Γιατί Ισραήλ και Ιράν είναι εχθροί

Διαβάζεται σε 3'
Γιατί Ισραήλ και Ιράν είναι εχθροί
Associated Press

Το BBC κάνει μια αναδρομή στη σύγκρουση Ισραήλ – Ιράν με αφορμή την επίθεση του Σαββάτου.

Το Ισραήλ έπληξε, τα ξημερώματα του Σαββάτου, στρατιωτικούς στόχους στο εσωτερικό του Ιράν, σε μια επίθεση αντιποίνων που ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος χαρακτήρισε «ακριβή».

Το Ιράν, από την πλευρά του, δήλωσε ότι χτυπήθηκαν τρεις εγκαταστάσεις και ότι προκλήθηκαν «περιορισμένες ζημιές», ωστόσο έχασαν τη ζωή τους συνολικά 4 Ιρανοί στρατιώτες.

Σύμφωνα με τον Guardian, τουλάχιστον επτά εκρήξεις σημειώθηκαν στον ουρανό πάνω από την πρωτεύουσα Τεχεράνη και το κοντινό Καράτζ, καθώς και την πόλη Μασχάντ λίγο μετά τις 2.30 π.μ. τοπική ώρα, το Σάββατο.

Το Ιράν δήλωσε ότι το σύστημα αεράμυνάς του αντιμετώπισε με επιτυχία τις επιθέσεις του Ισραήλ κάνοντας λόγο για «περιορισμένες ζημιές» σε ορισμένες τοποθεσίες. Ένα ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων αναφέρθηκε σε μελλοντική «ανάλογη αντίδραση», δηλαδή αντίποινα, για τις ισραηλινές επιθέσεις κατά της Τεχεράνης.

Ακολούθησε ανακοίνωση του Ιρανικού ΥΠΕΞ, το οποίο «καταδικάζει» τα ισραηλινά πλήγματα στο έδαφός του και διαμηνύει πως «έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να αμυνθεί». «Το Ιράν θεωρεί ότι έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να αμυνθεί κατά των ξένων επιθετικών ενεργειών, με βάση το εγγενές δικαίωμα της νόμιμης άμυνας όπως ορίζεται από το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Γιατί Ιράν και Ισραήλ είναι εχθροί

Το BBC κάνει μια αναδρομή στο παρελθόν, εστιάζοντας στο χρονικό της σύγκρουσης των δύο χωρών.

Πριν από την απευθείας επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ την 1η Απριλίου, το Ιράν και το Ισραήλ είχαν εμπλακεί σε έναν πολυετή σκιώδη πόλεμο – επιτιθέμενοι ο ένας στα περιουσιακά στοιχεία του άλλου, χωρίς να αναλαμβάνουν την ευθύνη.

Οι επιθέσεις αυτές εντάθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα, σε συνέχεια της επίθεσης της Χαμάς σε κοντινές ισραηλινές κοινότητες τον περασμένο Οκτώβριο.

Οι δύο χώρες ήταν σύμμαχοι μέχρι την ισλαμική επανάσταση του 1979 στο Ιράν, η οποία έφερε ένα καθεστώς που χρησιμοποίησε την εναντίωση στο Ισραήλ ως βασικό μέρος της ιδεολογίας του.

Το Ιράν δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ και επιδιώκει την εξάλειψή του. Ο ανώτατος ηγέτης της χώρας, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, έχει αποκαλέσει το Ισραήλ «καρκινικό όγκο» που «αναμφίβολα θα ξεριζωθεί και θα καταστραφεί».

Το Ισραήλ, από την πλευρά του, πιστεύει ότι το Ιράν αποτελεί υπαρξιακή απειλή, όπως αποδεικνύεται από τη ρητορική της Τεχεράνης, τις συμμαχίες στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης αυτής με τη λιβανέζικη σιιτική μαχητική οργάνωση Χεζμπολάχ που έχει ορκιστεί την καταστροφή του Ισραήλ, και τη χρηματοδότηση και τον εξοπλισμό παλαιστινιακών ομάδων, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς.

Κατηγορεί, επίσης, το Ιράν ότι προσπαθεί κρυφά να αναπτύξει πυρηνικά όπλα, αν και η Τεχεράνη αρνείται ότι επιδιώκει την κατασκευή πυρηνικής βόμβας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα