Washington Post: Ο Τζεφ Μπέζος χαρακτηρίζει “θέμα αρχής” το μπλόκο στην Κάμαλα Χάρις
Διαβάζεται σε 5'Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση του Τζεφ Μπέζος για την Washington Post και την κατακρήμνιση συνδρομητών της εφημερίδας, ο ιδιοκτήτης της υποστηρίζει την απόφασή του κι επιμένει ότι είναι σωστή.
- 29 Οκτωβρίου 2024 12:37
Την απόφαση της Washington Post να μην υποστηρίξει κανέναν υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, για πρώτη φορά μετά από 36 χρόνια, υποστηρίζει ο ιδιοκτήτης της, Τζεφ Μπέζος.
Σε ένα άρθρο γνώμης που συντάχθηκε από τον ίδιο, τη στιγμή που η Washington Post έχασε τουλάχιστον 200.000 συνδρομητές, ο Τζεφ Μπέζος χαρακτήρισε την εν λόγω απόφαση ως «θέμα αρχής», καθώς οι υποστηρίξεις από τα μέσα ενημέρωσης «δεν επηρεάζουν το αποτέλεσμα των εκλογών» και απλώς «δημιουργούν την αντίληψη μεροληψίας και έλλειψης ανεξαρτησίας» για την εφημερίδα.
Η τοποθέτηση αυτή του έρχεται λίγες ώρες μετά την παραίτηση τριών μελών της συντακτικής ομάδας της Washington Post, ενώ σημαντικοί δημοσιογράφοι της εφημερίδας, αλλά και πρώην κορυφαία στελέχη, εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους και έθεσαν ερωτήματα για την καθυστέρηση της απόφασης.
Η κριτική έφτασε στο αποκορύφωμά της όταν ο πρώην διευθυντής της εφημερίδας, Μάρτι Μπάρον, χαρακτήρισε την απόφαση «δειλή» και «φοβική», υπονοώντας ότι πρόκειται για κίνηση κατευνασμού του Ντόναλντ Τραμπ, σε περίπτωση που ο τελευταίος κερδίσει τις εκλογές.
Μάλιστα, πληροφορίες του CNN αναφέρουν ότι η ομάδα της Post είχε ετοιμάσει προσχέδιο υποστήριξης για τη Χάρις, το οποίο τελικά «κατέστειλε» ο Μπέζος.
«Θα έπρεπε να είχαμε κάνει αυτήν την αλλαγή νωρίτερα, σε μια στιγμή πιο μακριά από τις εκλογές και την ένταση που τις συνοδεύει», παραδέχθηκε ο Μπέζος, απορρίπτοντας την υπόθεση ότι υπήρχε κάποια σκόπιμη στρατηγική πίσω από την απόφαση.
Η ένταση επιδεινώθηκε καθώς, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της απόφασης από τον εκδότη της Post, Ουίλ Λούις, ο Τραμπ συναντήθηκε με στελέχη της Blue Origin, της εταιρείας διαστημικών τεχνολογιών που ίδρυσε ο Μπέζος. Στο άρθρο του, ο Μπέζος αρνήθηκε τις κατηγορίες ότι απέφυγε την υποστήριξη στη Χάρις για να κερδίσει την εύνοια του Τραμπ, τονίζοντας πως δεν είχε γνώση της συνάντησης εκ των προτέρων.
«Θέλω να καταστήσω σαφές ότι δεν υπάρχει καμία συναλλαγή. Καμία εκστρατεία ή υποψήφιος δεν ενημερώθηκε ή συμμετείχε στην απόφαση», έγραψε ο Μπέζος, προσθέτοντας πως «λυπήθηκε» όταν έμαθε για τη συνάντηση, καθώς «ήξερε ότι θα προσέφερε αφορμή για φήμες που θα έβλαπταν την εικόνα της εφημερίδας».
Ο Μπέζος τόνισε ότι δεν υπάρχει «καμία σύνδεση» μεταξύ της συνάντησης και της απόφασης της Washington Post, χαρακτηρίζοντας τις αντίθετες εικασίες «ψευδείς». Αναγνώρισε, ωστόσο, την «εμφάνιση σύγκρουσης συμφερόντων», επισημαίνοντας πως η ταυτόχρονη ενασχόλησή του με την Amazon και την Blue Origin έχει δημιουργήσει σύνθετες ισορροπίες για τη Washington Post.
Ωστόσο, ο Μπέζος διέψευσε ότι η περιουσία του μπορεί να τον οδηγήσει σε πολιτικές εύνοιες, αποκαλώντας τα δισεκατομμύρια του «ασπίδα ενάντια στον εκφοβισμό» και διαβεβαιώνοντας για την ακεραιότητά του στην εφημερίδα εδώ και 11 χρόνια.
«Αν και δεν επιδιώκω να επιβάλω το προσωπικό μου συμφέρον, δεν θα αφήσω την εφημερίδα να παραμείνει σε αυτόματο πιλότο και να ξεπεραστεί από ατεκμηρίωτα podcasts και επιθέσεις στα κοινωνικά μέσα. Είναι πολύ σημαντικό», δήλωσε.
Η τοποθέτηση αυτή του Τζεφ Μπέζος ήρθε μετά από ημέρες έντονων αντιδράσεων, ακόμα και από θρύλους της δημοσιογραφίας, όπως ο Καρλ Μπερνστάιν και ο Μπομπ Γούντγουορντ, και μια δημόσια δήλωση που υπέγραψαν σχεδόν δύο δωδεκάδες αρθρογράφοι της Post.
«Η απόφαση της Washington Post να μην εκφράσει στήριξη στην προεδρική εκστρατεία είναι ένα τρομερό λάθος», ανέφεραν οι αρθρογράφοι. «Αντιπροσωπεύει την εγκατάλειψη των βασικών εκδοτικών αρχών της εφημερίδας που αγαπάμε».
Ο Ντέιβιντ Χόφμαν, βραβευμένος με Πούλιτζερ το 2024 για άρθρα που αναλύουν τις νέες τακτικές των αυταρχικών καθεστώτων, αποχώρησε από τη συντακτική ομάδα δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να παραμείνει σιωπηλός απέναντι στην απειλή που εκπροσωπεί ο Τραμπ για τη χώρα.
«Δεν μπορώ πλέον να καθίσω εδώ και να γράφω αυτά τα άρθρα όταν εμείς οι ίδιοι επιλέξαμε τη σιωπή», δήλωσε. «Αντιμετωπίζουμε μια φοβερή επιλογή, πιστεύω, μια αυταρχία που πλησιάζει. Δεν θέλω να σιωπήσω απέναντι σε αυτό. Δεν θέλω η Post να σιωπήσει, και η απόφαση μας να μη στηρίξουμε είναι μια μορφή σιωπής που δεν αντέχω».
Ο πρώην διευθυντής της Post, Μάρτι Μπάρον, ο οποίος καθοδήγησε την εφημερίδα στη βράβευσή της για την κάλυψη της επίθεσης της 6ης Ιανουαρίου, αμφισβήτησε το κατά πόσο η απόφαση να σταματήσουν οι υποστηρίξεις προεδρικών υποψηφίων είναι ζήτημα αρχής.
«Αν η φιλοσοφία τους είναι ότι οι αναγνώστες μπορούν να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα για τα μεγάλα ζητήματα της δημοκρατίας, τότε να μη δημοσιεύσουν κανένα άρθρο γνώμης», δήλωσε ο Μπάρον στο CNN. «Αλλά το γεγονός ότι αποφάσισαν να μη δημοσιεύσουν άρθρο σε αυτή την περίπτωση, μόλις 11 ημέρες πριν από τις εκλογές, προκαλεί ερωτήματα».