Γκάλαντ: Οι τρεις λόγοι της αποπομπής του και το “περίεργο” timing
Διαβάζεται σε 3'Τρεις λόγους έδωσε για την αποπομπή του ο πρώην υπουργός Άμυνας του Ισραήλ. Τι σημαίνει το timing της αποπομπής
- 06 Νοεμβρίου 2024 11:52
Σε τρεις κυρίως λόγους απέδωσε την αποπομπή του ο πρώην υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ. Την στρατολόγηση των υπερ-ορθόδοξων Εβραίων, την υπογράμμιση της ανάγκης για επιστροφή των ομήρων και την ανάγκη για έρευνα σε σχέση με τις αστοχίες γύρω από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023.
Σχετικά με τις στρατολογήσεις ανέφερε ότι το θέμα δεν είναι μόνο κοινωνικό αλλά “υπαρξιακό για την ασφάλεια του Ισραήλ και το έθνος”. Αναφερόμενος στις σύνθετες καταστάσεις των ετών που έρχονται ο Γκάλαντ ανέφερε ότι “σε αυτές τις περιστάσεις δεν υπάρχει επιλογή. Όλοι πρέπει να υπηρετήσουν στον IDF και να συμμετάσχουν στην άμυνα του Ισραήλ”.
Για τους ομήρους ο Γκάλαντ επιμένει ότι θα πρέπει το Ισραήλ θα πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία για την απελευθέρωσή τους, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι η Χαμάς θα παραμείνει στη Γάζα. “Όποιος από τους ομήρους πεθάνει, δεν μπορεί να επιστρέψει. Δεν υπάρχει συγχώρεση για την εγκατάλειψη των ομήρων. Θα είναι το σημάδι του Κάιν στο μέτωπο της ισραηλινής κοινωνίας και όσων πήραν αυτό το λανθασμένο μονοπάτι”.
Σε ό,τι αφορά την έρευνα για την 7η Οκτωβρίου, ο Γκάλαντ επέμεινε στην έρευνα προκειμένου, όπως είπε να βγει ένα στρατιωτικό και πολιτικό μάθημα, προκειμέονυ το Ισραήλ να είναι προετοιμασμένο για μελλοντικές προκλήσεις.
Το timing της αποπομπής
Παρά το γεγονός ότι ο Γκάλαντ εξέφραζε την πιο δυναμική ενδοκυβερνητική αντιπολίτευση στον Νετανιάχου και οι σχέσεις τους είχαν περάσει από διάφορα στάδια, με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ να φτάνει μέχρι την αποπομπή του Γκάλαντ την άνοιξη του 2023, το timing της χθεσινής ενέργειας, που συνέπεσε με τις εκλογές στις ΗΠΑ και εν μέσω ανοιχτών μετώπων για το Ισραήλ στη Γάζα και το Λίβανο, προκάλεσε ερωτήματα.
Ο Γκάλαντ διατηρούσε άριστες σχέσεις με την αμερικανική κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν και φέρεται να ήταν καθημερινός συνομιλητής του Αμερικανού υπουργού Άμυνας, Λόιντ Όστιν. Μάλιστα, ο αντικαταστάτης του, Ίζραελ Κατζ έσπευσε να συγχαρεί τον Ντόναλντ Τραμπ για την νίκη του στις αμερικανικές εκλογές, όπως έκανε άλλωστε και ο Νετανιάχου, αλλά και ο πρόεδρος της χώρας, Άιζακ Χέρτζογκ ο οποίος χαρακτήρισε τον Τραμπ “μαχητή της ειρήνης” στο συγχαρητήριο μήνυμά του.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα των Times of Israel, ο Τραμπ φέρεται να είπε στον Νετανιάχου πριν τις αμερικανικές εκλογές, ότι θέλει να έχει τελειώσει ο πόλεμος στη Γάζα, πριν αναλάβει την προεδρία των ΗΠΑ. Ως προς αυτό δεν διευκρινίζεται αν ο Τραμπ θα μπορούσε να στηρίξει μία μόνιμη παρουσία του Ισραηλινού στρατού στην Γάζα, αν ο πόλεμος έχει “επίσημα” τελειώσει. Άλλωστε ο Νετανιάχου έχει πολλάκις αναφερθεί στην πρόθεσή του να διατηρήσει τον έλεγχο της Γάζας το Ισραήλ.
Σε κάθε περίπτωση, τα επόμενα βήματα του Νετανιάχου, αλλά και του Τραμπ αναμένεται να αποκαλύψουν τους απώτερους σχεδιασμούς του πρωθυπουργού του Ισραήλ.