Τι αποκαλύπτει η διαρροή απόρρητων εγγράφων για τα αντίποινα Ισραήλ στο Ιράν

Διαβάζεται σε 5'
Τι αποκαλύπτει η διαρροή απόρρητων εγγράφων για τα αντίποινα Ισραήλ στο Ιράν
AP Photo/Maya Alleruzzo

Τι αποκαλύπτει και τι όχι η διαρροή απόρρητων εγγράφων της αμερικανικής αξιολόγησης για τα αντίποινα του Ισραήλ στο Ιράν.

Οι αμερικανικές αρχές προσπαθούν να ανακαλύψουν πώς διέρρευσαν στο διαδίκτυο δύο άκρως απόρρητα έγγραφα, τα οποία φέρεται να περιέχουν αμερικανική αξιολόγηση των ισραηλινών σχεδίων για επίθεση στο Ιράν.

Τα έγγραφα, που εμφανίστηκαν την Παρασκευή (18/10) στην πλατφόρμα Telegram, περιλαμβάνουν εκτιμήσεις που βασίζονται σε δορυφορικές εικόνες και άλλες πηγές πληροφοριών.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είναι «βαθιά ανήσυχος» για τη διαρροή. Οι αξιωματούχοι δεν έχουν ακόμη καταλήξει στο αν τα έγγραφα διέρρευσαν μέσω κάποιας κυβερνοεπίθεσης ή από εσωτερική διαρροή, σύμφωνα με τον Κίρμπι.

Το Ισραήλ έχει απειλήσει εδώ και τρεις εβδομάδες ότι θα πλήξει σκληρά το Ιράν, ως αντίποινα για την μαζική επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους που πραγματοποίησε το Ιράν κατά του Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου. Το Ιράν ισχυρίζεται ότι η επίθεση ήταν απάντηση στη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, στις 27 Σεπτεμβρίου από το Ισραήλ.

Είναι αυθεντικά τα έγγραφα;

Σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές, που επικαλείται το BBC, η φρασεολογία που χρησιμοποιείται στους τίτλους φαίνεται αξιόπιστη και συμβαδίζει με αντίστοιχα απόρρητα έγγραφα που έχουν αποκαλυφθεί στο παρελθόν.

Τα έγγραφα, που φέρουν την ένδειξη «Άκρως Απόρρητο», περιλαμβάνουν το ακρωνύμιο «FGI», το οποίο σημαίνει «Πληροφορίες Ξένων Κυβερνήσεων».

Φαίνεται πως τα έγγραφα κυκλοφόρησαν μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών των χωρών της συμμαχίας Five Eyes, που περιλαμβάνει τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, χώρες που ανταλλάσσουν τακτικά πληροφορίες.

Το ακρωνύμιο «TK» στα έγγραφα αναφέρεται στο «Talent Keyhole», έναν κωδικό που καλύπτει δορυφορικές πληροφορίες από Σήματα Πληροφοριών (SIGINT) και Πληροφορίες Εικόνας (IMINT).

Τι μας αποκαλύπτουν;

Τα δύο έγγραφα αποτελούν μια απόρρητη αμερικανική αξιολόγηση των ισραηλινών προετοιμασιών για την επίθεση σε στόχους στο Ιράν, βασισμένη σε πληροφορίες που αναλύθηκαν στις 15-16 Οκτωβρίου από την Εθνική Υπηρεσία Γεωχωρικών Πληροφοριών των ΗΠΑ.

Αυτό που ξεχωρίζει είναι η αναφορά σε δύο συστήματα Αεροεκτοξευόμενων Βαλλιστικών Πυραύλων (ABLM): τα Golden Horizon και Rocks.

Το Rocks είναι ένα σύστημα μακράς εμβέλειας, κατασκευασμένο από την ισραηλινή εταιρεία Rafael και σχεδιασμένο για να πλήττει διάφορους στόχους τόσο πάνω όσο και κάτω από το έδαφος. Το Golden Horizon πιστεύεται ότι αναφέρεται στο σύστημα πυραύλων Blue Sparrow με εμβέλεια περίπου 2.000 χιλιομέτρων (1.240 μιλίων).

Η σημασία αυτού έγκειται στο γεγονός ότι δείχνει πως η ισραηλινή πολεμική αεροπορία σχεδιάζει να πραγματοποιήσει μια εκδοχή της επίθεσής της με Αεροεκτοξευόμενους Βαλλιστικούς Πυραύλους, παρόμοια αλλά διευρυμένη, όπως αυτή που έγινε τον Απρίλιο σε ισραηλινό ραντάρ κοντά στο Ισφαχάν του Ιράν.

Με την εκτόξευση αυτών των όπλων από μακρινή απόσταση και μακριά από τα σύνορα του Ιράν, θα αποφευχθεί η ανάγκη υπερπτήσεων ισραηλινών αεροσκαφών σε χώρες της περιοχής, όπως η Ιορδανία.

Τα έγγραφα επίσης αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν σημάδια προετοιμασίας από το Ισραήλ για ενεργοποίηση της πυρηνικής του αποτροπής.

Κατόπιν αιτήματος του Ισραήλ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν αναγνωρίζει ποτέ δημόσια ότι ο στενός της σύμμαχος, το Ισραήλ, διαθέτει πυρηνικά όπλα, κάτι που προκάλεσε αμηχανία στην Ουάσινγκτον.

Τι δεν αποκαλύπτουν;

Αυτό που λείπει από αυτά τα έγγραφα είναι οποιαδήποτε αναφορά στους στόχους που σκοπεύει να χτυπήσει το Ισραήλ στο Ιράν ή στο πότε θα το κάνει.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν κρύψει την αντίθεσή τους στην στοχοποίηση είτε των πυρηνικών ερευνητικών εγκαταστάσεων του Ιράν είτε των πετρελαϊκών του εγκαταστάσεων.

Αυτό αφήνει τα στρατιωτικά στρατόπεδα, πιο πιθανό τα στρατόπεδα του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης (IRGC) και τη συνδεδεμένη με αυτό παραστρατιωτική οργάνωση Basij, καθώς αυτά τα δύο θεσμικά όργανα θεωρούνται ως η ραχοκοκαλιά της Ισλαμικής Δημοκρατίας, που προβάλλει τη στρατιωτική της δύναμη στο εξωτερικό και καταστέλλει τη λαϊκή διαμαρτυρία στο εσωτερικό.

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, πολλοί περίμεναν ότι το Ισραήλ θα είχε ήδη προχωρήσει στα υποσχεθέντα αντίποινα. Ωστόσο, τον Απρίλιο, το Ιράν περίμενε 12 ημέρες πριν αντεπιτεθεί στο Ισραήλ με έναν καταιγισμό από 300 drones και πυραύλους μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που χτύπησε τα διπλωματικά του κτίρια στη Δαμασκό, σκοτώνοντας αρκετούς ανώτερους διοικητές του IRGC.

Μέρος της τρέχουσας καθυστέρησης στην απάντηση του Ισραήλ πιθανότατα οφείλεται στις ανησυχίες των ΗΠΑ για κλιμάκωση, καθώς απομένει λιγότερο από ένας μήνας πριν τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Διέρρευσαν επίτηδες;

Υπάρχει το ενδεχόμενο τα συγκεκριμένα έγγραφα να διέρρευσαν επίτηδες, από κάποιον που ήθελε να ανατρέψει τα σχέδια του Ισραήλ.

Το Ιράν διαθέτει μια μεγάλη και εξελιγμένη ικανότητα στον κυβερνοπόλεμο, επομένως η πιθανότητα μιας εχθρικής κυβερνοεπίθεσης επίσης διερευνάται.

Αυτά τα έγγραφα, αν είναι αυθεντικά όπως θεωρείται πολύ πιθανό, δείχνουν ότι, παρά την στενή αμυντική σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ, η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να κατασκοπεύει τον σύμμαχό της σε περίπτωση που δεν της παρέχεται η πλήρης εικόνα.

Δείχνουν επίσης ότι τα σχέδια της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας για κάποιο είδος μακράς εμβέλειας αντίποινα κατά του Ιράν είναι πολύ προχωρημένα και ότι λαμβάνονται μέτρα για να αντιμετωπιστεί η αναμενόμενη ιρανική απάντηση.

Με λίγα λόγια: αν και όταν το Ισραήλ πραγματοποιήσει αυτά τα σχέδια, η Μέση Ανατολή θα βιώσει ξανά μια περίοδο έντονης έντασης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα