Μηνύματα Μητσοτάκη στην ΕΕ μετά την επανεκλογή Τραμπ
Διαβάζεται σε 4'Στο αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ με την επανεκλογή Τραμπ, αλλά και στην επιστολική ψήφο, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός σε εκδήλωση για τον απόδημο ελληνισμό. “Make Greeks Abroad Great Again” αστειεύτηκε.
- 06 Νοεμβρίου 2024 13:18
Τη βεβαιότητα ότι οι σχέσεις Ελλάδας- ΗΠΑ θα παραμείνουν ισχυρές μετά την επανεκλογή του Ντοναλντ Τραμπ επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρουσίαση του στρατηγικού σχεδίου για τον απόδημο ελληνισμό στο υπουργείο Εξωτερικών.
Διαμήνυσε όμως επίσης ότι η στάση της χώρας μας ως μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ είναι μία στάση αρχών και τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει τώρα να αλλάξει για να διασφαλίσει ενεργειακή και αμυντική αυτονομία.
Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ξεκίνησε μάλιστα αστειευόμενος ότι θα μπορούσε υπέρτιτλος της εκδήλωσης θα μπορούσε να είναι “Make Greeks Abroad Great Again”, κάνοντας λογοπαίγνιο με το σύνθημα του Τραμπ.
Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης συνεχάρη τον κ.Τραμπ για την “εμφατική νίκη του” και δήλωσε βέβαιος ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις θα παραμείνουν σταθερά ισχυρές και παραγωγικές. “Ο χαρακτήρας τους άλλωστε είναι στρατηγικός και το πρόσημο τους εθνικό όχι παραταξιακό”, σημείωσε και δήλωσε ότι προσδοκά σε μία ακόμη πιο στενή συνεργασία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων και λαών.
Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε εξάλλου ότι η συνεργασία Αθήνας και Ουάσινγκτον υπήρξε άψογη και κατά την πρώτη θητεία Τραμπ. Αλλά και ότι η πρόσκληση που του είχε απευθυνθεί να μιλήσει στο Κογκρέσο υπήρξε κοινή και από το Δημοκρατικό και από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα.
“Θέλω να επαναλάβει ότι η στάση της Ελλάδας ως μέλος του ΝΑΤΟ και εταίρος στην ΕΕ, είναι πάντα στάση αρχών και αυτές δεν ετεροπροσδιορίζονται. Αναγνωρίζουμε ωστόσο πάντα ότι οι εξελίξεις πέραν του Ατλαντικού επηρεάζουν τους διεθνείς συσχετισμούς”, σημείωσε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.
Σχολίασε δε συνολικά για την Ευρώπη πως “όλα δείχνουνε ότι η ήπειρος μας οφείλει να αναζητήσει δυναμικά τη θέση της στον παγκόσμιο χάρτη που αλλάζει διαρκώς. Να ανοίξει τολμηρούς δρόμους για να κάνει πιο ανταγωνιστική την οικονομία της, ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή”.
Τόνισε ειδικότερα ότι πρέπει “να οργανώσουμε ως Ευρωπαίοι την ενεργειακή ανεξαρτησία μας και να οικοδομήσουμε την ευρωπαϊκή μας άμυνα”. Προανήγγειλε δε ότι αυτό το θέμα θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης των 27 στη Βουδαπέστη.
Τι θα πει ο Μητσοτάκης στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής
Στη Βουδαπέστη ξεκινά αύριο ειδικότερα το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στον απόηχο της επανεκλογής Τραμπ. Κεντρικό θέμα συζήτησης των 27 ηγετών της ΕΕ είναι η έκθεση Ντράγκι, στην οποία περιγράφεται η κατάσταση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας με μελανά χρώματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός την Παρασκευή στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής θα τονίσει ότι η γεωπολιτική ενηλικίωση της Ευρώπης και η στρατηγική αυτονομίας της καθίσταται πια απολύτως απαραίτητη. Όπως αναμένεται να πει, είναι ώρα η Ευρώπη να πάρει σημαντικές αποφάσεις για το πώς θα καλύψει το χαμένο έδαφος από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, με τη δρομολόγηση πολιτικών που θα ξεφεύγουν από τη μέχρι σήμερα πεπατημένη.
Το μπαλάκι στο ΠΑΣΟΚ για την επιστολική ψήφο αποδήμων και στις εθνικές εκλογές
Ο κ.Μητσοτάκης εν τω μεταξύ έστειλε μήνυμα και στην αντιπολίτευση και ιδίως στο ΠΑΣΟΚ προαναγγέλοντας ότι θα φέρει το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές.
Αναφέρθηκε σημειωτέον μόνο στη δυνατότητα των αποδήμων να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα επιστολικά, δεδομένου άλλωστε ότι η εκδήλωση αφορούσε τον απόδημο ελληνισμό. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει ακόμη αποφασιστεί οριστικά εάν η κυβέρνηση θα προτείνει καθολική επιστολική ψήφο δηλαδή και για τους ψηφοφόρους του εσωτερικού, αλλά ως προς αυτό υπάρχουν αντιρρήσεις και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την επιστολική ψήφο, που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στις ευρωεκλογές του περασμένου Ιουνίου, μία θεσμική αλλαγή, που βρήκε όπως είπε “προσχηματικές ενστάσεις της αντιπολίτευσης”.
Υπενθύμισε με νόημα ότι το σχετικό νομοσχέδιο ψηφίστηκε μόνο από την κυβερνητική πλειοψηφία. Υποστήριξε δε ότι η επιτυχημένη εφαρμογή της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές “αποτελεί απόδειξη ότι οι μεταρρυθμίσεις που κάποιοι έλεγαν ότι δεν μπορούν να γίνουν, μπορούν και γίνονται”.
Έκανε μάλιστα λόγο για μία κίνηση “βαθιά εκσυγχρονιστική” και πρόσθεσε ότι: “Έχει ωριμάσει το βήμα για επέκταση της επιστολικής ψήφου και στις επόμενες εθνικές εκλογές του 2027”.
Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε βεβαίως ότι αυτό προϋποθέτει βάσει του Συντάγματος ευρύτερη συναίνεση. “Χρειάζονται 200 βουλευτές”, σημείωσε και δήλωσε με νόημα: “Είμαι σίγουρος ότι όλα τα κόμματα θα επανεξετάσουν τη θέση τους, ώστε να στείλουμε όλοι μαζί στους συμπολίτες μας στο εξωτερικό ένα μήνυμα ενότητας και προόδου.”