Φορολογικές Δηλώσεις – Ελεύθεροι Επαγγελματίες: Πόσοι αμφισβήτησαν τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης;

Διαβάζεται σε 5'
Χρήματα
Χρήματα ISTOCK

Η συντριπτική πλειοψηφία των ελεύθερων  επαγγελματιών, ακόμη κι αν είχαν ενστάσεις, δεν τις εξέφρασαν επισήμως, αποφεύγοντας το ελεγκτικό “ξεσκόνισμα” σε βάθος πενταετίας.

Ευάριθμοι, (δηλαδή, μετριούνται εύκολα), είναι εκείνοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που αμφισβήτησαν έμπρακτα τη φορολόγησή τους, με το νέο τεκμαρτό τρόπο και ζήτησαν να υποβληθούν σε τακτικό έλεγχο, ώστε να καταφανεί ότι αδικήθηκαν καθώς το πραγματικό εισόδημά τους είναι χαμηλότερο από το τεκμαρτό.

Συγκεκριμένα, μόλις, 1.037 σε σύνολο 400.000 που φορολογήθηκαν με βάση το νέο τρόπο, με τα τεκμήρια, δηλαδή το 0,26% αμφισβήτησαν το λογαριασμό, που τους εστάλη από την ΑΑΔΕ και υπέβαλαν αίτημα για τακτικό έλεγχο.

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ από τους 1.037 επιτηδευματίες, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους κτλ. 686 επικαλέστηκαν, με βάση και τη σχετική πρόβλεψη της κείμενης νομοθεσίας, αντικειμενικούς λόγους για μείωση του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος και συνεπώς του φόρου. Αυτοί οι αντικειμενικοί λόγοι έχουν να κάνουν με ασθένεια, στρατιωτική θητεία, φυσικές καταστροφές και οδήγησαν σε μειωμένη απασχόληση πέρυσι. Οι υπόλοιποι ή οι υπόλοιπες θεώρησαν ότι τα έσοδά τους δεν ήταν ανάλογα των τεκμηρίων και ζήτησαν να ελεγχθούν ακόμη και σε βάθος 5ετίας.

Πάντως η συντριπτική πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών, έστω κι αν είχαν ενστάσεις, δεν τις εξέφρασαν επισήμως, μια και η κίνηση αυτή συνεπάγεται ελεγκτικό “ξεσκόνισμα” και μάλιστα σε βάθος πενταετίας, με κίνδυνο να επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρο και πρόστιμα.

Υπενθυμίζεται ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που θεωρούν ότι αδικούνται από το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα, έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν τη διενέργεια ελέγχου. Ωστόσο θα πρέπει να συμπληρώνουν ένα αναλυτικό ερωτηματολόγιο αποκαλύπτοντας πηγές εισοδήματος, τραπεζικούς λογαριασμούς, μετρητά, χρεωστικές, πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες, κρυπτονομίσματα, αλλά και δαπάνες για ταξίδια στο εξωτερικό, δίδακτρα, ασφάλιστρα, ρεύμα, νερό και τηλέφωνο.

Οι έγκαιρες αναρτήσεις, το αυτόματο εκκαθαριστικό και η έκπτωση 4%

Στο μεταξύ, εν όψει της νέας χρονιάς και της η φορολογική διοίκηση “φουλάρει” μηχανές για να καταστεί δυνατή η έγκαιρη ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, αλλά και η διευκόλυνση, έτσι, των φορολογουμένων να “κλειδώσουν” την έκπτωση του 4% για εφάπαξ εξόφληση του φόρου.

Ενδεικτικό το μήνυμα στο TikTok του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, την περασμένη Κυριακή.

Το κράτος ζητάει τόσο από τους υπευθύνους της ΑAΔΕ, όσο και από τους υπευθύνους των Υπουργείων και των φορέων που δίνουν αντίστοιχα πιστοποιητικά, για να συμπληρωθούν οι φορολογικές δηλώσεις, να κάνουν εγκαίρως τη δουλειά τους. Κι αν δεν το κάνουν θα ‘πέφτουν καμπάνες’. Όχι στην ΑΑΔΕ και στους φορείς, στους ίδιους. Στους διοικητές, στους γενικούς διευθυντές, στους αρμόδιους διευθυντές. Αυτό είναι μια αλλαγή παραδείγματος!“, τόνισε ο κ. Χατζηδάκης και συμπλήρωσε: “Αυτή η αλλαγή μάς βοηθάει, από εδώ και πέρα, οι φορολογικές δηλώσεις να γίνονται κάθε χρόνο στο ίδιο χρονικό διάστημα: 15 Μαρτίου με 15 Ιουλίου. Όλα θα είναι έτοιμα, προκειμένου η διαδικασία να προχωρά κανονικά και χωρίς όλα όσα ζούμε στην Ελλάδα, όλες τις τελευταίες δεκαετίες για αυτό το θέμα. Ακόμα ένα βήμα εκσυγχρονισμού!“.

Δηλαδή, ο κάθε φορέας θα πρέπει να διαβιβάζει τα δεδομένα από την 16η Ιανουαρίου έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Φεβρουαρίου κάθε έτους. Σε περίπτωση μη έγκαιρης, ανακριβούς διαβίβασης των παραπάνω δεδομένων στην ΑΑΔΕ ή μη εγγραφής στο Μητρώο, προβλέπεται πρόστιμο 2.500 ευρώ στα υπεύθυνα πρόσωπα.

Με βάση, δε, το νέο νομοθετικό πλαίσιο, από το 2025 καθιερώνεται σταθερό χρονοδιάγραμμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από τις 15 Μαρτίου έως τις 15 Ιουλίου τόσο για τα φυσικά όσο και για τα νομικά πρόσωπα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό οι φορολογικές δηλώσεις για τις συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογούμενων θα είναι προεκκαθαρισμένες, θα έχουν αναρτηθεί στο Taxis μέσα στις πρώτες ημέρες του Απριλίου και οι φορολογούμενοι απλά θα μπορούν έτσι να ολοκληρώσουν την όλη διαδικασία με έγκριση και αποστολή της δήλωσης μέχρι το τέλος Απριλίου. Αν δεν ελέγξουν και εγκρίνουν τη δήλωση οι ίδιοι, η ΑΑΔΕ θα θεωρήσει τη δήλωση εγκεκριμένη αποστέλλοντας στη συνέχεια το εκκαθαριστικό. Εφόσον, δε, είναι χρεωστικό, τότε η εφάπαξ εξόφληση του φόρου εισοδήματος έως τις 31 Ιουλίου 2025 διασφαλίζει ανώτατη έκπτωση φόρου 4%.

Να σημειωθεί, επίσης, ότι με τη νέα ρύθμιση όσοι και όσες υποβάλλουν τη φορολογική δήλωση από την 1η Μαΐου έως τις 15 Ιουνίου και αποπληρώσουν εφάπαξ το φόρο έως τις 31 Ιουλίου διασφαλίζουν μια πιο “κουρεμένη” έκπτωση, που φτάνει το 3%. Για την υποβολή δηλώσεων από τις 16 Ιουνίου έως τις 15 Ιουλίου το ποσοστό έκπτωσης μειώνεται περαιτέρω στο 2%.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ αποφάσισαν οι αυτόματες φορολογικές δηλώσεις να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με φέτος δηλαδή να μην ξεπεράσουν τις 1,4 εκατ. δηλώσεις προκειμένου να αποφευχθούν λάθη και κενά στα προσυμπληρωμένα στοιχεία που ταλαιπώρησαν φορολογούμενους και λογιστές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα