Οι δεσμεύσεις Τραμπ – Πώς θα κυβερνήσει
Διαβάζεται σε 9'Ο Τραμπ βασίστηκε στις εξαγγελίες για φορολογικές ελαφρύνσεις ενώ υπόσχεται επιστροφή των δασμών. Οι αμβλώσεις, η “woke κουλτούρα” και η θανατική ποινή.
- 06 Νοεμβρίου 2024 09:26
Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ και εκκινεί τη δεύτερη θητεία του. Ως υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του 2024, έχει διατυπώσει μια σειρά προεκλογικών υποσχέσεων, κάποιες εκ των οποίων χαρακτηρίζονται το λιγότερο, αμφιλεγόμενες.
Οικονομία και Φορολογία:
Μείωση Φόρων: Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δεσμευτεί “για τη μεγαλύτερη φοροαπαλλαγή από την εποχή του Ρόναλντ Ρίγκαν”, προτείνοντας τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος.
Αναλυτικότερα, ο Ντόναλντ Τραμπ, ως υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ, έχει παρουσιάσει μια σειρά προτάσεων για τη φορολογική πολιτική:
-Μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή: Δεσμεύεται να μειώσει τον εταιρικό φόρο στο 15% για τις επιχειρήσεις που παράγουν προϊόντα εντός των ΗΠΑ, από τον τρέχοντα συντελεστή του 21%
-Κατάργηση φόρων στα φιλοδωρήματα: Προτείνει την απαλλαγή των φιλοδωρημάτων από τη φορολογία, με στόχο την ενίσχυση των εισοδημάτων των εργαζομένων στον τομέα των υπηρεσιών.
-Επέκταση της πίστωσης φόρου παιδιού: Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει εκφράσει την πρόθεσή του να επεκτείνει την πίστωση φόρου για παιδιά (Child Tax Credit – CTC). Συγκεκριμένα, έχει προτείνει την αύξηση της CTC στα 5.000 δολάρια ανά παιδί, χωρίς εισοδηματικά όρια. Επιπλέον, έχει δεσμευτεί να μονιμοποιήσει τις φορολογικές περικοπές του 2017, οι οποίες περιλαμβάνουν αυξήσεις στην πίστωση φόρου για παιδιά. Αυτές οι περικοπές αναμένεται να λήξουν το 2025.
-Αντικατάσταση φόρων εισοδήματος με δασμούς: Έχει εκφράσει την πρόθεση να καταργήσει τους ομοσπονδιακούς φόρους εισοδήματος και να τους αντικαταστήσει με έσοδα από δασμούς στις εισαγωγές.
-Δασμοί στις Εισαγωγές: Υπόσχεται την επιβολή δασμών έως και 200% στα εισαγόμενα προϊόντα, με στόχο την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Συγκεκριμένα, ο Τραμπ έχει εκφράσει την πρόθεσή του να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές προϊόντων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Συγκεκριμένα, έχει δεσμευτεί να επιβάλει δασμό 10% σε όλες τις εισαγωγές προϊόντων στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων αυτών από την ΕΕ, με στόχο την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής και τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος.
Σε προεκλογική συγκέντρωση στην Πενσυλβάνια, ο Τραμπ δήλωσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να πληρώσει “μεγάλο τίμημα” επειδή δεν αγοράζει αρκετά αμερικανικά προϊόντα, αναφέροντας ότι οι ευρωπαϊκές χώρες πωλούν εκατομμύρια αυτοκίνητα στις ΗΠΑ χωρίς να εισάγουν αντίστοιχα αμερικανικά προϊόντα.
Προφανώς αυτές οι δηλώσεις προκάλεσαν εύλογη ανησυχία στην ΕΕ, και δη στη Γερμανία.
Συνολικά, η στάση του Τραμπ απέναντι στην ΕΕ χαρακτηρίζεται από προστατευτισμό, με έμφαση στην επιβολή δασμών για την προστασία της αμερικανικής οικονομίας, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει σε εμπορικές εντάσεις μεταξύ των δύο πλευρών.
Υγεία και περίθαλψη:
Ο Τραμπ έχει εκφράσει επανειλημμένα την αντίθεσή του στο πρόγραμμα υγειονομικής περίθαλψης, γνωστό ως Obamacare. Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του (2017-2021), προσπάθησε να καταργήσει ή να τροποποιήσει σημαντικά το πρόγραμμα αυτό. Συγκεκριμένα, το 2017 υπέγραψε τον νόμο Tax Cuts and Jobs Act, ο οποίος περιλάμβανε την κατάργηση της υποχρεωτικής ασφάλισης υγείας, γνωστής ως “individual mandate”.
Παρά τις προσπάθειές του, δεν κατάφερε να καταργήσει πλήρως το Obamacare, καθώς οι προτάσεις του αντιμετώπισαν αντιδράσεις τόσο από Δημοκρατικούς όσο και από Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές. Το 2019, μετά από προειδοποιήσεις Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, ανέβαλε την προσπάθεια κατάργησης του Obamacare για μετά το 2020.
Συνολικά, ο Τραμπ θεωρεί το Obamacare ως ένα αποτυχημένο σύστημα και έχει δεσμευτεί να το αντικαταστήσει με ένα νέο πρόγραμμα υγειονομικής περίθαλψης, αν και οι συγκεκριμένες λεπτομέρειες των προτάσεών του παραμένουν ασαφείς.
Μετανάστευση:
-Απέλαση Παράτυπων Μεταναστών: Δεσμεύεται να απελάσει εκατομμύρια παράτυπους μετανάστες, υποστηρίζοντας ότι η μετανάστευση αποτελεί απειλή για την ασφάλεια και την οικονομία των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα έχει πει πως θα προχωρήσει στη “μεγαλύτερη μαζική απέλαση στην ιστορία”.
Ένας εκπρόσωπος του Τραμπ είπε στο Associated Press ότι ο Τραμπ “θα επιστρατεύσει κάθε ομοσπονδιακή και κρατική εξουσία που είναι απαραίτητη για να δρομολογήσει τη μεγαλύτερη επιχείρηση απέλασης παράνομων εγκληματιών, εμπόρων ναρκωτικών και εμπόρων ανθρώπων”.
-Δέσμευση για την πρόσληψη 10.000 συνοριοφυλάκων: Σε προεκλογική συγκέντρωσή του στην Αριζόνα ο Τραμπ δεσμεύθηκε για την πρόσληψη 10.000 συνοριοφυλάκων. Υποσχέθηκε επίσης ότι θα ζητήσει από το Κογκρέσο να χρηματοδοτήσει αύξηση 10% των αποδοχών τους.
Θανατική ποινή:
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει εκφράσει επανειλημμένα την υποστήριξή του στη θανατική ποινή, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις σοβαρών εγκλημάτων. Πρόσφατα, πρότεινε την επιβολή της θανατικής ποινής σε μετανάστες που κρίνονται ένοχοι για φόνους Αμερικανών πολιτών ή αστυνομικών. Σε ομιλία του στην Πίτσμπεργκ, είπε χαρακτηριστικά: “Καλώ να επιβάλλεται η θανατική ποινή σε κάθε μετανάστη που σκοτώνει Αμερικανό πολίτη ή αστυνομικό”.
Επιπλέον, έχει δεσμευτεί να επαναφέρει και να ενισχύσει τη χρήση της θανατικής ποινής σε ομοσπονδιακό επίπεδο, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί αποτελεσματικό μέσο αποτροπής σοβαρών εγκλημάτων. Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του (2017-2021), η κυβέρνησή του επανέφερε τις ομοσπονδιακές εκτελέσεις μετά από 17 χρόνια παύσης, εκτελώντας 13 άτομα σε διάστημα έξι μηνών.
Εξωτερική Πολιτική:
-Τερματισμός του πολέμου στην Ουκρανία: Υπόσχεται να τερματίσει τη συμμετοχή των ΗΠΑ στον πόλεμο στην Ουκρανία, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως “πρόεδρο της ειρήνης”.
-Η σχέση με τον Πούτιν: Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του (2017-2021), ο Τραμπ επαίνεσε επανειλημμένα τον Πούτιν, αποκαλώντας τον “ισχυρό ηγέτη” και εκφράζοντας θαυμασμό για τις ηγετικές του ικανότητες. Αυτή η στάση προκάλεσε ανησυχίες και επικρίσεις, δεδομένων των εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας.
Πρόσφατα, αποκαλύφθηκε ότι ο Τραμπ είχε έως και επτά ιδιωτικές τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Πούτιν μετά την αποχώρησή του από το αξίωμα.
Στην προεκλογική του εκστρατεία για τις εκλογές του 2024, ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι “θα μπορούσε να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία μέσα σε 24 ώρες”, χωρίς να διευκρινίζει τον τρόπο. Αυτή η δήλωση έχει προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς υποδηλώνει πιθανή προσέγγιση με τη Ρωσία.
-Η πολιτική έναντι της Τουρκίας:
Η σχέση του Τραμπ με τον Ερντογάν χαρακτηρίζεται περισσότερο ως φιλική. Κατά την πρώτη προεδρία του, οι δύο ηγέτες διατήρησαν έναν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας, με αρκετές προσωπικές συναντήσεις και τηλεφωνικές συνομιλίες.
Ο Ερντογάν συναντήθηκε εννέα φορές με τον Τραμπ, ενώ με τον Μπάιντεν είχε μόνο μία επίσημη συνάντηση και κάποιες σύντομες επαφές στο περιθώριο διεθνών συνόδων.
Πριν από την προεδρία του, ο Τραμπ ανέπτυξε επιχειρηματικές σχέσεις στην Τουρκία, όπως η κατασκευή των “Trump Towers” στην Κωνσταντινούπολη, με τη συνεργασία επιχειρηματιών φιλικά προσκείμενων στον Ερντογάν.
Ωστόσο, η απόφαση της Τουρκίας να προμηθευτεί το ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-400 οδήγησε στην αποβολή της από το πρόγραμμα των F-35 και στην επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ.
Ακόμη, η σύλληψη του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον στην Τουρκία προκάλεσε ένταση, με τον Τραμπ να απειλεί με κυρώσεις και να επιτυγχάνει τελικά την απελευθέρωσή του.
Εκτιμάται πάντως πως ο Ερντογάν θα προσπαθήσει να προσεγγίσει περισσότερο τον Τραμπ ώστε να “ξεπαγώσει” το θέμα των F-16, προσφέροντας “ανταλλάγματα”. “Αγκάθι” αποτελεί η εναντίωση του Ερντογάν ως προς το Ισραήλ.
-Σκληρή Στάση έναντι της Χαμάς: Ο Τραμπ δηλώνει πως εάν εκλεγεί, θα στοχεύσει ηγέτες της Χαμάς, ως μέρος της πολιτικής του κατά της τρομοκρατίας.
-ΝΑΤΟ: Πέραν των δασμών, ο Τραμπ στην πρώτη του θητεία είχε πιέσει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ για να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες προς τη Συμμαχία, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ επωμίζονται δυσανάλογο βάρος στην κοινή άμυνα. Κάτι ανάλογο αναμένεται να πράξει και τώρα. Συνολικά, η εξωτερική πολιτική του Τραμπ επικεντρώθηκε στην αναθεώρηση των παραδοσιακών συμμαχιών και συμφωνιών, με έμφαση στην προάσπιση των άμεσων συμφερόντων των ΗΠΑ, συχνά εις βάρος της πολυμερούς συνεργασίας και των διεθνών θεσμών.
Εσωτερική Πολιτική:
-Προστασία του Δικαιώματος Οπλοκατοχής: Δεσμεύεται να διατηρήσει και να προστατεύσει το δικαίωμα των Αμερικανών πολιτών στην οπλοκατοχή, αντιτιθέμενος σε περιορισμούς.
-Περιορισμός των Αμβλώσεων: Υποστηρίζει αυστηρότερους περιορισμούς στις αμβλώσεις, ευθυγραμμιζόμενος με τις συντηρητικές αξίες του κόμματός του. Θυμίζουμε πως ο Τραμπ ως πρόεδρος, συνέβαλε στην ανατροπή της απόφασης “Roe v. Wade” του 1973, διορίζοντας τρεις συντηρητικούς δικαστές στο Ανώτατο Δικαστήριο, γεγονός που οδήγησε στην άρση του συνταγματικού δικαιώματος στην άμβλωση τον Ιούνιο του 2022.
Κατά την τρέχουσα προεκλογική περίοδο, ο Τραμπ έχει υιοθετήσει μια πιο μετριοπαθή προσέγγιση. Έχει δηλώσει ότι η απόφαση για την άμβλωση θα πρέπει να εναπόκειται στις πολιτείες, αποφεύγοντας να υποστηρίξει μια ομοσπονδιακή απαγόρευση. Επιπλέον, έχει εκφράσει διαφωνία με αυστηρούς νόμους, όπως αυτόν της Φλόριντα που απαγορεύει τις αμβλώσεις μετά την 6η εβδομάδα κύησης.
Η αντι-woke ρητορική:
Σημειώνεται πως ο Ντόναλντ Τραμπ έχει εκφράσει επανειλημμένα την αντίθεσή του προς την “woke” κουλτούρα, την οποία θεωρεί “υπερβολική πολιτική ορθότητα” που “περιορίζει την ελευθερία του λόγου και επιβάλλει συγκεκριμένες ιδεολογίες”. Σε δηλώσεις του, έχει αναφέρει ότι η “woke” κουλτούρα οδηγεί σε αποτυχία και αποδυνάμωση της κοινωνίας.
Επιπλέον, έχει επικρίνει την “woke” κουλτούρα για την “επιρροή της σε διάφορους τομείς”, όπως η εκπαίδευση και οι επιχειρήσεις, υποστηρίζοντας ότι προωθεί “διχαστικές ιδέες”. Συνολικά, η στάση του Τραμπ απέναντι στην “woke” κουλτούρα είναι αρνητική, θεωρώντας την “απειλή για τις παραδοσιακές αξίες και την ελευθερία του λόγου”, και ευθυγραμμίζεται με τη ρητορική του Έλον Μασκ.
Μάλιστα, ο Τραμπ λέει ότι θα περικόψει την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση για σχολεία που διδάσκουν “θέματα τρανσέξουαλ”, τα οποία αποκαλεί “τρανσέξουαλ παραφροσύνη”. Έχει μάλιστα προτείνει την έναρξη ερευνών για τα δικαιώματα σε σχολεία που υποστηρίζουν τα δικαιώματα των τρανς. Λίγο αφότου έγινε πρόεδρος το 2017, ο Τραμπ απέσυρε τα μέτρα προστασίας της εποχής Ομπάμα που επέτρεπαν στους τρανς μαθητές να χρησιμοποιούν τις τουαλέτες των δημόσιων σχολείων βάσει του αυτοπροσδιορισμού τους.