Shopping ακινήτων με ένα “κλικ” – Τι φέρνει η αναβαθμισμένη “πύλη” valuemaps.gov.gr

Διαβάζεται σε 4'
Οικόπεδα (φωτογραφία αρχείου)
Οικόπεδα (φωτογραφία αρχείου) EUROKINISSI

Ένας νέος ηλεκτρονικός “χάρτης αξιών” αναμένεται να μπει στο “ψηφιακό οπλοστάσιο” της χώρας διευκολύνοντας την εύρυθμη και αδιαφανή λειτουργία της αγοράς ακινήτων.

Η αναβάθμιση των ηλεκτρονικών “χαρτών αξιών“, αποτελεί επιτακτική ανάγκη, λόγω του τεράστιου ενδιαφέροντος που καταγράφεται για την πορεία της ελληνικής κτηματαγοράς, όχι μόνο από τους κατοίκους της χώρας, αλλά και από κατοίκους άλλων ηπείρων (Ευρώπη, Ασία, ΗΠΑ). Στην ηλεκτρονική εφαρμογή παρατηρείται καθημερινά συνωστισμός για την άντληση στοιχείων για τα ακίνητα στην Ελλάδα.

Με ένα “κλικ” από το κινητό τηλέφωνο ή από τον υπολογιστή οι πολίτες και όσοι ενδιαφέρονται για κάποιο ακίνητο θα μπορούν να έχουν πλήρη εικόνα για το προφίλ του, χωρίς να χρειάζεται να χάνουν ώρες ή χρήμα αναζητώντας χρήσιμα στοιχεία ή καταφεύγοντας σε εκτιμητές και άλλους ειδικούς, “ματώνοντας” στην τσέπη.

Πρόκειται, δηλαδή,  για ένα νέο e – χάρτη, έναν “χάρτη αξιών”, που θα εντάσσονται τα δεδομένα για όλα τα ακίνητα, και ουσιαστικά θα αποτελεί μια εμπλουτισμένη και αναβαθμισμένη έκδοση της ηλεκτρονικής πύλης valuemaps.gov.gr, που από το 2025 με την προσθήκη νέων ψηφιακών στοιχείων θα μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες.

Με δεδομένο το ενδιαφέρον για ακίνητα στην Ελλάδα, ήδη, το ενδιαφέρον έχει κτυπήσει “κόκκινο” με χιλιάδες αναζητήσεις να  γίνονται καθημερινά από την Ευρώπη, την Ασία καθώς και τις ΗΠΑ, είναι προφανές ότι ένα τέτοιο ψηφιακό εργαλείο αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για τη διαφάνεια της αγοράς αλλά και τη διευκόλυνση συναλλαγών, σε ένα κλάδο όπου δε λείπουν και τα φαινόμενα διακίνησης μαύρου χρήματος, παρά την απαγόρευση της χρήσης μετρητών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο με κοινή απόφαση των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα καθοριστούν οι τεχνικές προδιαγραφές για τη λειτουργία της πλατφόρμας, οι αναγκαίες διαλειτουργικότητες με άλλα πληροφοριακά συστήματα και μητρώα του δημόσιου τομέα, ο τρόπος ελέγχου της εγκυρότητας των δεδομένων, ο αλγόριθμος για τον υπολογισμό της αξίας ακινήτου και η επεξεργασία των δεδομένων.

Παράλληλα, προβλέπεται η δημιουργία Μητρώου Στοιχείων Ακινήτων όπου θα συγκεντρώνονται στοιχεία από διάφορες πηγές, όπως Κτηματολόγιο, ΑΑΔΕ κ.ά και θα αποτυπώνονται δεδομένα για τις τιμές συμβολαίων, τις μισθωτικές αξίες, τα χαρακτηριστικά ακινήτων (π.χ., χρήση γης, εγγύτητα σε σημεία ενδιαφέροντος) και άλλες πληροφορίες που επηρεάζουν την αξία των ακινήτων.

Με τις νέες ψηφιακές πλατφόρμες οι πολίτες θα μπορούν:  

– Να βλέπουν πολεοδομικά τετράγωνα, οδικό δίκτυο, διοικητική διαίρεση και σημεία ενδιαφέροντος πάνω σε γεωαναφερόμενο υπόβαθρο ορθοφωτοχαρτών του Εθνικού Κτηματολογίου,

– Να πλοηγούνται σε διαδραστικούς χάρτες,

–  Να λαμβάνουν πληροφορίες για την εκτιμώμενη αξία του ακινήτου που τους ενδιαφέρει.

Την ίδια ώρα το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα θα δώσει τη δυνατότητα στο υπουργείο Οικονομικών να έχει πλήρη εικόνα για τη πορεία των τιμών στην αγορά  και να αναπροσαρμόζει σε πραγματικό χρόνο τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων προκειμένου να ευθυγραμμίζονται με τις εμπορικές τιμές.

Ουσιαστικά στην αναβαθμισμένη πλατφόρμα θα εμφανίζονται χάρτες με τα δεδομένα για την τοποθεσία, την έκταση, την εμπορικότητα κάθε περιοχής, τις τιμές ζώνης, καθώς και πίνακες τιμών και υπολογισμοί αξιών ακινήτων ενώ τα πολεοδομικά δεδομένα για κάθε περιοχή θα επικαιροποιούνται συνεχώς μέσω της ειδικής γεωχωρικής εφαρμογής “Ενημέρωση πολεοδομικών στοιχείων ΑΠΑΑ από δήμους”.

Οι αυξήσεις στις αντικειμενικές

Παρά τις αλλαγές αυτές, πάντως, ο δρόμος για επικαιροποίηση στις  αντικειμενικές αξίες είναι μακρύς. Χαρακτηριστική η απάντηση του διευθύνοντος συμβούλου της Lamda, Οδυσσέα Αθανασίου που πριν λίγες μέρες, ερωτηθείς σχετικά με πιθανή εκκίνηση της διαδικασίας της αναθεώρησης αντικειμενικών αξιών στην ευρύτερη περιοχή των νοτίων προαστίων και δη του Ελληνικού απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν έχει ξεκινήσει ούτε υπάρχει όχληση από το υπουργείο οικονομικών.

Εκτιμάται, δε, ότι ένεκα της εικόνας της αγοράς με τη ζήτηση από έξω ψηλά, τη ρητορική της κυβέρνησης για μειώσεις φόρων, αλλά και της κατάστασης των νοικοκυριών θα παραμείνουν αμετάβλητες τουλάχιστον για ένα ακόμη έτος.

Άλλωστε τυχόν αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θα επιφέρει αυτόματα αυξήσεις σε δεκάδες φόρους στην κατοχή και στις μεταβιβάσεις ακινήτων διογκώνοντας τα βάρη και πυροδοτώντας νέες αυξήσεις στην κτηματαγορά.

Οι μόνες ωστόσο παρεμβάσεις που αναμένεται να γίνουν είναι: 

  • Η επέκταση του συστήματος των αντικειμενικών τιμών με την προσθήκη στον «αστερισμό» των τελευταίων 2.167 περιοχών
  • Διορθώσεις στις τιμές ζώνης σε 12 δήμους της χώρας για τους οποίους το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έκανε δεκτές τις ενστάσεις για «κούρεμα» των τιμών ζώνης μεταξύ των οποίων είναι οι δήμοι Χαλανδρίου, Βριλησσίων, Γλυφάδας, Πειραιά, Αγ. Αναργύρων – Καματερού, Ιθάκης, Καρπάθου, Λουτρακίου, Σύμης, Πύργου, Ρόδου και Λέρου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα