Οι διαβεβαιώσεις Γεραπετρίτη στην “πατριωτική ΝΔ”

Διαβάζεται σε 4'
Οι διαβεβαιώσεις Γεραπετρίτη στην “πατριωτική ΝΔ”
Ενημέρωση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας απο τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη EUROKINISSI

Ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τους βουλευτές της ΝΔ, μέλη της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, για τον διάλογο με Τουρκία, ενόψει και της συνάντησης με Φιντάν. Ήρεμο κλίμα, αλλά κάτω από την επιφάνεια παραμένει η καχυποψία.

Τις… διπλωματικές του δεξιότητες επέδειξε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά τη συνάντηση που είχε χθες με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, που μετέχουν στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής.

Συνάντηση που διήρκεσε τρεις ώρες και στην οποία κυριάρχησε φυσικά ο διάλογος με την Τουρκία, ενόψει και της επίσκεψης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, στην Αθήνα, στις 8 Νοεμβρίου.

Το κλίμα σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες ήταν ήρεμο, καθώς άλλωστε ο κ.Γεραπετρίτης κατά τις τρεις αυτές ώρες διαβεβαίωνε τους βουλευτές της ΝΔ ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να υποχωρήσει από τις εθνικές θέσεις απέναντι στην Τουρκία.

“Στις βασικές μας θέσεις δεν υποχωρούμε, τελεία και παύλα”, δήλωσε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών. Δήλωσε ότι εάν η Τουρκία δε συμφωνήσει ότι μόνο η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα αποτελούν αντικείμενο συζήτησης, ο διάλογος θα σταματήσει. Και υποσχέθηκε ότι δεν διαπραγματεύεται τίποτε άλλο.

Ο κ. Γεραπετρίτης εκτίμησε πάντως ότι ο διάλογος δεν έχει φτάσει ακόμη στο σημείο, που να είναι ορατή μία προσφυγή στη Χάγη, και ότι δεν αναμένεται να φτάσει σύντομα. Ανέφερε επίσης στους βουλευτές ότι αυτή τη στιγμή η συζήτηση με την τουρκική πλευρά αφορά κυρίως ζητήματα όπως τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε μάλιστα ότι για να προχωρήσει ουσιαστικά ο διάλογος κάποιος θα πρέπει να υποχωρήσει, αλλά αυτός δεν θα είναι η Ελλάδα.

Υποστήριξε επίσης ότι το περιστατικό στην Κάσο εξελίχθηκε πολύ διαφορετικά από ό,τι παρουσιάστηκε. Ενώ αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του πως όταν ανέλαβε εκείνος, το Κυπριακό δεν υπήρχε ως θέμα, καθώς ερμηνεύθηκε ως έμμεση αιχμή κατά του προκατόχου του και νυν υπουργού Άμυνας, Νίκου Δένδια.

Οι γαλάζιες απορίες στον Γεραπετρίτη

Στη συνάντηση συμμετείχαν 28 από τους 33 γαλάζιους βουλευτές μέλη της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, καθώς ορισμένοι απουσίαζαν σε αποστολές στο εξωτερικό. Πάντως, αν και ο κ.Γεραπετρίτης βρίσκεται στο στόχαστρο πολλών βουλευτών της ΝΔ, χθες κυριάρχησε η… αστική ευγένεια και δεν υπήρξαν επιθέσεις και αντιπαραθέσεις.

Κάτω από το φαινομενικά ήρεμο κλίμα πάντως, η καχυποψία παραμένει, αν και εκφράστηκε με διπλωματικό τρόπο.

Ο βουλευτής Α Αθήνας, Άγγελος Συρίγος, ρώτησε τον κ.Γεραπετρίτη τι θεωρεί πιο πιθανό, να υπάρξει ένα συνυποσχετικό με Τουρκία για προσφυγή στη Χάγη ή απευθείας συνεννόηση χωρίς να απευθυνθούν οι δύο χώρες στο Διεθνές Δικαστήριο.

Ο υπουργός Εξωτερικών σχολίασε ότι το ιδανικό θα ήταν να συμφωνούσαν οι δύο χώρες και να μη χρειαζόταν προσφυγή στη Χάγη, γιατί όπως επισήμανε τα Διεθνή Δικαστήρια βγάζουν συμβιβαστικές αποφάσεις και κανείς δεν μπορεί να ξέρει που θα καταλήξει η διαδικασία.

“Ναι, αλλά στο διάλογο που κάνεις, τι θέματα βάζεις;” ρώτησε στο σημείο αυτό ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ, Ευριπίδης Στυλιανίδης, εννοώντας εάν μπαίνουν στο τραπέζι και ζητήματα εκτός ατζέντας, δηλαδή πέραν της διαφοράς που αναγνωρίζει η χώρα μας για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

“Μα σας είπα, δε βάζουμε θέματα για χωρικά ύδατα, αποστρατιωτικοποίηση νησιών κλπ. Δεν έχουμε μιλήσει για τα θέματα που λέει η Τουρκία ότι θα εγείρει”, απάντησε ο κ.Γεραπετρίτης.

Οι βουλευτές της ΝΔ πάντως έμειναν με την απορία τι συζητάνε τελικά τόσο καιρό Γεραπετρίτης – Φιντάν, καθώς έχουν συναντηθεί οκτώ φορές σε ενάμιση χρόνο.

Βραχονησίδες και θαλάσσια πάρκα

Ο βουλευτής Α Αθήνας, Νικήτας Κακλαμάνης, έθεσε στον υπουργό Εξωτερικών ζήτημα για το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό. Αναφέρθηκε ειδικότερα στις αντιδράσεις για την απαγόρευση οικονομικής/ τουριστικής δραστηριότητας σε βραχονησίδες και ακατοίκητα νησάκια με έκταση μικρότερη των 300 στρεμμάτων. Αντιδράσεις οι οποίες εστιάζουν στον κίνδυνο να θεωρηθεί πως τα νησάκια αυτά δεν έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, αφού δεν έχουν οικονομική δραστηριότητα όπως προϋποθέτει το Δίκαιο της Θάλασσας.

Ο κ. Κακλαμάνης με την αναφορά αυτή δεν είχε πάντως στο στόχαστρο το ΥΠΕΞ αλλά την υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία επίσης εκλέγεται στην Α Αθήνας. Σημειωτέον δε ότι ο κ. Γεραπετρίτης δεν κάλυψε την κ. Κεφαλογιάννη, ούτε τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θοδωρή Σκυλακάκη, λέγοντας πως δεν είχε υπόψη του τη συγκεκριμένη πρόβλεψη του Ειδικού Χωροταξικού πριν βγει και διαβεβαιώνοντας πως δεν θα περάσει.

Ενώ όσον αφορά στα θαλάσσια πάρκα και τις υπόνοιες πως η κυβέρνηση καθυστερεί μετά τις τουρκικές αντιδράσεις, ο υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε ότι γίνονται τα δέοντα και επικαλέστηκε πως είναι τεχνικό το ζήτημα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα