Γεραπετρίτης- Φιντάν: Χαμηλές προσδοκίες σε όχι και τόσο ήρεμα νερά

Διαβάζεται σε 5'
Γεραπετρίτης- Φιντάν: Χαμηλές προσδοκίες σε όχι και τόσο ήρεμα νερά
Υπουργείο Εξωτερικών

Στην Αθήνα ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, με την ελληνική πλευρά να θέτει δύο όρους για ουσιαστικό διάλογο, ενώ η Άγκυρα τα θέλει “όλα στο τραπέζι”

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης υποδέχεται σήμερα Παρασκευή, στις 10.30 πμ, τον Τούρκο ομόλογο του, Χακάν Φιντάν, στη Βασιλίσσης Σοφίας.

Μία συνάντηση πολυαναμενόμενη, αλλά στην πραγματικότητα χαμηλών προσδοκιών. Και αυτό καθώς η Τουρκία επιμένει να θέτει και άλλες, παράλογες, απαιτήσεις στο τραπέζι του διαλόγου αλλά και επί του πεδίου, με τις πρόσφατες παράνομες NAVTEX. Ενώ η ελληνική πλευρά ξεκαθαρίζει ότι: Πρώτον, συζητά μόνο για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Και δεύτερον, η συζήτηση αυτή μπορεί να διεξαχθεί μόνο επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου.

Τους δυο αυτούς όρους έθεσε χθες η κυβέρνηση και δια του εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη. Ενώ ο κ.Γεραπετρίτης κινήθηκε στις ίδιες κόκκινες γραμμές σε συνέντευξη του στην τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, τονίζοντας ότι δεν αποτελούν θέμα συζήτησης τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

Την ίδια στιγμή ο κ. Φιντάν μιλώντας στα Νέα επέμεινε για συζήτηση πακέτο και έκανε λόγο για “ολιστική προσέγγιση”. Και υποστήριξε ότι: “Έχουμε πολλά αλληλένδετα προβλήματα που δεν μπορούν να περιοριστούν μόνο στο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ”.

Ενδεικτικό είναι άλλωστε ότι ο κ.Φιντάν θα μεταβεί και στην πρεσβεία της Τουρκίας, όπου αναμένεται να συναντηθεί με “ψεδομουφτηδες” και με εκπροσώπους της λεγόμενης «Ανώτατης Συμβουλευτικής Επιτροπής Τούρκων Δυτικής Θράκης».

Θεωρείται επομένως μάλλον απίθανο όταν ολοκληρωθεί η κατ ίδιαν συνάντηση και οι συζητήσεις των διευρυμένων αντιπροσωπειών και οι δύο ΥΠΕΞ προβούν σε δηλώσεις στις 12.30 το μεσημέρι να ανακοινώσουν κάποια συγκλονιστική εξέλιξη στον πολιτικό διάλογο.

Στόχος να παραμείνουν τουλάχιστον ανοιχτοί οι δίαυλοι

Η ελληνική πλευρά πάντως θέλει σε κάθε περίπτωση να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την γείτονα και να διατηρηθεί τουλάχιστον επιφανειακά ήρεμο κλίμα αν και τα νερά από κάτω δεν είναι και τόσο ήρεμα στην πραγματικότητα. Και αυτό προκειμένου πρώτον να συνεχιστεί το άτυπο μορατόριουμ στο Αιγαίο και δεύτερον να μη διακοπεί η συνεργασία στο μεταναστευτικό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλιστα είχε χθες στη Βουδαπέστη μία σύντομη άτυπη συζήτηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα και τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη πριν την σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.

Οι τέσσερις ηγέτες κάθισαν μαζί στον καναπέ και συζήτησαν για τις εκλογές στις ΗΠΑ, καθώς και τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις. Προφανώς φυσικά και δεν έγινε κάποια ουσιώδης συζήτηση. Αλλά επρόκειτο για ένα στιγμιότυπο που επιβεβαίωσε την πρόθεση όλων των πλευρών να δείξουν ότι θέλουν το διάλογο παρόλες τις διαφορές. Σημειωτέον ότι ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον κ. Ερντογάν εξέφρασε την ελπίδα η συνάντηση της Παρασκευής στην Αθήνα να πάει καλά.

Τι θα σημάνει η επανεκλογή Τραμπ για την ΕΕ…

Στη Βουδαπέστη άλλωστε οι συζητήσεις των 27 ηγετών της ΕΕ και σήμερα θα επικεντρωθούν στην επόμενη ημέρα μετά την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ και ενώ η Γερμανία μπαίνει σε μία νέα πολιτική κρίση.

Πολιτικοί όπως ο Βικτορ Ορμπαν πανηγυρίζουν για μικροκομματικούς λόγους. Αλλά οι περισσότεροι ηγέτες στην ΕΕ ανησυχούν για τις οικονομικές συνέπειες επιβολής δασμών από την κυβέρνηση Τραμπ στα ευρωπαϊκά προϊόντα, παρότι οι αγορές διεθνώς έκαναν πάρτι με την επανεκλογή του. Καθώς και για τη στάση του όσον αφορά στο ΝΑΤΟ, τη στιγμή που η ΕΕ μόλις αρχίζει να συζητά την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα.

Ο κ. Μητσοτάκης δε προσερχόμενος χθες στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει “να ξυπνήσει από τη γεωπολιτική της αφέλεια” και να επενδύσει στην ανταγωνιστικότητα και την άμυνα της.

…και για τα ελληνοτουρκικά

Εν τω μεταξύ,  στην Άγκυρα προσδοκούν ότι μπορεί να βελτιωθεί ξανά η επικοινωνία με το Λευκό Οίκο. Παρόλο που η συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F35 “πάγωσε” επί της προηγούμενης διακυβέρνησης Τραμπ. Και παρόλο που οι επιθέσεις Ερντογάν σε Νετανιάχου τον φέρνουν σε δυσμένεια στο Ρεπουμπλικανικό επιτελείο, όπου υπάρχει φανατική υποστήριξη στο καθστώς του Ισραήλ. Ο κ. Ερντογάν άλλωστε ήταν ένας από τους ηγέτες που συνομίλησε χθες με τον επανεκλεγέντα πρόεδερο των ΗΠΑ. Και ήδη το τουρκικό υπουργείο Άμυνας έχει προσδοκίες για τα F16.

Το Μαξίμου πάντως δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, έκανε λόγο για “απλοϊκές αφελείς αναλύσεις” που ακούγονται τις τελευταίες ημέρες όσον αφορά στο τρίγωνο Ελλάδα- Τουρκία- ΗΠΑ και τόνισε ότι “όλοι οι κίνδυνοι που περιγράφονται δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα”.

Υπενθύμισε άλλωστε την πρόσφατη συνάντηση του κ.Μητσοτάκη με τον πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο και με Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές. Σημειωτέον ότι ο κ. Πομπέο είναι πιθανόν να επιστρέψει στο Στέητ Ντηπάρτμεντ και γενικότερα θεωρείται ένα πρόσωπο που θα παίξει ρόλο και στη δεύτερη κυβέρνηση Τραμπ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα