αλμπανίζι και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Πίτερ Ντάτον, καλωσόρισαν τον Κάρολο και την Καμίλα στο Κοινοβούλιο της Αυστραλίας, ευχαριστώντας τους για την υποστήριξή τους στους Αυστραλούς στις καλές και δύσκολες στιγμές.

Ο Αλμπανίζι δήλωσε ότι ήταν τιμή της ζωής του να ηγηθεί της αυστραλιανής αποστολής κατά τη στέψη του βασιλιά, ενώ εξήρε το ενδιαφέρον του Κάρολου για ζητήματα όπως η κλιματική κρίση και η συμφιλίωση.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Άντονι Αλμπανίζι, επαίνεσε τον Βασιλιά Κάρολο για τον σεβασμό του προς τους Αυστραλούς, ακόμα και σε περιόδους που η χώρα συζητούσε το μέλλον της συνταγματικής της τάξης και τη σχέση της με το στέμμα. «Τίποτα δεν μένει ακίνητο», δήλωσε ο Αλμπανίζι.

Ο πρώην πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ, που παρευρέθηκε στην εκδήλωση, εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη διαμαρτυρία, χαρακτηρίζοντάς την ως «ατυχές πολιτικό θέαμα». Ο Άμποτ, ένθερμος υποστηρικτής της μοναρχίας, είχε προκαλέσει εθνική κατακραυγή το 2014 όταν επανέφερε το σύστημα τιμών «ιπποτών και νταμών» και απένειμε τον τίτλο στον Πρίγκιπα Φίλιππο.

“Η Αυστραλία πρέπει να γίνει δημοκρατία”

Νωρίτερα τη Δευτέρα, η Thorpe εξέδωσε δήλωση με την οποία υποστηρίζει ότι η Αυστραλία πρέπει να γίνει δημοκρατία και να συνάψει συνθήκη με τους Πρώτους Λαούς ως μέρος αυτής της διαδικασίας. Υποστήριξε ότι υπάρχει «ανολοκλήρωτη δουλειά που πρέπει να διευθετήσουμε πριν αυτή η χώρα γίνει δημοκρατία».

«Ως Πρώτοι Λαοί, ποτέ δεν παραχωρήσαμε την κυριαρχία μας πάνω σε αυτή τη γη. Το στέμμα εισέβαλε σε αυτή τη χώρα, δεν ζήτησε ποτέ συνθήκη με τους Πρώτους Λαούς και διέπραξε γενοκτονία κατά του λαού μας. Ο Βασιλιάς Κάρολος δεν είναι ο νόμιμος κυρίαρχος αυτών των εδαφών. Οποιαδήποτε κίνηση προς μια δημοκρατία δεν πρέπει να συνεχίσει αυτή την αδικία. Η συνθήκη πρέπει να παίξει κεντρικό ρόλο στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου έθνους».

Οι Ιθαγενείς της Αυστραλίας έχουν ζητήσει συνθήκη με τις κυβερνήσεις της χώρας από την εποχή του πρώιμου αποικισμού, με νέα αναζωπύρωση το 2017 μέσω της «Διακήρυξης του Uluru από την Καρδιά», που καλεί για φωνή, συνθήκη και αλήθεια.

Η διακήρυξη, αποτέλεσμα μακράς σειράς διαβουλεύσεων των Ιθαγενών σε κοινότητες σε όλη την Αυστραλία, προτείνει τη δημιουργία ειδικής επιτροπής για την επίβλεψη της σύναψης συμφωνιών. Η διακήρυξη αναφέρει ότι η κυριαρχία «ποτέ δεν παραχωρήθηκε ούτε έσβησε και συνυπάρχει με την κυριαρχία του Στέμματος».

Η αστυνομία της ACT δήλωσε ότι η Thorpe ήταν μέλος μιας ομάδας διαμαρτυρίας κοντά στο μνημείο νωρίτερα τη Δευτέρα, η οποία κλήθηκε να απομακρυνθεί και συμμορφώθηκε.

Παράλληλα, ένας άνδρας 62 ετών συνελήφθη έξω από το μνημείο για διατάραξη της ειρήνης, αλλά αφέθηκε ελεύθερος χωρίς κατηγορίες. Η αστυνομία ανέφερε ότι συνελήφθησαν και άλλοι στο μνημείο, χωρίς να αντιμετωπίσουν κατηγορίες.

Μια γυναίκα 21 ετών συνελήφθη στο μνημείο επειδή φέρεται να μην συμμορφώθηκε με τις οδηγίες της αστυνομίας και αντιμετώπισε δικαστήριο το απόγευμα της Δευτέρας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα