Η Γάζα “κείται μακρύτερα” της Βενεζουέλας

Διαβάζεται σε 4'
Γάζα
Διαμαρτυρία για τη Γάζα AP

Στην αντιπολίτευση της Βενεζουέλας αποφάσισε η διάσκεψη των προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να απονείμει το Βραβείο Ζαχάρωφ, την στιγμή που υποψήφιες ήταν δύο οργανώσεις από το Ισραήλ και την Παλαιστίνη

Το Women Wage Peace είναι μία γυναικεία οργάνωση από το Ισραήλ που διακηρυγμένο στόχο έχει την προώθηση μίας πολιτικής συμφωνίας για την επίλυση του Μεσανατολικού, με την συμμετοχή γυναικών στην διαδικασία. Το Women of The Sun είναι μία οργάνωση από την Παλαιστίνη που επίσης προωθεί την ειρήνη, την χειραφέτηση και την βελτίωση των συνθηκών ζωής των γυναικών στην Παλαιστίνη.

Στις 4 Οκτωβρίου 2023, μόλις τρεις ημέρες πριν την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και την ακόλουθη γενοκτονία στην Γάζα οι δύο οργανώσεις με τη συμμετοχή χιλιάδων ακτιβιστριών συγκεντρώθηκαν στην Ιερουσαλήμ για να ζητήσουν να μπει ένα τέλος στην Παλαιστινο-ισραηλινή σύγκρουση.

Οι δύο αυτές οργανώσεις, που δεν σταματούν να μάχονται για την ειρήνη στην περιοχή, ήταν από κοινού υποψήφιες για το βραβείο Ζαχάρωφ για την ελευθερία της Σκέψης. Η απονομή του βραβείου σε αυτές, θα αναδείκνυε εκ νέου την ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη για βελτίωση της θέσης των γυναικών στην περιοχή.

Όμως η διάσκεψη των προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έκρινε σημαντικότερη την απονομή του βραβείου στην αντιπολίτευση της Βενεζουέλας. “Το Βραβείο Ζαχάρωφ 2024 για την Ελευθερία της Σκέψης απονέμεται στην María Corina Machado και στον εκλεγέντα πρόεδρο Edmundo González Urrutia για τον γενναίο αγώνα τους για την αποκατάσταση της ελευθερίας και της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα. Στην προσπάθειά τους για μια δίκαιη, ελεύθερη και ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας, έχουν υποστηρίξει θαρραλέα τις αξίες που εκατομμύρια Βενεζουελάνοι και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θεωρούν πολύτιμες: την δικαιοσύνη, την δημοκρατία και το κράτος δικαίου”, ανακοίνωσε η πρόεδρος του ΕΚ, Ρομπέρτα Μέτσολα.

Προφανώς παραμένει σημαντικό να στηρίζεται η αντιπολίτευση στις χώρες όπου αυτή περιορίζεται και καταστέλλεται, όμως η επιλεκτική ευαισθησία της ΕΕ τείνει να γίνει προβληματική. Ας θυμηθούμε την στήριξη που παρείχε (και η ελληνική κυβέρνηση αβλεπί) στον αν μη τι άλλο ανεκδιήγητο Χουάν Γκουαϊδό, που είχε αυτοανακηρυχθεί πρόεδρος της Βενεζουέλας και κατηγορείται μεταξύ άλλων για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και σύσταση και συμμορία.

Δεν θα αναφερθούμε σε άλλες περιπτώσεις για τις οποίες η ΕΕ (και το ΕΚ) δεν δείχνουν αντίστοιχη ευαισθησία σε θέματα δημοκρατίας και δικαιωμάτων, ούτε θα υπενθυμίσουμε ότι η ελεύθερη αγορά δεν είναι ο μόνος δείκτης για την ελευθερία και την δημοκρατία σε μία χώρα. Θα σταθούμε όμως σε μία ακόμη χαμένη ευκαιρία για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την ευκαιρία να αναδείξει δυνάμεις που μάχονται επί ίσοις όροις σε Ισραήλ και Παλαιστίνη για την ειρήνη και την επίλυση του μακροχρόνιου προβλήματος. Την ευκαιρία να στηρίξει τις γυναίκες, όπως αρέσκεται να υποστηρίζει ότι κάνει, στην Μέση Ανατολή, εκεί δηλαδή που χρειάζονται στήριξη σχεδόν όσο πουθενά αλλού. Την ευκαιρία να αναδειχθεί το ίδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε φορέας του αιτήματος για άμεση ειρήνευση στην περιοχή και σύμμαχος όσων(όλο και περισσότερων) αποζητούν μία ειρηνική λύση.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επέλεξε να κλείσει τα μάτια σε όλα αυτά και να συνεχίσει τα επικοινωνιακά και πολιτικά παιχνίδια, προκρίνοντας για το βραβείο Ζαχάροφ την αντιπολίτευση μιας χώρας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, την ώρα που στις παρυφές της Ένωσης, η ισορροπία καθίσταται όλο και πιο εύθραυστη και μία κλιμάκωση θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για την περιοχή και τον πλανήτη

Την ώρα που μερικά μόλις χιλιόμετρα από την ευρωπαϊκή Κύπρο, στην Γάζα, άμαχοι και παιδιά δολοφονούνται κατά χιλιάδες, το ΕΚ προκρίνει ως σημαντικότερη την δουλειά που κάνει για την Ελευθερία της Σκέψης η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας από δύο οργανώσεις γυναικών που μάχονται για την ειρήνη στην πιο κατεστραμμένη από εν εξελίξει πόλεμο περιοχή του πλανήτη.

Από ό,τι φαίνεται, για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ένωση, σε αντίθεση με την Βενεζουέλα, “η Γάζα κείται μακράν”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα