ΠΑΣΟΚ: Την αντιπολίτευση την ορίζει ο λαός

Διαβάζεται σε 4'
ΠΑΣΟΚ: Την αντιπολίτευση την ορίζει ο λαός
Ο Νίκος Ανδρουλάκης SOOC

Χαμόγελα για τις δημοσκοπήσεις στη Χαριλάου Τρικούπη, αλλά και αφορμή περαιτέρω έντασης της πολιτικής παρέμβασης του ΠΑΣΟΚ.

Ως «καύσιμο» για πιο «υψηλές ταχύτητες» στην πολιτική παρέμβαση του ΠΑΣΟΚ, που αποτελεί πια τον βασικό αντιπολιτευτικό πόλο τη κυβέρνησης Μητσοτάκη, αντιμετωπίζουν στη Χαριλάου Τρικούπη την ανοδική πορεία του κόμματος που καταγράφεται στις μετρήσεις της κοινής γνώμης. Αυτά, ενώ την ίδια στιγμή θεωρούν ότι η πραγματικότητα έχει υπερκεράσει τις επικοινωνιακές τακτικές της κυβέρνησης που ολοένα «χάνει έδαφος» στους κεντρώους ψηφοφόρους.

Ο λαός ορίζει…

Όπως λένε στη Χαριλάου Τρικούπη, δεν είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά ο λαός ορίζει το ποιος θα είναι ο αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας. Πράγμα που «κουμπώνει» και με τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που θέλουν πλέον το ΠΑΣΟΚ να κινείται προς το 20%. Ένα ποσοστό που αναμφισβήτητα το μετατρέπει στον «έτερο πόλο» του πολιτικού σκηνικού έστω και αν η επόμενη εκλογική αναμέτρηση φαντάζει μακριά.

Στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν πλέον πως βρίσκονται σε έναν ευνοϊκό δρόμο αφού πλέον οι ψηφοφόροι του ευρύτερου κεντρώου χώρου έχουν στρέψει την προσοχή τους στις θέσεις, τις προτάσεις αλλά και συνολικά την παρουσία του. Πράγμα που σημαίνει ότι οι απαιτήσεις έχουν πολλαπλασιαστεί. Σε αυτό το σημείο θυμίζουν και την πρόσφατη ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη στην πρώτη συνεδρίαση του νεοσύστατου Πολιτικού Κέντρου του ΠΑΣΟΚ που εστίασε στο τρίπτυχο Σοβαρότητα – Προγραμματική Επάρκεια – Κινητικότητα.

Ιδιαίτερη σημασία μάλιστα δίνεται στο τελευταίο στοιχείο, αφού επισημαίνεται πως το ΠΑΣΟΚ πλέον οφείλει να βρίσκεται …παντού! Σε κάθε κοινωνική ομάδα που δραστηριοποιείται στην περιφέρεια και τις μεγάλες πόλεις, αλλά και να έχει μία καθοριστική παρέμβαση στην Βουλή. Με τον τρόπο αυτό – εκτιμάται – θα κεφαλαιοποιηθεί πολιτικά η συνθήκη απομάκρυνσης των κεντρώων ψηφοφόρων από τη Νέα Δημοκρατία.

Όπως σημειώνεται, ο κεντρώος ψηφοφόρος πλέον δεν έλκεται από την επικοινωνιακή τακτική της Νέας Δημοκρατίας. Γιατί αυτή «καταρρέει» στα σούπερ-μάρκετ όπου έρχεται αντιμέτωπος με την ακρίβεια, στα δημόσια νοσοκομεία που βλέπει την ανεπάρκεια αλλά και στη σχέση του με το κράτος αφού διαπιστώνει πως δεν έχει υπάρξει μεταβολή.

Σε αυτό το στοιχείο στάθηκε άλλωστε χθες και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Κώστας Τσουκαλάς, σχολιάζοντας την αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, που θέλησε να απαξιώσει το ΠΑΣΟΚ λέγοντας πως «έρχεστε με φόρα» και ταυτίζοντάς το με την καθοδική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ. Ανέφερε πως «τα μόνα που έρχονται με… φόρα μέχρι στιγμής είναι κατά ριπάς τα προβλήματα της κοινωνίας, που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι μικρομεσαίοι, οι αγρότες, οι καταναλωτές και οι πολίτες που πληρώνουν την πιο ακριβή υγεία στην Ευρώπη, ενώ βλέπουν μία κυβέρνηση να αποτυγχάνει σε όλα».

Ανησυχία για τα εθνικά

Παρότι η κοινωνική ατζέντα βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες της Χαριλάου Τρικούπη, στο ΠΑΣΟΚ δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τα εθνικά θέματα. Όπως δήλωσε άλλωστε ο Κώστας Τσουκαλάς, είναι ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αυτός που «στην ουσία μίλησε για μια κυβέρνηση που κάνει υποκλίσεις στις αναθεωρητικές τάσεις της Τουρκίας και που ενδεχομένως έχει μια κρυφή ατζέντα για την οποία δεν έχει ενημερώσει την ελληνική κοινωνία».

Την ανησυχία του εξέφρασε και ο τομεάρχης Άμυνας Μιχάλης Κατρίνης, διαπιστώνοντας ότι η κυβέρνηση βαδίζει αμέριμνη προς τη συνάντηση των ΥΠΕΞ των Ελλάδας – Τουρκίας, ενώ η γειτονική χώρα κάθε άλλο κρύβει την επιθετικότητά της. Όπως έχει αναφέρει «η έκδοση Τουρκικής ΝΑVTEX, με αφορμή την εγκατάσταση καλωδίου στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Λέσβου, επιβεβαιώνει ότι το αφήγημα των «ήρεμων νερών» που θέλει να περάσει η Κυβέρνηση, πάσχει ποικιλοτρόπως. Η Τουρκία θεωρεί ότι η θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Λέσβου ανήκει στην Τουρκική υφαλοκρηπίδα. Κάνει ό,τι ακριβώς έκανε και στην Κάσο τον περασμένο Ιούλιο».

Η δήλωση αντικατοπτρίζει τη διαπίστωση που κάνει εδώ και καιρό η Χαριλάου Τρικούπη σχετικά με το ότι τα «ήρεμα νερά» κάθε άλλο παρά φαίνεται να έχουν επηρεάσει είτε τις αναθεωρητικές βλέψεις είτε την επιθετική τακτική της Άγκυρας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα