#CancelWaPo: Οργή στη φιλελεύθερη Αμερική μετά την αιφνίδια απόφαση της Washington Post

Διαβάζεται σε 4'
Washington Post
Washington Post AP Martinez Monsivais

Αναγνώστες και δημοσιογράφοι στρέφονται κατά της Washington Post και του διευθύνοντος συμβούλου Ουίλιαμ Λιούις μετά την απόφαση να μη δηλώσει η εφημερίδα στήριξη προς την Κάμαλα Χάρις.

«Βράζει» η φιλελεύθερη Αμερική έπειτα από την απόφαση της Washington Post να μην στηρίξει την Καμάλα Χάρις για την προεδρία των ΗΠΑ με τα ερωτήματα να πληθαίνουν για το παρασκήνιο της απρόσμενης αλλαγής πολιτικής της εφημερίδας.

Τα πυρά δέχεται κυρίως ο Βρετανός δημοσιογράφος Ουίλιαμ Λιούις, που ανέλαβε καθήκοντα εκδότη και διευθύνοντος συμβούλου της Washington Post τον Ιανουάριο. Ο 55χρονος ανακοίνωσε την απόφαση στο προσωπικό την Παρασκευή, παρουσιάζοντας την ως «επιστροφή στις ρίζες της εφημερίδας».

Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά μετά από 36 χρόνια που η Washington Post δεν δηλώνει τη στήριξή της προς κάποιον υποψήφιο προκαλώντας την αντίδραση τόσο των αναγνωστών όσο και της ίδιας της δημοσιογραφικής ομάδας του Μέσου Ενημέρωσης.

Cancel στην εφημερίδα από συνδρομητές και  δημοσιογράφους

Στα social media έγινε γρήγορα trend το hashtag #CancelWaPo, με τον κόσμο να καλεί σε ακυρώσεις συνδρομών και να επιτίθεται στην εφημερίδα επειδή δεν πήρε ξεκάθαρα θέση κατά του Τραμπ.

Οι δημοσιογράφοι που αποκάλυψαν το Watergate, Μπομπ Γούντγουορντ και Καρλ Μπερνστάιν, δήλωσαν: «Αυτή η απόφαση, 11 ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2024, δεν λαμβάνει υπόψη τα δημοσιογραφικά δεδομένα που έχει στη διάθεσή της η Washington Post για την απειλή που συνιστά ο Ντόναλντ Τραμπ για τη δημοκρατία».

«Υπό την ιδιοκτησία του Τζεφ Μπέζος, η δημοσιογραφική λειτουργία της Washington Post έχει χρησιμοποιήσει άφθονους πόρους για να διερευνήσει εξονυχιστικά τους κινδύνους που μπορεί να επιφέρει μια δεύτερη θητεία του Τραμπ στη δημοκρατία και αυτό καθιστά αυτήν την απόφαση ακόμα πιο απρόσμενη και απογοητευτική, ιδιαίτερα τόσο κοντά στις εκλογές», συνέχισαν.

Ο επικεφαλής συντάκτης της εφημερίδας, Ρόμπερτ Κέιγκαν, παραιτήθηκε την Παρασκευή. Πέρυσι, είχε γράψει άρθρο με τίτλο: «Η δικτατορία του Τραμπ: Πώς να τη σταματήσουμε», επισημαίνοντας ότι ο πρώην πρόεδρος μπορεί να καταστρέψει τη δημοκρατία αν επανεκλεγεί.

Οι γελοιογράφοι της Washington Post αντέδρασαν το Σάββατο, δημοσιεύοντας μια σκοτεινή, δραματική εικόνα από την βραβευμένη με Πούλιτζερ εικονογράφο Αν Τελνές, με τίτλο “Η δημοκρατία πεθαίνει στο σκοτάδι”, το σύνθημα της εφημερίδας από την εποχή του Τραμπ.

H παράδοση της στήριξης υποψηφίου πάει πίσω στην εποχή που οι εφημερίδες ήταν φανερά κομματικές, λέει ο Μπομπ Τόμσον, καθηγητής ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο των Συρακουσών.

«Φαίνεται παράξενο το γεγονός ότι οι εφημερίδες φαινομενικά κάνουν αντικειμενικό ρεπορτάζ και στη συνέχεια κάνουν ένα βήμα πίσω και υποστηρίζουν φανερά κάποιον υποψήφιο. Η τηλεόραση δεν το κάνει. Το ερώτημα βέβαια σε αυτήν την περίπτωση είναι: γιατί αυτό άλλαξε συγκεκριμένα σε αυτές τις εκλογές;».

Το παρασκήνιο της απόφασης της Washington Post

Εδώ και δύο μέρες πολλοί Αμερικανοί αναλυτές παρουσιάζονται πεπεισμένοι πως πίσω από την ξαφνική αλλαγή πολιτικής της εφημερίδας κρύβεται ο ιδιοκτήτης της, Τζεφ Μπέζος.

Υποστηρίζουν πως ο δισεκατομμυριούχος υποψιάστηκε πως ο Τραμπ μπορεί να κερδίσει στις 5 Νοεμβρίου και ίσως θελήσει έπειτα να εκδικηθεί επιχειρηματικά τον Μπέζος και την Amazon, οπότε ενδεχομένως προσπαθεί να κερδίσει την εύνοιά του.

Παρ’ ότι ιδιοκτήτης της Washington Post είναι ο Μπέζος και όχι η Amazon, ο τεχνολογικός κολοσσός αποτελεί σημαντικός κρατικός ανάδοχος.

Σημειώνεται πως το 2021, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε τη δημιουργία της σύμβασης Joint Warfighting Cloud Capability με την Amazon Web Services, τον πιο αξιόπιστα κερδοφόρο τομέα της εταιρείας.

Η συμφωνία του τμήματος άμυνας με το AWS, είπε η κυβέρνηση, «σχεδιάστηκε για να κάνει τις υπηρεσίες και τις δυνατότητες cloud διαθέσιμες σε όλα τα επίπεδα ταξινόμησης και σε όλους τους τομείς ασφάλειας» και «κλειδί για την ενεργοποίηση κρίσιμων μαχητικών δυνατοτήτων».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα