Οι μουσουλμάνοι στην Ευρώπη βιώνουν “ανησυχητικό κύμα” ρατσισμού

Διαβάζεται σε 4'
Οι μουσουλμάνοι στην Ευρώπη βιώνουν “ανησυχητικό κύμα” ρατσισμού
iStock

Η υπηρεσία για τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ αποκάλυψε ότι οι μουσουλμάνοι στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν ανησυχητικά περιστατικά ρατσισμού.

Οι μουσουλμάνοι σε όλη την Ευρώπη παλεύουν με ένα «ανησυχητικό κύμα» ρατσισμού που τροφοδοτείται εν μέρει από την «αντιμουσουλμανική ρητορική», δήλωσε η κορυφαία υπηρεσία για τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ, καθώς δημοσίευσε έρευνα κατά την οποία σχεδόν οι μισοί μουσουλμάνοι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι έχουν βιώσει πρόσφατα διακρίσεις.

Πιο συγκεκριμένα, δημοσιεύθηκε την Πέμπτη (24/10) από τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ (FRA), η έρευνα στην οποία συμμετείχαν 9.600 μουσουλμάνοι σε 13 κράτη μέλη και διαπίστωσε ότι ο ρατσισμός και οι διακρίσεις διαπερνούν τις περισσότερες πτυχές της ζωής τους. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι παιδιά συχνά πέφτουν θύματα εκφοβισμού στο σχολείο, ενώ παρατηρούν ανισότητες στις ευκαιρίες εργασίας και προκατάληψη όσον αφορά την ενοικίαση ή την αγορά σπιτιών.

Ο FRA, μιλώντας σε μουσουλμάνους στην Αυστρία, το Βέλγιο, τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία, την Ισπανία και τη Σουηδία, διαπίστωσε ότι το 47% ανέφερε ότι είχε βιώσει ρατσισμό την πενταετία πριν από το 2022, έναντι 39% το 2016.

Οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή

Όπως αναφέρει ο Guardian, αν και η έρευνα ολοκληρώθηκε πριν από τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ, η υπηρεσία με έδρα τη Βιέννη ανέφερε ότι πληροφορίες από οργανώσεις υποδηλώνουν ότι ο αριθμός των αντιμουσουλμανικών επεισοδίων συνέχισε να αυξάνεται από τότε που ξέσπασε η σύγκρουση.

«Βρισκόμαστε μάρτυρες μιας ανησυχητικής αύξησης του ρατσισμού και των διακρίσεων εις βάρος των μουσουλμάνων στην Ευρώπη», δήλωσε ο διευθυντής της υπηρεσίας, Sirpa Rautio. «Αυτό τροφοδοτείται από συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και επιδεινώνεται από την αντιμουσουλμανική ρητορική που συναντούμε σε όλη την ήπειρο». Μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, οι αρχές προσπάθησαν να περιορίσουν την αύξηση των εγκλημάτων μίσους με στόχο τη μουσουλμανική και την εβραϊκή κοινότητα.

«Αυτό που βλέπουμε είναι ότι η κατάσταση των μουσουλμάνων χειροτερεύει», δήλωσε η Vida Beresnevičiūtė, μια από τους συντονιστές της έρευνας. «Γίνεται πιο περίπλοκο να ζεις ως μουσουλμάνος στην ΕΕ».

Η ακροδεξιά

Τα ποσοστά των αναφερόμενων ρατσιστικών τάσεων φάνηκαν να συνδέονται στενά με την άνοδο της ακροδεξιάς. Στην Αυστρία, όπου το αντιμεταναστευτικό κόμμα FPÖ αναδείχθηκε πρόσφατα ως το κόμμα με τις περισσότερες ψήφους, το 71% των μουσουλμάνων ανέφερε πρόσφατες εμπειρίες ρατσισμού. Στη Γερμανία, όπου η αντιμεταναστευτική Alternative für Deutschland κερδίζει σταθερά , το 68% ανέφερε ρατσιστικά περιστατικά.

Ο ρατσισμός στην καθημερινή ζωή

Στα 13 κράτη μέλη που συμμετείχαν στην έρευνα, το 39% των μουσουλμάνων ανέφεραν διακρίσεις στην αγορά εργασίας, με το 41% ​​να εργάζεται σε θέσεις για τις οποίες είχε περισσότερα από τα προαπαιτούμενα προσόντα. Το ένα τρίτο των ερωτηθέντων (35%) δήλωσε ότι απετράπη από το να αγοράσει ή να νοικιάσει ένα σπίτι λόγω ρατσιστικών διακρίσεων, από 22% το 2016.

Περισσότεροι από τους μισούς μουσουλμάνους που γεννήθηκαν στην Ευρώπη (55%) δήλωσαν ότι ένιωσαν φυλετικές διακρίσεις όταν αναζητούσαν εργασία τα τελευταία πέντε χρόνια, υποδηλώνοντας ότι δεν τυγχάνουν ίσης μεταχείρισης παρά το γεγονός ότι είχαν τις ίδιες γλωσσικές ικανότητες και προσόντα.

Οι γυναίκες που φορούν μαντίλα, ανέφεραν επίσης υψηλότερα ποσοστά διακρίσεων στην αγορά εργασίας. Όταν επρόκειτο για γυναίκες μεταξύ 16 και 24 ετών  το αναφερόμενο ποσοστό διακρίσεων ανέβηκε στο 58%.

Από τους συμμετέχοντες, λίγοι θεώρησαν ότι θα ήταν ωφέλιμο να αναφέρουν τις εμπειρίες τους, με μόλις το 6% να λέει ότι είχε υποβάλει καταγγελία για ένα πρόσφατο περιστατικό.

Ο FRA κάλεσε τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν αυστηρότερες κυρώσεις για διακρίσεις και εγκλήματα μίσους, καθώς και να συλλέξουν δεδομένα για την ισότητα, συμπεριλαμβανομένης της εθνικής ή φυλετικής καταγωγής, για να επιτρέψουν στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να θέσουν καλύτερους στόχους και να παρακολουθήσουν την πρόοδο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα