Μητσοτάκης- Καραμανλής- Σαμαράς: Και μαζί και χώρια

Διαβάζεται σε 4'
Αντώνης Σαμαράς - Κυριάκος Μητσοτάκης
Αντώνης Σαμαράς - Κυριάκος Μητσοτάκης George Vitsaras / SOOC

Οι ευγενικές αλλά τυπικές χειραψίες που αντάλλαξε ο πρωθυπουργός με τους δύο πρώην προέδρους της ΝΔ χθες στο συνέδριο του Ιδρύματος “Κ.Καραμανλής” δείχνουν ότι η ψυχρότητα παραμένει, παρότι τηρούνται τα προσχήματα

Το κλίμα στις σχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Κώστα Καραμανλή και κυρίως με τον Αντώνη Σαμαρά ήταν τόσο βαρύ το τελευταίο διάστημα που και μόνο η συνύπαρξη των τριών ανδρών στο συνέδριο του Ιδρύματος “Κωνσταντίνος Καραμανλής” αποτέλεσε είδηση.

Επρόκειτο άλλωστε για την πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός θα βρισκόταν στον ίδιο χώρο με τους δύο πρώην πρωθυπουργούς μετά το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας τον Απρίλιο στο Ζάππειο. Και ενώ εν τω μεταξύ Καραμανλής- Σαμαράς είχαν ασκήσει δριμεία κριτική στην κυβέρνηση σε κοινή τους εμφάνιση την 1η Ιουλίου.

Με τον Μεσσήνιο να τραβά στη συνέχεια και άλλο το σκοινί και τον κ.Μητσοτάκη να σηκώνει το γάντι, σε βαθμό που να υπάρχει αίσθηση ανοιχτής ρήξης.

Το ενδιαφέρον επομένως χθες δεν επικεντρώθηκε στην ομιλία του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας, Μάριο Μόντι, για τον Εθνάρχη. Αλλά στη χειραψία και το χαιρετισμό που εκ των πραγμάτων αναμένετο να ανταλλάξουν ο πρωθυπουργός και οι Καραμανλής- Σαμαράς. Καθώς και στη σημειολογία των θέσεων τους στην πρώτη σειρά.

Η σημειολογία και οι ευγενικές τυπικότητες

Ο κ. Μητσοτάκης αντάλλαξε τόσο με τον κ.Καραμανλή όσο και με τον κ. Σαμαρά έναν ευγενικό, αλλά τυπικό χαιρετισμό δια χειραψίας. Ο κ.Σαμαράς κάθισε δεξιά. Στη θέση μεταξύ του κ.Σαμαρά και του κ.Καραμανλή κάθισε η Σοφία Σάλλα μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος, ώστε να μην εμφανίζονται οι δύο πρώην πρωθυπουργοί ως “ντουέτο”.

Μεταξύ του κ. Καραμανλή και του κ.Μητσοτάκη μεσολαβούσε ο διάδρομος. Και εξ ευωνύμων του πρωθυπουργού κάθισε ο Αχιλλέας Καραμανλής, ο κ.Μόντι, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος και ο Γιάννης Βαρβιτσιώτη.

Γενικότερα το σκηνικό χθες στη Φιλοθέη θύμισε την περίφημη ατάκα περί “αστικής ευγένειας” του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος σημειωτέον ότι ήταν ο μόνος από τους πρώην προέδρους της ΝΔ που δεν έδωσε το παρών στο συνέδριο του Ιδρύματος “Κωνσταντίνος Καραμανλής”. Αλλά οι ευγενικές τυπικότητες και οι… αποστάσεις ασφαλείας έδειξαν ότι η ψυχρότητα παραμένει, παρότι τηρούνται τα προσχήματα.

Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Σαμαράς θα βρεθούν πάντως απόψε ξανά μαζί, στα εγκαίνια του “Σπιτιού του Ελύτη” στην Πλάκα. Το κτίριο έχει μάλιστα ανακαινίσει ο Αλέξανδρος Σαμαράς, αδελφός του πρώην πρωθυπουργού. Ενώ υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σαμαράς είχε “δανειστεί” το όνομα Πολιτική Άνοιξη για το κόμμα που είχε ιδρύσει όταν αποχώρησε από τη ΝΔ μετά τη σύγκρουση του με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, από ένα ποίημα του Ελύτη.

Δύο ακόμη απουσίες, τρεις ομιλίες και ένα ερωτηματικό

Όμως ούτε ο κ.Σαμαράς ούτε ο κ.Καραμανλής θα δώσουν το παρών αύριο Σάββατο στην εκδήλωση για τα 50 χρόνια της ΟΝΝΕΔ. Υπενθυμίζεται ότι οι δύο πρώην πρωθυπουργοί είχαν απορρίψει την (πιεστική) πρόσκληση και για το “πάρτι” για τα 50α γενέθλια της ΝΔ στη Ρηγίλλης.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι ο κ. Καραμανλής τη Δευτέρα θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στην παρουσίαση του βιβλίου του Βαγγέλη Πλάκα “Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και η Θεσσαλονίκη”, στη συμπρωτεύουσα. Αναμένεται λοιπόν με ενδιαφέρον εάν θα επαναλάβει τις πάγιες θέσεις του για τα ελληνοτουρκικά εν όψει και της επίσκεψης του Χακάν Φιντάν στην Αθήνα στις 8 Νοεμβρίου.

Καθώς και εάν θα αναφερθεί σε Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, επαναλαμβάνοντας τις εθνικές κόκκινες γραμμές για την ενταξιακή τους προοπτική. Σημειωτέον ότι την Κυριακή πραγματοποιεί νέα “φιέστα” στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, στον απόηχο των επεισοδίων με τον Φρέντι Μπελέρη.

Ο κ. Καραμανλής θα βρεθεί στις 24 Νοεμβρίου στην Πάτρα για να παρουσιάσει το βιβλίο «Γιαβόλ: Αίμα, Λήθη και Υποτέλεια» του Γιώργου Χαρβαλιά, με θέμα τις γερμανικές αποζημιώσεις. Ενώ στις 8 Δεκεμβρίου θα είναι ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση για τα 80 χρόνια από την απελευθέρωση της Καρπάθου.

Εν τω μεταξύ στη ΝΔ όλοι αναρωτιούνται ποια θα είναι η επόμενη παρέμβαση Σαμαρά, ο οποίος είναι σαφώς πιο επιθετικός στην κριτική του από τον κ.Καραμανλή. Και θεωρούν δεδομένο ότι ο Μεσσήνιος θα σχολιάσει τη συνάντηση Χακάν Φιντάν- Γιώργου Γεραπετρίτη, η οποία έχει ως στόχο να διερευνήσει τη δυνατότητα ουσιαστικού πολιτικού διαλόγου Ελλάδας- Τουρκίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα