Μάνδρα: Τρεις καταδίκες για τις φονικές πλημμύρες

Διαβάζεται σε 3'
Καταστροφές από τις πλημμύρες στην πόλη της Μάνδρας
Καταστροφές από τις πλημμύρες στην πόλη της Μάνδρας Nick Paleologos / SOOC

Την καταδίκη τριών υπευθύνων για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα αποφάσισε το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων της Αθήνας. Οι ποινές που επιβλήθηκαν

Το δικαστήριο ύστερα από μια μακρά ακροαματική διαδικασία, κατά την οποία απασχόλησε ο θάνατος 25 πολιτών, που έφυγαν από τη ζωή το Νοέμβριο του 2017 εξαιτίας της ισχυρής βροχόπτωσης και των αναποτελεσματικών μέτρων, κατέληξε πως θα πρέπει να καταδικαστούν για το πλημμέλημα της πρόκλησης πλημμύρας εξ αμελείας και δια παραλείψεως η τότε δημάρχος Μάνδρας, η υπάλληλος της περιφέρειας, υπεύθυνη για την αστυνόμευση των ρεμάτων και ο τότε προϊστάμενος της πολεοδομίας Ελευσίνας που είχε δικαιοδοσία και στη Μάνδρα.

Υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση, το δικαστήριο εκφώνησε ένα μακρύ σκεπτικό για την απόφαση του, η εκφώνηση του οποίου διήρκησε περίπου δύο ώρες, «για να γνωρίζουν τα θύματα γιατί οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν και οι κατηγορούμενοι που κρίθηκαν ένοχοι, γιατί καταδικάστηκαν».

Στο σκεπτικό του το δικαστήριο, έκανε λόγο για μια ανοχύρωτη πόλη η οποία υπήρξε έρμαιο μιας φυσικής καταστροφής, της βροχόπτωσης που ήταν η βασική αιτία του φαινομένου.

Ωστόσο, υπογραμμίστηκε ότι η ολοκλήρωση του αντιπλημμυρικού έργου πριν τις πλημμύρες του 2017, με βάση μελέτη του Πολυτεχνείου θα σηματοδοτούσε τη μείωση της ροής των υδάτων κατά 48% και έτσι τα ρέματα θα υπερχείλιζαν δύο ώρες αργότερα, «αποτρέποντας τους θανάτους και τους τραυματισμούς που προκλήθηκαν».

Μεταξύ άλλων, η πρόεδρος Αργυρώ Νικολακούδη, ανέφερε ότι η μετεωρολογική υπηρεσία αλλά και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας όφειλαν να ενημερώσουν νωρίτερα τους πολίτες για την νεροποντή που αναμενόταν. Παράλληλα, αστυνομία και τροχαία παρέλειψαν να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την προφύλαξη των πολιτών που βρίσκονταν στο δρόμο.

Αναφορικά με τις ευθύνες της πρώην δημάρχου, η πρόεδρος τόνισε πως «ήταν διοικητική και πολιτική προϊστάμενη, όφειλε να ασκεί τα καθήκοντα της με γνώμονα τον καλό των κατοίκων και της αποτροπή του κινδύνου για αυτούς», τονίζοντας ότι «γνώριζε τον πλημμυρικό κίνδυνο που από ενέργειες του δήμου υφίστατο».

Το δικαστήριο επέβαλε ποινές φυλάκισης 14 έως 18 μηνών στους τρεις κατηγορούμενους.

Χορηγήθηκε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου στους κατηγορουμενους ενώ η ποινή έχει τριετή αναστολή. Η πρώην δήμαρχος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 14 μηνών και οι δύο συγκατηγορούμενοί της σε ποινή φυλάκισης 18 μηνών για πλημμεληματική πρόκληση πλημμύρας δια παραλείψεως.

Πέντε αθωώσεις

Ως προς τους υπόλοιπους 5 κατηγορούμενους στελέχη του δασαρχείου κι της περιφέρειας, αποφάσισε την πλήρη απαλλαγή τους από τα πλημμελήματα που τους βάρυναν, κατά περίσταση ανθρωποκτονία εξ αμελείας, σωματικές βλάβες, παράβαση καθήκοντος, πρόσκληση πλημμύρας κατ’εξακολούθηση και παραβίαση κανόνων οικοδόμησης.

Με την εκφώνηση της απόφασης επί της ενοχής, οι δικηγόροι των οικογενειών των θυμάτων Αθανάσιος Οικονόμου, Αθανάσιος Καβουρίνος, Κωνσταντίνος Φούσας και Δημήτριος Σκύφτας, προχώρησαν στην εξής ανακοίνωση:

«Το Τριμέλες Εφετείο Πλημμελημάτων Αθηνών ανακοίνωσε την αποφαση του για την πλημμύρα της Μάνδρας το 2017 που θρηνήσαμε 25 θύματα απεφάνθη σήμερα ότι δεν υπάρχει καμία ποινική ευθύνη για τους τραγικούς θανάτους αλλά μόνο για την πρόκληση πλημμύρας τοπικά, όπως ακριβώς συνέβη και πριν 10 μέρες στη δίκη για το πλημμυρικό φαινόμενο του Ιανού στη Λάρισα. Οι θάνατοι των ανθρώπων στην Μανδρα δεν ήταν ατύχημα ούτε «η κακιά στιγμή». Οι συγγενείς των θυμάτων μη σύμφωνοι με τη δικαστική απόφαση θα εξαντλήσουν κάθε ένδικο μέσο και βοήθημα προκειμένου να ανατρέψουν την λανθασμένη κι άδικη αυτή αποφαση ώστε να δικαιωθούν οι ψυχές των ανθρώπων που χάθηκαν».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα