Οι δύο NAVTEX έριξαν κι άλλο τον πήχη στα ελληνοτουρκικά

Διαβάζεται σε 3'
Ελληνική φρεγάτα (φωτογραφία αρχείου)
Ελληνική φρεγάτα (φωτογραφία αρχείου) EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Στην τελική ευθεία για τη συνάντηση Γεραπετρίτη- Φιντάν, η κυβέρνηση διαπιστώνει εκ νέου ότι τα περιθώρια για μία ουσιαστική πρόοδο στον πολιτικό διάλογο με την Τουρκία είναι μικρά.

Μετά τις εορταστικές εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου, με δηλώσεις- μηνύματα για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, η κυβέρνηση συνεχίζει τις ετοιμασίες εν όψει της επίσκεψης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, στην Αθήνα και τη συνάντηση με τον Γιώργο Γεραπετρίτη.

Συνάντηση, η οποία θα αποτελέσει κρίσιμο σταθμό στον ελληνοτουρκικό διάλογο, αν και ο πήχης εκ των πραγμάτων παραμένει χαμηλά. Και έχει πέσει ακόμη περισσότερο μετά την τελευταία διπλή τουρκική πρόκληση με τις NAVTEX στις θαλάσσιες περιοχές μεταξύ Χίου και Λέσβου και μεταξύ Χίου και Σάμου.

Η Τουρκία με την κίνηση αυτή έδειξε για άλλη μία φορά ότι επιμένει στις αξιώσεις της για την υφαλοκρηπίδα. Ενώ επιπλέον η Άγκυρα επιδιώκει να βάλει στο τραπέζι του διαλόγου όλες τις παράλογες διεκδικήσεις της. Η Αθήνα πάντως έχει ξεκαθαρίσει ότι συζητά μόνο την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, με βάση το διεθνές δίκαιο.

Το χρονικό των δύο NAVTEX που τάραξαν τα “ήρεμα νερά” στο Αιγαίο

Υπενθυμίζεται ότι στις 18 Οκτωβρίου η ελληνική Υδρογραφική Υπηρεσία εξέδωσε NAVTEX για ερευνητικές εργασίες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Λέσβου από το ωκεανογραφικό πλοίο O/V AEGAEO, κατά τις 20 με 25 Οκτωβρίου, για την εγκατάσταση καλωδίου. Επίσης εκδόθηκε και δεύτερη NAVTEX για ερευνητικές εργασίες, από το ίδιο πλοίο, ανάμεσα σε Χίο και Σάμο από τις 25 έως τις 30 Οκτωβρίου.

Οι τουρκικές αρχές έσπευσαν να απαντήσουν με δύο αντιNAVTEX, υποστηρίζοντας ότι ορισμένες περιοχές των ερευνών “βρίσκονται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, τα όρια της οποίας μένει να καθοριστούν” .

Στην Αθήνα σήμανε συναγερμός, καθώς η κατάσταση θύμισε το σκηνικό έντασης που επιχείρησε να στήσει η Τουρκία στην Κάσο τον περασμένο Ιούλιο. Τότε η Τουρκία όχι μόνο είχε εκδώσει παράνομη NAVTEX, αλλά ανέπτυξε και δυνάμεις του Πολεμικού της Ναυτικού σε μία προσπάθεια να εμποδίσει τις έρευνες του ιταλικού πλοίου «Ievoli Relume» πέραν των έξι ναυτικών μιλίων νοτίως της Κάσου, σε μία προσπάθεια να “αναστήσει” το μνημόνιο με τη Λιβύη.

Αυτή τη φορά βέβαια η τουρκική πλευρά δεν τράβηξε τόσο το σκοινί, ενόψει και της συνάντησης Γεραπετρίτη- Φιντάν. Αλλά έδειξε για άλλη μία φορά ξεκάθαρα τις προθέσεις της.

“Θέματα κυριαρχίας δεν μπαίνουν σε διάλογο”

Η ελληνική πλευρά εν τω μεταξύ διαμηνύει σε κάθε ευκαιρία ότι θέματα εθνικής κυριαρχίας δεν μπαίνουν στο τραπέζι του διάλογου. Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, απαντώντας την Παρασκευή, μία ημέρα μετά τις δύο τουρκικές NAVTEX, σε ερώτηση στη Βουλή, επανέλαβε τη εν λόγω δέσμευση, αναφερόμενος στην επέκταση των χωρικών υδάτων της χώρας μας.

Ο κ. Γεραπετρίτης υπερασπίστηκε ταυτόχρονα την πολιτική του διαλόγου με την Τουρκία. “Ο διάλογος είναι απαραίτητο στοιχείο άσκησης διπλωματίας. Είναι προφανές ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε σε όλα με την Τουρκία. Έχουμε διαφορετική αφετηρία”, τόνισε και πρόσθεσε: “Όποια συζήτηση γίνει για καθορισμό ΑΟΖ θα γίνει μόνο με την πλήρη προϋπόθεση ότι θα γίνει με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και ότι αυτή είναι η μία και μόνη διαφορά μας”.

Ο υπουργός Εξωτερικών βέβαια τα έλεγε στη Βουλή για να τα ακούνε και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Δήλωσε άλλωστε ότι δεν υπάρχει καμία απόκλιση μεταξύ των γαλάζιων βουλευτών και της κυβέρνησης για τα εθνικά θέματα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα