Νετανιάχου Avi Ohayon/GPO via AP

Ο ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ ΔΕΚΑΡΑ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΤΟΥ

Ο ισραηλινός στρατός βρίσκεται αντιμέτωπος με σοβαρές προκλήσεις ψυχικής υγείας και πτώση του ηθικού, με το PTSD (μετατραυματικό στρες) και τις αυτοκτονίες να αναδεικνύονται ως κρίσιμα προβλήματα.

Η ψυχική υγεία των στρατιωτών είναι ένα σοβαρό ζήτημα, ειδικά για αυτούς που συμμετέχουν στις απάνθρωπες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή.

Το μετατραυματικό στρες (PTSD) και η κατάθλιψη αποτελούν κοινές ψυχικές διαταραχές που πλήττουν στρατιωτικές δυνάμεις παγκοσμίως, και η κατάσταση αυτή είναι ιδιαίτερα οξυμένη στην περίπτωση του Ισραήλ, όπου οι στρατιώτες εκτίθενται σε μακροχρόνιες συγκρούσεις από την ακροδεξιά κυβέρνηση της χώρας τους.

Ο αντίκτυπος του PTSD εκδηλώνεται σε συναισθηματική απομόνωση, υπερβολική αντίδραση και αναβίωση του τραύματος, που μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντική έκπτωση της ποιότητας ζωής.

Oι αυτοκτονίες μεταξύ των Ισραηλινών στρατιωτών έχουν αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο. Ο στρατός αντιμετωπίζει αυξανόμενα προβλήματα ψυχικής υγείας και χαμηλού ηθικού ανάμεσα στα στρατεύματά του, με το PTSD και τις αυτοκτονίες να αποτελούν σοβαρά ζητήματα.

Έρευνες έχουν ξεκινήσει για τις αυτοκτονίες, που εντείνονται μεταξύ των στρατιωτών και δεν περιορίζονται σε κατώτερες βαθμίδες.

Από το 1973 έως το 2024, τουλάχιστον 1.227 στρατιώτες αυτοκτόνησαν σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ενώ ορισμένοι ειδικοί ισχυρίζονται πως ο πραγματικός αριθμός μπορεί να είναι πολύ υψηλότερος. Το ηθικό των στρατιωτών είναι ιδιαίτερα χαμηλό, ειδικά σε αυτούς που υπηρετούν στη Γάζα. Παρά τον εξελιγμένο εξοπλισμό τους, αισθάνονται απροστάτευτοι, με αποτέλεσμα να βιώνουν υψηλό στρες.

Στρατιώτες του Ισραήλ
Στρατιώτες του Ισραήλ AP Photo/Ariel Schalit

Η κυβέρνηση του Ισραήλ, υπό την ηγεσία του ενορχηστρωτή της γενοκτονίας, Νετανιάχου, έχει δεχθεί σφοδρή κριτική στο Ισραήλ για την έλλειψη κατάλληλης υποστήριξης προς τους στρατιώτες που βιώνουν προβλήματα που σχετίζονται με την ψυχική υγεία.

Η Ένωση Ιατρών του Ισραήλ και αρκετοί βετεράνοι καταγγέλλουν ότι η παροχή ψυχολογικής υποστήριξης στους στρατιώτες των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) είναι ανεπαρκής, προκαλώντας σοβαρά ζητήματα υγείας που σχετίζονται με την ψυχική τους υγεία. Πολλοί στρατιώτες αποφεύγουν να ζητήσουν βοήθεια λόγω του φόβου στιγματισμού, κάτι που έχει οδηγήσει στο να αναπτύσσουν ψυχολογικά προβλήματα, και σε ορισμένες περιπτώσεις να αυτοκτονούν. Σύμφωνα με βετεράνους, η αντίληψη στον στρατό πως οι ψυχικές δυσκολίες είναι αδυναμία αποτρέπει πολλούς στρατιώτες από το να εκφράσουν τα συναισθήματά τους​.

Το στίγμα που σχετίζεται με την ψυχική υγεία είναι ένα σημαντικό εμπόδιο για τους στρατιώτες που χρειάζονται βοήθεια. Πολλοί στρατιώτες δεν αναζητούν επαγγελματική υποστήριξη λόγω του φόβου της κοινωνικής αποδοκιμασίας. Η κατάσταση της ψυχικής υγείας των Ισραηλινών στρατιωτών είναι ανησυχητική. Ο Νετανιάχου και η κυβέρνησή του φέρουν ευθύνη για την επιβαρυμένη ψυχική υγεία των στρατιωτών. Την ίδια ώρα, στην επίσημη σελίδα του IDF διαβάζουμε ότι “οι στρατιώτες εκπαιδεύονται ώστε να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις και να αποτρέπουν συναισθηματικές ουλές”.

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ – PTSD ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

Το μετατραυματικό στρες (PTSD) αποτελεί μια από τις πιο σοβαρές ψυχολογικές συνέπειες που αντιμετωπίζουν στρατιώτες που συμμετέχουν σε πολεμικές επιχειρήσεις. Στον πρόσφατο πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, οι Ισραηλινοί στρατιώτες βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή σε μια σύγκρουση εξαιρετικά έντονης βίας και ψυχολογικής επιβάρυνσης, με αποτέλεσμα να εκτεθούν σε συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη PTSD. Το PTSD χαρακτηρίζεται από έντονα και επίμονα συμπτώματα άγχους, εφιάλτες, αναδρομές στο τραυματικό γεγονός και συναισθήματα αποξένωσης από το περιβάλλον και τον εαυτό τους. Τα συμπτώματα του PTSD συνήθως επιδεινώνονται σε περιβάλλοντα που θυμίζουν ή ανακαλούν τις τρομακτικές εμπειρίες που έζησαν οι στρατιώτες στο πεδίο της μάχης.

Οι στρατιώτες που συμμετέχουν σε πολέμους, όπως ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς, βιώνουν συχνά καταστάσεις έντονου ψυχικού και σωματικού στρες, καθώς είναι καθημερινά εκτεθειμένοι στον κίνδυνο και τη βία. Οι μάχες στις οποίες καλούνται να εμπλακούν περιλαμβάνουν ανταλλαγή πυρών, εκρήξεις και συνεχείς απειλές, γεγονότα που λειτουργούν ως ισχυρά τραυματικά ερεθίσματα.

Η αποστολή των στρατιωτών στον πόλεμο αποφασίστηκε υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την απάντηση στις επιθέσεις της Χαμάς, κινητοποίησε χιλιάδες στρατιώτες για να υπερασπιστούν την ασφάλεια της χώρας. Η κινητοποίηση αυτή κατέληξε σε μια εν εξελίξει γενοκτονία, μια γενοκτονία που δεν μπορεί να αποτραπεί από καμία μεγάλη δύναμη του κόσμου.

Ισραηλινές δυνάμεις
Ισραηλινές δυνάμεις Associated Press

Tο Τμήμα Αποκατάστασης του ισραηλινού Υπουργείου Άμυνας ανακοίνωσε στις 29/10 ότι έχει δεχθεί περίπου 12.000 στρατιώτες από την αρχή του πολέμου, μετά τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου 2023, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που πάσχουν από διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD).

Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας, περίπου 5.200 άτομα, ή το 43% όσων δέχθηκαν τα κέντρα αποκατάστασης εν μέσω πολέμου, πάσχουν από PTSD.

Περίπου το 14% ορίζεται ότι έχει μέτριας σοβαρότητας έως σοβαρούς τραυματισμούς, συμπεριλαμβανομένων 23 με σοβαρούς τραυματισμούς στο κεφάλι, 60 ακρωτηριασμένων και 12 που έχασαν την όρασή τους. Μεταξύ των 12.000 στρατιωτών, περίπου το 66% είναι έφεδροι.

Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι περίπου 1.500 στρατιώτες έχουν τραυματιστεί δύο φορές στον πόλεμο, πράγμα που σημαίνει ότι επέστρεψαν στην υπηρεσία αφότου νοσηλεύτηκαν στο τμήμα αποκατάστασης και τραυματίστηκαν για δεύτερη φορά.

Το τμήμα αποκατάστασης συνεργάζεται επίσης με περίπου 62.000 τραυματίες που είναι βετεράνοι από προηγούμενους πολέμους. Προβλέπει ότι έως το 2030, το κέντρο θα περιθάλπει περίπου 100.000 άτομα, ενώ τουλάχιστον τα μισά από αυτά θα πάσχουν από PTSD.

Σύμφωνα με έρευνες, το PTSD σε στρατιώτες μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση της ψυχικής τους υγείας, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως κατάθλιψη, επιθετικότητα, αυτοκαταστροφικές τάσεις και χρήση ουσιών. Οι στρατιώτες του Ισραήλ δεν είναι ξένοι σε τέτοια φαινόμενα, καθώς η εμπλοκή τους σε πολεμικές συγκρούσεις είναι συχνή και οι εμπειρίες που βιώνουν πολλές φορές έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία.

Ξεμένει από στρατιώτες το Ισραήλ – «Καταρρέουμε» γράφουν στα social media

Περισσότερο από έναν χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας ο στρατός του Ισραήλ δυσκολεύεται να βρει νέους στρατιώτες, την ώρα που οι έφεδροι δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν το βάρος των απανωτών αποστολών.

Μετά την 7η Οκτωβρίου 2023 εκλήθησαν από τον ισραηλινό στρατό περίπου 300.000 έφεδροι, εκ των οποίων το 18,3% απαλλάχθηκε, γιατί ήταν άνω των 40 ετών.

Ο στρατός του Ισραήλ μετρά περίπου 170.000 στρατιώτες εν ενεργεία και η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική τόσο για τα αγόρια όσο και για τα κορίτσια ηλικίας 18 ετών, όμως κάποιοι παίρνουν απαλλαγή από τη θητεία για διάφορους λόγους.

Το Ισραήλ διεξάγει πόλεμο σε πολλά μέτωπα, κυρίως εναντίον της Χαμάς στη Γάζα και της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, ενώ μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί 771 ισραηλινοί στρατιώτες και άλλοι 4.500 έχουν τραυματιστεί.

Οι περίοδοι που υπηρετούν στον στρατό οι έφεδροι έχουν παραταθεί και κάποιοι διαμαρτύρονται για το μέτρο αυτό που τους στερεί την οικογενειακή τους ζωή, μερικές φορές για περισσότερο από έξι μήνες.

«Καταρρέουμε», έγραψε ο Αριέλ Σερί-Λεβί σε μια ανάρτησή του που αναδημοσιεύτηκε χιλιάδες φορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Σερί-Λεβί έχει κληθεί για υπηρεσία στον ισραηλινό στρατό τέσσερις φορές μετά την 7η Οκτωβρίου και επικρίνει όσους θέλουν το Ισραήλ «να διατηρήσει παρουσία στον Λίβανο και τη Γάζα».

«Πρέπει να τελειώνουμε με αυτόν τον πόλεμο, διότι δεν έχουμε άλλους στρατιώτες», εκτίμησε. Ο ίδιος πιστεύει ότι είναι σημαντικό να υπηρετεί κάποιος την πατρίδα του, αλλά πρόσθεσε ότι «οι υποχωρήσεις που έχουμε κάνει είναι πολύ μεγάλες».

Ένας άλλος έφεδρος, πατέρας δύο παιδιών, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε στο AFP ότι «η σωματική κόπωση και η πτώση του ηθικού προστίθενται στο γεγονός ότι έχασα τη δουλειά μου».

«Το συλλογικό (συμφέρον) είναι πάντα πάνω από το ατομικό, αλλά το τίμημα είναι πολύ υψηλό για την οικογένειά μου», πρόσθεσε διευκρινίζοντας ότι στη διάρκεια του προηγούμενου χρόνου έχει περάσει σχεδόν έξι μήνες στη Λωρίδα της Γάζας.

“Το κράτος σκότωσε τη Shirel”

Η Shirel Golan, μια από τις επιζήσασες της επίθεσης της Χαμάς στο φεστιβάλ Nova, βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμά της, στις 20/10/2024, την ημέρα που έκλεινε τα 22 της χρόνια.

Η είδηση του θανάτου της, σύμφωνα με την Jerusalem Post, έγινε γνωστή κατά τη διάρκεια χορευτικής εκδήλωσης Zumba που πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα σε Τελ Αβίβ και Λονδίνο, με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για την παροχή ψυχολογικής υποστήριξης στους επιζήσαντες του φεστιβάλ.

Σύμφωνα με την οικογένειά της, η Golan υπέφερε από μετατραυματικό στρες λόγω των γεγονότων που έζησε στις 7 Οκτωβρίου, κατά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, όπου περίπου 1.200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ αυτών και στον χώρο του φεστιβάλ Nova. Άλλοι 251 άνθρωποι απήχθησαν.

Ο αδελφός της, Eyal, θυμάται πώς στις 7 Οκτωβρίου, μαζί με τα αδέλφια του, έστησαν ένα κέντρο επιχειρήσεων για να βοηθήσουν την Shirel να διαφύγει από την περιοχή. Τελικά, σώθηκε από έναν αστυνομικό, ο οποίος την μετέφερε στο Κφαρ Μαϊμόν, αφού το πρώτο όχημα στο οποίο επέβαινε μετατράπηκε σε “όχημα θανάτου”, όπου δολοφονήθηκαν 11 άνθρωποι.

Σύμφωνα με τον Eyal, η Shirel Golan παρουσίαζε συμπτώματα μετατραυματικού στρες, όπως αποφυγή και κοινωνική απομόνωση. Παρά τις προσπάθειες της οικογένειας να την πείσει να ζητήσει θεραπεία, η ίδια ανέφερε ότι δεν έλαβε την απαραίτητη βοήθεια από τις κρατικές αρχές του Ισραήλ. Νοσηλεύτηκε δύο φορές στο Νοσοκομείο Lev Hasharon στην Πάρντεσια, ωστόσο η οικογένεια τόνισε ότι ποτέ δεν αναγνωρίστηκε επίσημα ως θύμα μετατραυματικού σοκ από τα γεγονότα του Φεστιβάλ Nova.

“Το κράτος σκότωσε τη Shirel” υπογράμμισε ο Eyal, προσθέτοντας: “Αν το κράτος δεν αφυπνιστεί, θα δούμε και άλλα τέτοια περιστατικά.” Κάλεσε τις αρχές να ενισχύσουν την ευαισθητοποίηση και να βελτιώσουν τη βοήθεια προς τα θύματα τραύματος, προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοιες τραγωδίες στο μέλλον.

Η Shirel Golan, η μικρότερη από πέντε αδέρφια, άφησε πίσω της τους γονείς και τους τέσσερις αδελφούς της. Η ανακοίνωση του θανάτου της έγινε κατά τη διάρκεια μιας φιλανθρωπικής εκδήλωσης που διοργανώθηκε από την JNF UK, με επικεφαλής στο Τελ Αβίβ τον Eylon Levy, πρώην εκπρόσωπο της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Σιδηρών Σπαθιών και χορευτή Zumba.

Ο Levy σχολίασε: «Δυστυχώς, λάβαμε σήμερα την τραγική είδηση για τη Shirel Golan, αιωνία της η μνήμη, που αναδεικνύει την επείγουσα ανάγκη για στήριξη από τις πολιτικές οργανώσεις προς τους επιζώντες της σφαγής. Είναι ηθικό μας καθήκον».

“Καρατόμηση” του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ

Ο Νετανιάχου απέπεμψε την Τρίτη 5 Νοεμβρίου τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, με τον οποίο είχαν βαθιές διαφωνίες όσον αφορά τον τόπο διεξαγωγής του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας και τον αντικατέστησε με τον μέχρι χθες επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας, τον Ισραέλ Κατς, γνωστό με το προσωνύμιο «μπουλντόζα», που υποσχέθηκε να κατατροπώσει τους «εχθρούς» της χώρας.

Ήδη μέλος του συμβουλίου ασφαλείας της ισραηλινής κυβέρνησης, ο κ. Κατς «συνδυάζει την υπευθυνότητα και την ικανότητα της επίλυσης προβλημάτων με ηρεμία, που είναι απαραίτητα για να ηγηθεί σε αυτή την εκστρατεία», είπε ο ισραηλινός πρωθυπουργός.

Ο Γκάλαντ καλούσε να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός ώστε να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση ομήρων που κρατούνται ακόμη στη Λωρίδα της Γάζας αφότου έγινε η επίθεση της Χαμάς εναντίον του νότιου Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023, ενώ ο Νετανιάχου έχει διακηρυγμένο στόχο τον αφανισμό του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Τελ Αβίβ, το βράδυ της Τρίτης, για να διαδηλώσεων εναντίον της αποπομπής του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ και να απαιτήσουν ο διάδοχός του, Ισραέλ Κατς να δώσει προτεραιότητα στη σύναψη συμφωνίας για την επιστροφή των ομήρων που συνεχίζουν να κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.

Φωνάζοντας συνθήματα εναντίον της κυβέρνησης του Νετανιάχου, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν λίγη ώρα αφού ανακοινώθηκε η καθαίρεση του κ. Γκάλαντ.

Η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε πως ανέπτυξε δυνάμεις για να τηρηθεί «η δημόσια τάξη».

Διαδηλωτές απέκλεισαν την κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο Αγιαλόν, που διασχίζει την παραθαλάσσια μητρόπολη, με ορισμένους να φορούν μπλουζάκια που ανέγραφαν «φέρτε τους πίσω στο σπίτι τώρα», αναφερόμενα στους 97 ισραηλινούς ομήρους που θεωρείται πως παραμένουν στα χέρια παλαιστινιακών ενόπλων κινημάτων στη Λωρίδα της Γάζας, από τους οποίους ωστόσο οι 34 έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.

Κράταγαν πλακάτ με συνθήματα όπως «μας αξίζουν καλύτεροι ηγέτες» και φώναζαν συνθήματα απαιτώντας ο κ. Νετανιάχου να παραιτηθεί ή χαρακτηρίζοντάς τον «προδότη».

Ο Γκάλαντ ήταν «ο μοναδικός φυσιολογικός άνθρωπος στην κυβέρνηση», σχολίασε ο Σαμουήλ Μίλερ, εκπαιδευτικός 54 ετών, προσάπτοντας στην κυβέρνηση Νετανιάχου πως άνοιξε «νέα μέτωπα», πως διεξάγει «αδικαιολόγητους πολέμους». Ο πρωθυπουργός «δεν κάνει τίποτα για να διατηρήσει την ειρήνη για εμάς, για τους Παλαιστίνιους και για όλες τις άλλες χώρες στην περιοχή», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση δεν έχει κάνει «απολύτως τίποτα για να απελευθερωθούν οι όμηροι» στη Λωρίδα της Γάζας, έκρινε ακόμη.

Ο πρωθυπουργός «απέτυχε στο καθήκον που του εμπιστευτήκαμε», είπε από την πλευρά της η Εϊνάβ Τσανγκαουκέρ, ο γιος της οποίας Ματάν κρατείται όμηρος στον παλαιστινιακό θύλακο.

Έχει «εγκαταλείψει» τους ομήρους, κατήγγειλε, κατηγορώντας τον κ. Νετανιάχου πως «θέτει σε κίνδυνο εσκεμμένα την ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ» και καθαίρεσε τον κ. Γκάλαντ «εξαιτίας προσωπικής διαφοράς» τους για τον τρόπο με τον οποίο θα «συνεχιστεί ο πόλεμος» στη Λωρίδα της Γάζας.

«Ο Μπίμπι προτιμά να θυσιάσει τον γιο μου», δήλωσε ακόμη στο ισραηλινό Κανάλι 12, χρησιμοποιώντας το προσωνύμιο του πρωθυπουργού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα