Πλημμύρες στην Ισπανία: Ψάχνουν επιζώντες σε υπόγεια πάρκινγκ και εμπορικά κέντρα
Διαβάζεται σε 5'Υπό τον φόβο ότι ο αριθμός των νεκρών από τις φονικές πλημμύρες στην Ισπανία θα αυξηθεί, τα σωστικά συνεργεία ψάχνουν για επιζώντας σε εμπορικά κέντρα και πάρκινγκ.
- 05 Νοεμβρίου 2024 11:04
Εκατοντάδες πολίτες και στρατιωτικοί διασώστες αναζητούν περισσότερα θύματα των πλημμυρών στην Ισπανία, όπου ο απολογισμός των νεκρών έχει φτάσει τους 214, εν μέσω αυξανόμενης οργής του κοινού για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκαν οι ισπανικές αρχές την καταστροφή.
Σε ισχύ βρίσκονται προειδοποιήσεις για έντονα καιρικά φαινόμενα σε τμήματα της Βαλένθια και της γειτονικής Καταλονίας, με τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών να καλούνται να αποφεύγουν τις μετακινήσεις στους δρόμους και να παραμένουν μακριά από την ακτή και τους ποταμούς.
Η περιοχή της Βαρκελώνης πλήττεται από ισχυρές βροχοπτώσεις από το πρωί της Δευτέρας, γεγονός που οδήγησε την περιφερειακή κυβέρνηση να εκδώσει ειδοποιήσεις πολιτικής προστασίας και να ακυρώσει όλα τα τοπικά δρομολόγια τρένων. Πάνω από 50 πτήσεις από το αεροδρόμιο Ελ Πρατ ακυρώθηκαν ή καθυστέρησαν σοβαρά.
Το Σαββατοκύριακο, το προσωπικό της στρατιωτικής μονάδας εκτάκτων αναγκών επικεντρώθηκε σε εμπορικά κέντρα και υπόγεια πάρκινγκ, όπου υπήρχε κίνδυνος παγιδευμένων ατόμων λόγω των πλημμυρών που προκλήθηκαν από σφοδρές βροχοπτώσεις, τις οποίες οι ειδικοί συνδέουν με την κλιματική κρίση.
Την Κυριακή, η μονάδα κατόρθωσε να εισέλθει στο υπόγειο πάρκινγκ του μεγάλου εμπορικού κέντρου Bonaire στην πόλη Αλδάια της Βαλένθια. Με τη χρήση μικρής βάρκας και φακών, η αστυνομία ερεύνησε τους 1.800 χώρους στάθμευσης, αναφέροντας πως μέχρι στιγμής βρέθηκαν περίπου 50 οχήματα, αλλά δεν εντοπίστηκαν σώματα.
Η καταστροφή αυτή έχει αναγκάσει την κεντρική κυβέρνηση να στείλει 10.000 στρατιώτες και αστυνομικούς, με τους νεκρούς να ανέρχονται σε 210 στη Βαλένθια, τρεις στην Καστίλλη-Λα Μάντσα και έναν στη Μάλαγα. Ο αριθμός των αγνοουμένων παραμένει άγνωστος, με ανησυχίες ότι ο απολογισμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί καθώς τα συνεργεία διάσωσης φτάνουν σε περιοχές που ήταν απρόσιτες.
Ο πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, χαρακτήρισε τις πλημμύρες τη χειρότερη φυσική καταστροφή στην πρόσφατη ιστορία της Ισπανίας και δήλωσε πως όλα τα απαραίτητα μέσα θα κινητοποιηθούν για την αντιμετώπιση των συνεπειών.
Τη Δευτέρα, άλλοι 2.500 στρατιώτες στάλθηκαν στις πληγείσες περιοχές, προσθέτοντας στους 5.000 που είχαν σταλεί τις προηγούμενες ημέρες. Ένα πλοίο του ισπανικού ναυτικού έφτασε επίσης στο λιμάνι της Βαλένθια, μεταφέροντας πεζοναύτες, ελικόπτερα και φορτηγά με τρόφιμα και νερό.
Ωστόσο, η οργή για την ανταπόκριση στην κρίση -και ειδικά για την καθυστέρηση της περιφερειακής κυβέρνησης της Βαλένθια να εκδώσει ειδοποίηση έκτακτης ανάγκης όταν χτύπησαν οι πλημμύρες την Τρίτη- αυξάνεται.
Την Κυριακή, η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην πληγείσα πόλη Παιπόρτα της Βαλένθια διακόπηκε όταν εξοργισμένο πλήθος εκτόξευσε λάσπη στον Σάντσεθ, καθώς και στον περιφερειακό πρόεδρο Κάρλος Μαθόν, τον Βασιλιά Φίλιππο και τη Βασίλισσα Λετίθια, φωνάζοντας «Δολοφόνοι!» και «Φύγετε!».
Μιλώντας λίγες ώρες αργότερα, ο πρωθυπουργός αναγνώρισε τον πόνο του κόσμου, τονίζοντας όμως ότι μια μικρή μειονότητα ευθύνεται για τα οργισμένα επεισόδια στην Παιπόρτα.
«Γνωρίζουμε τι χρειάζεται ο κόσμος και οι προτεραιότητές μας είναι σαφείς: να σώσουμε ζωές, να βρούμε τα σώματα όσων έχασαν τη ζωή τους και να αποκαταστήσουμε τις πληγείσες περιοχές», δήλωσε.
«Η βία που προέρχεται από λίγους δεν θα εκτρέψει το συλλογικό συμφέρον. Είναι καιρός να κοιτάξουμε μπροστά και να συνεχίσουμε με όλα τα απαραίτητα μέσα και συντονισμό για να ξεπεράσουμε μαζί αυτήν την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης».
Πηγές από τη σοσιαλιστική κυβέρνηση του Σάντσεθ ήταν πιο κατηγορηματικές, περιγράφοντας τις διαμαρτυρίες στην Παιπόρτα ως «ένα ακροδεξιό και αντιπολιτικό θέαμα».
Ο υπουργός Μεταφορών, Όσκαρ Πουέντε, αναγνώρισε ότι η επίσκεψη μπορεί να έγινε σε ακατάλληλη χρονική στιγμή.
«Ίσως δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή», είπε στο ισπανικό κανάλι La Sexta. «Υπάρχει πολλή οργή και ο κόσμος αισθάνεται εγκαταλελειμμένος… και ύστερα έχεις τις ενέργειες που διοργανώνονται από μερικούς που ανήκουν στην ακροδεξιά».
Ο υπουργός Εσωτερικών, Φερνάντο Γκράντε-Μαρλασκά, δήλωσε στο TVE ότι η αστυνομία έχει ξεκινήσει έρευνα για τα επεισόδια που στιγμάτισαν την επίσημη επίσκεψη.
Ο Βασιλιάς Φίλιππος, ο οποίος επέμεινε στη συνέχιση της επίσκεψης, δήλωσε ότι κατανοεί την οργή του κόσμου.
«Πρέπει να κατανοήσουμε την οργή και την απογοήτευση πολλών ανθρώπων μετά από όσα πέρασαν, καθώς και τη δυσκολία στο να καταλάβει κανείς πώς λειτουργούν όλοι οι μηχανισμοί στις επιχειρήσεις εκτάκτου ανάγκης», είπε την Κυριακή.
Οι δήμαρχοι των πληγεισών περιοχών εκλιπαρούν για βοήθεια.
«Είμαστε πολύ θυμωμένοι και καταρρακωμένοι», δήλωσε ο δήμαρχος της Αλδάια, Γκιγιέρμο Λουχάν. «Η πόλη μας είναι σε ερείπια. Πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή και ζητάμε βοήθεια. Σας παρακαλώ, βοηθήστε μας.»