Ο Μητσοτάκης έσπευσε να προλάβει τον Σαμαρά μετά την επίσκεψη Φιντάν
Διαβάζεται σε 3'Από τη Βουδαπέστη ο πρωθυπουργός απάντησε “σε όσους ανησυχούν” υπερασπιζόμενος τον διάλογο με την Τουρκία, ενώ σημείωσε ότι ακόμη δεν υπάρχει κοινό πλαίσιο για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.
- 08 Νοεμβρίου 2024 16:52
Το (μη) αποτέλεσμα της συνάντησης του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Χακάν Φιντάν σχολίασε από τη Βουδαπέστη μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σπεύδοντας ουσιαστικά να προλάβει τυχόν νέες αντιδράσεις του Αντώνη Σαμαρά στο διάλογο με την Τουρκία.
“Η κανονικότητα είναι το ζητούμενο σε σχέσεις γειτόνων”, είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις. Υπενθύμισε ότι έχει συναντηθεί και ο ίδιος με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και σημείωσε ότι “και ανεπίσημα πάντα θα ανταλλάξουμε μία κουβέντα”, αναφερόμενος στη χθεσινή άτυπη συζήτηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας, τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα.
Ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε: “Δεν έχω ενημερωθεί ακόμη από τον υπουργό Εξωτερικών, αλλά είδα τις δηλώσεις. Νομίζω ότι και οι δηλώσεις επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει ένα καλό κλίμα πάνω στο οποίο θα οικοδομήσουμε. Αλλά σίγουρα δεν υπάρχει ακόμη ένα κοινό πλαίσιο ώστε να συζητήσουμε σε βάθος τη μία διαφορά που έχουμε με την Τουρκία για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα”.
Ενώ είπε με νόημα: “Θα επαναλάβω σε όσους ανησυχούν, ότι η Ελλάδα προσέρχεται σε αυτή τη συζήτηση από ισχυρή θέση. Εχουμε ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, ισχυρή οικονομία, γεωπολιτικές συμμαχίες, αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που απηχούν τις ελληνικές θέσεις. Βεβαίως συνομιλούμε και θα συνομιλούμε. Εστω και εάν δεν συμφωνήσουμε στην κεντρική διαφορά μας, οφείλουμε να διαφυλάξουμε τα ήρεμα νερά, που τελικά αποβαίνουν προς όφελος των δύο λαών”.
Εν αναμονή επικοινωνίας με Τραμπ
Ο κ.Μητσοτάκης δήλωσε ότι αναμένει τις επόμενες ημέρες να μιλήσει με τον επανεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Σχολίασε άλλωστε ότι ως ένας από τους παλιότερους ηγέτες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε συνεργαστεί μαζί του κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας.
Ενώ διατράνωσε την πίστη του στις ευρωατλαντικές σχέσεις και εκτίμησε ότι: “Θα βρουμε τρόπο να τις ενισχύσουμε και με το νέο πρόεδρο, αναλαμβάνοντας ο καθένας το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί.”
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είπε και μέσα στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής πως όταν ο Τραμπ έθετε τα ευρωπαϊκά κράτη προ των ευθυνών τους για την υποχρέωση του 2% για αμυντικές δαπάνες στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, είχε δίκιο επί της αρχής. “Αυτή η παρότρυνση οδήγησε τα κράτη μελη της ΕΕ να αυξήσουν τον αμυντικό προϋπολογισμό τους και μετά την εισβολή στην Ουκρανία όλοι καταλαβαίνουν ότι αυτό ήταν μία αναγκαιότητα”, σχολίασε.
Εξέφρασε δε την ευχή να μην υπάρξει νέος εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ- ΕΕ. “Υπάρχει περιθώριο για αποκλιμάκωση της ρητορικής των δασμών ένθεν και ένθεν, γιατί ένας τέτοιος πόλεμος δε σταματά στις ενέργειες ενός μέρους”, είπε ο κ. Μητσοτάκης.