Ιράν: Επιστολή στον ΔΟΑΕ για τις πυρηνικές απειλές του Ισραήλ

Διαβάζεται σε 2'
Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν
Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν AP Photo

Επιστολή στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας για τις απειλές του Ισραήλ ότι θα πλήξει τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις απέστειλε το Ιράν

Το Ιράν απέστειλε επίσημη επιστολή στον ΟΗΕ, διαμαρτυρόμενο για τις απειλές του Ισραήλ να επιτεθεί στις πυρηνικές του εγκαταστάσεις, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, Εσμαείλ Μπαγκαεΐ, κατά τη διάρκεια εβδομαδιαίας συνέντευξης Τύπου τη Δευτέρα.

Το Ισραήλ έχει δεσμευτεί να επιτεθεί στο Ιράν σε αντίποινα για την πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε η Τεχεράνη την 1η Οκτωβρίου, γεγονός που έχει προκαλέσει εικασίες ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν θα μπορούσαν να βρεθούν στο στόχαστρο.

«Οι απειλές για επιθέσεις σε πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι αντίθετες με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και καταδικάζονται. Έχουμε αποστείλει επιστολή σχετικά με αυτό στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ)», δήλωσε ο Μπαγκαεΐ σύμφωνα με το Reuters κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, η οποία μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

Την περασμένη εβδομάδα, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ θα ακούσει τον βασικό του σύμμαχο, τις Ηνωμένες Πολιτείες, σχετικά με την αντίδρασή του στην πυραυλική επίθεση του Ιράν, αλλά οι τελικές ενέργειές του θα βασιστούν στο εθνικό του συμφέρον.

Η δήλωση αυτή συνδέεται με δημοσίευμα της Washington Post, το οποίο ανέφερε ότι ο Νετανιάχου είχε ενημερώσει την κυβέρνηση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι το Ισραήλ θα πλήξει στρατιωτικούς στόχους του Ιράν, αποφεύγοντας όμως πυρηνικές ή πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Εσμαείλ Μπαγκαεΐ, δήλωσε ότι ο Υπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αραγτσί, θα ταξιδέψει τη Δευτέρα σε Μπαχρέιν και Κουβέιτ στο πλαίσιο των ιρανικών προσπαθειών για τη μείωση των περιφερειακών εντάσεων.

Το Ιράν εκτόξευσε δεκάδες πυραύλους προς το Ισραήλ ως αντίποινα για τις ισραηλινές επιθέσεις σε συμμάχους του, τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο και τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας – η δεύτερη ιρανική πυραυλική επίθεση κατά του Ισραήλ φέτος. Το Ισραήλ είχε απαντήσει στην πρώτη επίθεση τον Απρίλιο με αεροπορικό πλήγμα σε αντιαεροπορικό σύστημα στο κεντρικό Ιράν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα