Η “ΠΑΓΙΔΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ” ΠΟΥ ΣΤΗΝΕΙ Η ΝΔ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ
Ο Μητσοτάκης έχει προαναγγείλει ότι εντός του 2024 θα φέρει επιστολική ψήφο και για τις εθνικές εκλογές και αυτό θα είναι ένα από τα νομοσχέδια για τα οποία θα ζητήσει συναίνεση του ΠΑΣΟΚ. Εντός της ΝΔ υπάρχουν όμως ενστάσεις.
Με στρατηγική πίεσης για συναίνεση αντιμετωπίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το ΠΑΣΟΚ μετά την επανεκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη, με στόχο τους κεντρώους ψηφοφόρους.
Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός ήδη κατά το πρώτη κοινοβουλευτική αναμέτρηση με τον κ.Ανδρουλάκη κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι… δεν εκσυγχρονίζεται διότι δεν ψήφισε το νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ. Ενώ δεύτερη αφορμή σύγκρουσης στάθηκε η μη εκλογή νέου Συνηγόρου του Πολίτη.
Όμως η επόμενη και μεγάλη “παγίδα συναίνεσης” που στήνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στο ΠΑΣΟΚ θα αφορά την επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές. Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται άλλωστε να έρθει στη Βουλή εντός του 2024.
Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι ο κ.Μητσοτάκης μιλώντας σε ομογενείς στην Αστόρια στις 25 Σεπτεμβρίου είχε δηλώσει με νόημα ότι ουδείς από την αντιπολίτευση θα αρνηθεί αυτή τη δυνατότητα στους ψηφοφόρους του εξωτερικού, απευθυνόμενος κυρίως στο ΠΑΣΟΚ. Σημειωτέον ότι ο πρωθυπουργός την ερχόμενη Τετάρτη 6 Νοεμβρίου θα δώσει το παρών σε εκδήλωση για την παρουσίαση του Στρατηγικού Σχεδίου του Υπουργείου Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024-2027 και δεν αποκλείεται να αναφερθεί και στην επιστολική ψήφο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να προτείνει τη δυνατότητα επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές όχι μόνο για τους απόδημους Έλληνες, αλλά και για τους ψηφοφόρους του εσωτερικού. Με επιχείρημα ότι το crash test της εφαρμογής της επιστολικής ψήφου για το σύνολο των ψηφοφόρων στις ευρωεκλογές του περασμένου Ιουνίου αποδείχθηκε επιτυχές.
Για να εγκριθεί η επιστολική ψήφος και στις εθνικές εκλογές απαιτούνται όμως 200 ψήφοι. Η ΝΔ έχει 156 βουλευτές και μπορεί να υπολογίζει και στην ψήφο του διαγραφέντα, αλλά έτοιμου να επιστρέψει, Λευτέρη Αυγενάκη. Συνεπώς θα ήθελε τις ψήφους κομμάτων της αντιπολίτευσης. Αλλά επιθυμεί ειδικότερα να καλέσει τους 31 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να υπερψηφίσουν, στο πλαίσιο ακριβώς της στρατηγικής της “επίθεσης δια της συναίνεσης”. Βέβαια ακόμη και με το ΠΑΣΟΚ, διασφαλίζονται μόνο 188 ψήφοι, επομένως θα χρειαστεί να ψηφίσουν τουλάχιστον και κάποια από τα μικρότερα κόμματα, αν όχι ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ ΩΣ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιανουάριο αρχικά ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ είχαν δηλώσει ότι θα ψήφιζαν την τροπολογία για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές. Απέσυραν όμως τη στήριξη τους καταγγέλλοντας την κατάθεση τελευταίας στιγμής τροπολογίας από την τότε υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, και επιστολική ψήφο αποδήμων και στις εθνικές εκλογές.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι προσπαθεί με λαθροχειρίες και τροπολογίες της τελευταίες στιγμής να υφαρπάξει την συναίνεση, όχι της αντιπολίτευσης αλλά της κοινωνίας. Ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, είχε καταλογίσει στην κυβέρνηση πολιτικό μικροτακτικισμό και είχε αποδώσει την τροπολογία της τελευταίας στιγμής για επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές στο ότι “δεν βγαίνουν τα νουμεράκια” για την κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε ότι χρησιμοποιεί τη συναίνεση για ίδιον μικροκομματικό όφελος.
Η κυβέρνηση είχε εξαρχής τότε διαμηνύσει ότι θα έφερνε ξανά την ίδια τροπολογία, ως σχέδιο νόμου. Αυτή τη φορά βέβαια η κυβέρνηση θα ξεκινήσει διάλογο για το θέμα, ώστε να μη δώσει αντίστοιχες λαβές ξανά στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Θα επιχειρήσει επίσης να δελεάσει και μικρότερα κόμματα που ενδεχομένως ποντάρουν ιδίως στους απόδημους ψηφοφόρους, όπως η Ελληνική Λύση και η Πλεύση Ελευθερίας. Σημειωτέον ότι το ΚΚΕ είναι παγίως αντίθετο στην επιστολική ψήφο και είχε και στις ευρωεκλογές εκφράσει σοβαρές ανησυχίες για τη διαδικασία.
ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΗΣ ΝΔ
Όμως πριν ζητήσει συναίνεση από το ΠΑΣΟΚ ή άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση θα πρέπει πρώτα να πείσει τους ίδιους τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Διότι δεν είναι όλοι στη γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα ενθουσιώδεις για την επιστολική ψήφο και αυτό για μία σειρά από λόγους.
Πρώτον, βουλευτές θεωρούν ότι εάν έρθει επιστολική ψήφος και για τις εθνικές εκλογές, θα πρέπει να αφορά μόνο τους απόδημους και όχι τους εν Ελλάδι ψηφοφόρους, όπως ίσχυσε στις ευρωεκλογές από τον περασμένο Ιούνιο. Δεύτερον ότι θα πρέπει και οι απόδημοι να έχουν τη δυνατότητα στις εθνικές εκλογές να επιλέγουν μόνο κόμμα, όχι βουλευτή, και η ψήφος τους να προσμετράται για την εκλογή βουλευτών Επικρατείας με λίστα.
Ο λόγος είναι ότι και στη ΝΔ υπάρχουν φωνές που θεωρούν ότι με την επιστολική ψήφο για τους εν Ελλάδι ψηφοφόρους καταργείται η μυστικότητα της ψήφου. Βουλευτές λένε χαρακτηριστικά ότι θα μπορούσε κάποιος υποψήφιος να πιέσει ψηφοφόρο να συμπληρώσει το ψηφοδέλτιο μπροστά του. Κυρίως όμως οι βουλευτές φοβούνται ότι θα έχουν σημαντικό προβάδισμα όσοι συνάδελφοι τους είναι υπουργοί. Είτε αξιοποιώντας τη θέση τους για να ασκήσουν πίεση σε ψηφοφόρους στην Ελλάδα. Είτε βρίσκοντας αφορμές για επισκέψεις στο εξωτερικό και έχοντας έτσι τη δυνατότητα να απευθυνθούν στους απόδημους ψηφοφόρους, κάτι που δεν θα μπορούν να κάνουν οι βουλευτές, πολλώ δε μάλλον όσοι θέτουν υποψηφιότητα για πρώτη φορά.