Τράπεζες: Kαθυστερήσεις στην εκταμίευση των δανείων του ΤΑ

Διαβάζεται σε 5'
Τράπεζες: Kαθυστερήσεις στην εκταμίευση των δανείων του ΤΑ
ISTOCK

Ο Διοικητής της ΤτΕ τόνισε ότι οι εκταμιεύσεις των επιχορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις προχωρούν με βραδύτερο ρυθμό γεγονός που καθυστερεί την πραγματοποίηση επενδυτικών δαπανών. Τον Νοέμβριο το διπλό αίτημα για την πέμπτη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Τις ανησυχίες των επιχειρήσεων για τις συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας που επικρατούν στην αγορά ακόμη και για όσες έχουν ενταχθεί στο δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης, επιβεβαίωσε την Τετάρτη για άλλη μια φορά ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Ο κεντρικός τραπεζίτης μιλώντας σε συνέδριο της Ναυτεμπορικής «κτύπησε» για άλλη μια φορά ηχηρό καμπανάκι για τις εκταμιεύσεις των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης επισημαίνοντας ότι το ποσοστό απορρόφησης των πόρων του RRF είναι ικανοποιητικό καθώς ανέρχεται στο 51% από το συνολικό ποσό των 36 δισ. ευρώ και η Ελλάδα αναδεικνύεται 5η στη σχετική κατάταξη των χωρών, ενώ και στο δανειακό σκέλος καταγράφεται ικανοποιητική πρόοδος ως προς την υπογραφή συμβάσεων δανείων.

Ωστόσο, τόνισε ο Γιάννης Στουρνάρας, ότι οι εκταμιεύσεις των επιχορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις προχωρούν με βραδύτερο ρυθμό, γεγονός που καθυστερεί την πραγματοποίηση επενδυτικών δαπανών», επιβεβαιώνοντας τις καταγγελίες της αγοράς ότι η ρευστότητα φτάνει με το «σταγονόμετρο».

Τραπεζικές πηγές τονίζουν στο NEWS 24/7 ότι παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην έγκριση επιλέξιμων έργων, οι εκταμιεύσεις προς τις επιχειρήσεις προχωρούν με βραδύτερο ρυθμό από τον αναμενόμενο. Συγκεκριμένα, από τα 36 δισ. ευρώ των διαθέσιμων πόρων για την Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης, έχουν εκταμιευθεί περίπου τα μισά αν και στα ταμεία των επιχειρήσεων έχουν φτάσει μέχρι στιγμής το 1/3 του εκταμιευφθέντος ποσού.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τις κλειστές στρόφιγγες των συγκεκριμένων δανείων καθώς οι σημαντικές καθυστερήσεις που καταγράφονται σχετίζεται άμεσα με τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο για φέτος, σε μεγάλο βαθμό, η εκτιμώμενη αύξηση του ΑΕΠ θα προέλθει από τις επενδύσεις που χρηματοδοτούν τα κοινοτικά ταμεία.

Σανίδα σωτηρίας

Τα παραπάνω στοιχεία δημιουργούν ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα στις συστημικές τράπεζες οι οποίες βλέπουν την ζήτηση για νέες εκταμιεύσεις δανείων προς την πραγματική οικονομία, επιχειρήσεις και νοικοκυριά, να είναι καθηλωμένη και να απειλεί ευθέως του στόχους που έχουν ανακοινώσει στους αναλυτές. Μάλιστα έχουν αποδώσει την αισιοδοξία τους ότι στη συνέχεια της χρονιάς θα πιάσουν τους στόχους των νέων χρηματοδοτήσεων το 2024, με αιχμή του δόρατος το Ταμείο Ανάκαμψης, και το τελικό ύψος των νέων δανείων θα είναι τελικά αντίστοιχο του περυσινού.

Υψηλόβαθμη τραπεζική πηγή επεσήμανε στο news247.gr ότι ο στόχος που έχει το εγχώριο πιστωτικό σύστημα για τις νέες εκταμιεύσεις του 2024 είναι εφάμιλλος με την επίδοση του 2023 και παρά την μηδενική, σχεδόν, ζήτηση για στεγαστικά δάνεια, τα επιχειρηματικά δάνεια μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης θα αποτελέσουν εφαλτήριο για την τόνωση της συνολικής πιστωτικής επέκτασης

Τον Νοέμβριο το αίτημα για την πέμπτη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης

Χθες πάντως ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης ανακοίνωσε την αύξηση του προϋπολογισμού του Ταμείου Δανείων του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ που είχε εξαντληθεί λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος κατά 100 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι έρχεται το επόμενο διάστημα και το νέο πρόγραμμα επιδότησης υφιστάμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων με εξαγωγικό προσανατολισμό με πόρους 250 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ. Η νέα δράση θα επιδοτεί επενδυτικά σχέδιο μέχρι το ποσό των 200.000 ευρώ.

O αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών ανακοίνωσε ακόμη ότι ιδρύεται το Ταμείο Χαρτοφυλακίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, για την παροχή χαμηλότοκων δανείων στις περιοχές της Απολιγνιτοποίησης, δηλαδή τη Δυτική Μακεδονία (Κοζάνη, Φλώρινα, Γρεβενά και Καστοριά) αλλά και την Μεγαλόπολη και τους όμορους δήμους.

Παράλληλα, μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει από τη ΔΥΠΑ το πρόγραμμα επιδότησης νέων επιχειρήσεων από ανέργους, συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ. Η δράση θα επιδοτήσει με 17.000 ευρώ έως 5.880 ανέργους για την έναρξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Σε ό,τι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Παπαθανάσης ανακοίνωσε πως προς τα τέλη Νοεμβρίου πρόκειται να υποβληθεί το διπλό αίτημα για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης των επιχορηγήσεων και των δανείων συνολικού ύψους 3,6 δισ. ευρώ. Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σημείωσε πως η χώρα μας έχει υποβάλει ήδη αίτημα στοχευμένης αναθεώρησης (targeted revision) στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα ορόσημα της πέμπτης δόσης των επιχορηγήσεων, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα του insider.

“Επιταχύνουμε την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων”

«Η πορεία υλοποίησης του συνόλου των χρηματοδοτικών και επενδυτικών εργαλείων που εξασφάλισε η χώρα και διοχετεύονται μέχρι το τελευταίο ευρώ στη στήριξη της κοινωνίας και στη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας, πιστοποιούν την προσήλωσή μας στη δημοσιονομική σταθερότητα με ταυτόχρονη ενίσχυση του φιλικού προς τις επενδύσεις περιβάλλοντος και της επιχειρηματικότητας, με στόχο τη διπλή σύγκλιση, σε επίπεδο εισοδημάτων με την υπόλοιπη Ευρώπη, παράλληλα με την ισόρροπη ανάπτυξη μεταξύ των Περιφερειών της χώρας.

Το νόημα που δίνουμε στην ανάπτυξη και οι πράξεις που το συνοδεύουν, αποτυπώνονται στο νέο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ύψους 13,1 δισ. ευρώ – ποσό ρεκόρ των τελευταίων 14 ετών» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα