Η “συμμορία των βρεφών” στην Τουρκία αντιμέτωπη με 500 χρόνια φυλάκιση

Διαβάζεται σε 2'
Η “συμμορία των βρεφών” στην Τουρκία αντιμέτωπη με 500 χρόνια φυλάκιση
iStock

Οι τουρκικές υγειονομικές αρχές αποκάλυψαν ότι 47 άτομα κατηγορούνται για χορήγηση ακατάλληλων θεραπειών σε βρέφη, με σκοπό το οικονομικό όφελος.

Οι Τούρκοι εισαγγελείς προτείνουν περισσότερα από 500 χρόνια φυλάκισης για τους φερόμενους ως αρχηγούς συμμορίας που κατηγορούνται ότι προκάλεσαν πολλούς θανάτους βρεφών τοποθετώντας νεογέννητα σε μονάδες εντατικής θεραπείας για οικονομικό όφελος.

Σύμφωνα με το dailysabah,το κατηγορητήριο 494 σελίδων κατά 47 υπόπτων, συμπεριλαμβανομένων γιατρών και νοσοκόμων, αποκαλύπτει ότι τα βρέφη μεταφέρθηκαν σε επιλεγμένα νοσοκομεία στην Κωνσταντινούπολη αντί για εγκαταστάσεις που θα μπορούσαν να παρέχουν την κατάλληλη φροντίδα. Επί του παρόντος, έχουν ήδη συλληφθεί 22 ύποπτοι.

Η συμμορία πιστεύεται ότι εφάρμοζε αυτή την τακτική για να εξασφαλίζει υψηλότερες πληρωμές από το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της Τουρκίας επιλέγοντας πιο ακριβές θεραπείες. Αυτή η απάτη φέρεται να είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 12 θανάτους βρεφών, κυρίως λόγω παρατεταμένης παραμονής σε μονάδες εντατικής θεραπείας νεογνών ή λοιμώξεων.

Τα μέλη της συμμορίας θα μοιράζονταν στη συνέχεια τα κέρδη που προεκύπταν από αυτές τις δόλιες δραστηριότητες. Οι αρχές αποκάλυψαν στοιχεία σε υποκλοπές τηλεφωνικών κλήσεων και μηνυμάτων που έδειχναν ότι οι εμπλεκόμενοι υγειονομικοί υπάλληλοι παραποίησαν αναφορές υγείας και χορήγησαν ακατάλληλες θεραπείες σε ορισμένα βρέφη.

Ο εισαγγελέας απαιτεί ποινή άνω των 589 ετών για έναν ύποπτο που κατηγορείται για φόνο εκ προθέσεως, ηγεσία εγκληματικής οργάνωσης και πλαστογραφία επίσημων εγγράφων, μεταξύ άλλων κατηγοριών. Για δύο άλλους υπόπτους, οι εισαγγελείς ζητούν ποινές έως και 582 ετών.

Η Γενική Εισαγγελία του Bakırköy ανέστειλε τις δραστηριότητες των δύο εκ των 19 ιδιωτικών νοσοκομείων που εμπλέκονται στο κατηγορητήριο σχετικά με τη «συμμορία νεογέννητων».

Απαντώντας στο σκάνδαλο που εκτυλίσσεται, ο υπουργός Υγείας Κεμάλ Μεμισόγλου ανακοίνωσε ότι σε 11 νοσοκομεία έχουν ανακληθεί οι άδειές και δεν λειτουργούν πλέον ως εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης. Ο Μεμισόγλου τόνισε τη σημασία των ενδελεχών επιθεωρήσεων, αποκαλύπτοντας ότι πάνω από 5.000 επιθεωρήσεις έχουν διεξαχθεί στην Κωνσταντινούπολη τους τελευταίους τρεις μήνες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα