Ο Τραμπ ήδη επιβάλλει τη δύναμή του και προκαλεί αναταράξεις στην πολιτική σκηνή

Διαβάζεται σε 6'
Ο Τραμπ ήδη επιβάλλει τη δύναμή του και προκαλεί αναταράξεις στην πολιτική σκηνή
AP Photo/Matt Rourke, File

Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και τα πλάνα του για να επιβάλει πλήρως την εξουσία του. Οι ξένοι ηγέτες προσπαθούν να συμβιβαστούν με τη νίκη του.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιβάλλει ήδη τη δύναμή του, κάνοντας σαφές ότι θα επιχειρήσει να υπονομεύσει τους ελέγχους της Γερουσίας και θα διαταράξει τις ισορροπίες στην Ουάσινγκτον. Την ίδια ώρα, οι ξένοι ηγέτες ακόμα προσπαθούν να συμβιβαστούν με τη νίκη του.

Σύμφωνα με ανάλυση του CNN, τα πρώτα μηνύματα που έρχονται βάσει των κινήσεων του Τραμπ, υποδηλώνουν ότι, όταν επιστρέψει στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο, ενισχυμένος από τη μεγάλη νίκη και τη δημοκρατική εντολή, θα επιβληθεί με κάθε τρόπο.

Ήδη, μέσω social media, δίνει εντολές στους Ρεπουμπλικανούς της Γερουσίας, που διεκδικούν την ηγεσία, να υποστηρίξουν διορισμούς υπουργών σε περιόδους που δεν συνεδριάζει η Άνω Βουλή.

“Ενίοτε οι ψηφοφορίες μπορεί να διαρκέσουν δυο χρόνια ή ακόμα περισσότερο. Αυτό έκαναν (οι Δημοκρατικοί) πριν από τέσσερα χρόνια και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να ξαναγίνει αυτό”, είπε χθες μέσω X ο εκλεγμένος πρόεδρος, αναφερόμενος στην πρώτη θητεία του (2017-2021). “Οποιοσδήποτε Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής επιδιώκει την περίβλεπτη θέση του ηγέτη (της πλειοψηφίας) στη Γερουσία πρέπει να αποδεχθεί τους διορισμούς” σε περιόδους που δεν συνεδριάζει η Άνω Βουλή, επέμεινε. Και οι τρεις γερουσιαστές που διεκδικούν τη θέση αυτή αντέδρασαν υποστηρίζοντας την αξίωση του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τραμπ δείχνει ότι σκοπεύει να κυβερνήσει με απόλυτη εξουσία, αν οι Ρεπουμπλικανοί καταφέρουν να πάρουν τον έλεγχο της Βουλής — κάτι που το CNN δεν έχει ακόμη προβλέψει. Φαίνεται εν ολίγοις ότι βλέπει το Κογκρέσο περισσότερο σαν μια σφραγίδα έγκρισης, παρά ως ισότιμο και ανεξάρτητο κλάδο της κυβέρνησης.

Σε μια κίνηση που θύμισε αυτές της πρώτης του θητείας, ο Τραμπ ανακοίνωσε λίγο πριν τα μεσάνυχτα μέσω του Truth Social ότι διόρισε τον Τομ Χόμαν, πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Μετανάστευσης και ένθερμο υποστηρικτή των σχεδίων μαζικών απελάσεων του Τραμπ, ως «τσάρο» των συνόρων.

Η επιλογή αυτή πιθανότατα θα ενισχύσει τις ανησυχίες των αντιπάλων του Τραμπ για τις σκληροπυρηνικές του προθέσεις αναφορικά με την μεταναστευτική πολιτική. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος άλλωστε, δεν έκρυψε τα σχέδιά του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, και οι πολιτικές του θα αντικατοπτρίσουν τη βούληση εκατομμυρίων ψηφοφόρων για μια ευρείας κλίμακας αναμόρφωση της πορείας της Αμερικής, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Για παράδειγμα, οι αποφάσεις του Τραμπ προμηνύουν μια νέα κυβέρνηση, που θα απαρτίζεται από πρόσωπα τα οποία διακρίνει ο λαϊκισμός, αντί για τους παραδοσιακούς ισχυρούς διαμεσολαβητές. Ήδη απέκλεισε από τα υπουργικά πόστα τον Μάικ Πομπέο και τη Νίκι Χέιλι, που είχαν κορυφαίους ρόλους στην εξωτερική πολιτική κατά την προηγούμενη θητεία του. Την Κυριακή, προσέφερε τη θέση της πρέσβειρας των ΗΠΑ στον ΟΗΕ στη βουλευτή της Νέας Υόρκης, Ελίζ Στεφανίκ, όπως ανέφεραν δύο πηγές στο CNN.

Η παρουσία του δισεκατομμυριούχου Έλον Μασκ σε συνομιλία με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι – ένα προνόμιο που συνήθως επιφυλάσσεται για ανώτερους συμβούλους εξωτερικής πολιτικής – δείχνει πώςο Τραμπ θα αμφισβητήσει κάθε κυβερνητική νόρμα.

Οι ανησυχίες

Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της νίκης του Τραμπ γίνονται ήδη αντιληπτές. Η συζήτηση για τις μελλοντικές θέσεις στο Ανώτατο Δικαστήριο και πιθανές αποχωρήσεις δικαστών αναδεικνύει τη δυνατότητα του επόμενου προέδρου να επεκτείνει την κυριαρχία της υπερσυντηρητικής πλειοψηφίας που ο ίδιος δημιούργησε, ακόμη και μέχρι τα μέσα του αιώνα.

Οι ομοσπονδιακοί υπάλληλοι φοβούνται πλέον μια επικείμενη «εκκαθάριση» από συμμάχους του Τραμπ, οι οποίοι επιθυμούν να τους αντικαταστήσουν, με άτομα που θα διοριστούν και δεν θα διστάσουν να εκτελούν εντολές που θα μπορούσαν να διαλύσουν τον ρυθμιστικό μηχανισμό και την κεντρική εξουσία.

Το CNN ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι στο Πεντάγωνο συζητούν πώς θα αντιδράσουν οι ένοπλες δυνάμεις σε ενδεχόμενη εντολή χρήσης του στρατού εναντίον Αμερικανών πολιτών, μετά τις προειδοποιήσεις του Τραμπ, ως υποψηφίου, ότι μπορεί να παραβιάσει τα ταμπού περί χρήσης βίας εντός αμερικανικού εδάφους.

Ένα άλλο ερώτημα που αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη βαρύτητα αφορά στο πόσο μακριά θα φτάσει ο Τραμπ για να εκδικηθεί τους πολιτικούς του αντιπάλους, όπως είχε υποσχεθεί, μετά τις κατηγορίες, τις διώξεις και την καταδίκη που έθεσε στο επίκεντρο της εκστρατείας του. Οι αναμενόμενοι διορισμοί σε υπουργικές θέσεις, όπως αυτή του υπουργού Δικαιοσύνης, θα δείξουν και ποια είναι η διάθεσή του για εκδίκηση.

Από την άλλη πλευρά, οι Δημοκρατικοί προσπαθούν να διαχειριστούν το τεράστιο πλήγμα από την αποτυχία τους να αποτρέψουν την επιστροφή του Τραμπ στην εξουσία, ενώ παράλληλα βυθίζονται σε αυτοκριτική.

Την ίδια ώρα, η νίκη του Τραμπ πρόκειται να προκαλέσει τεράστια γεωπολιτική αναδιάρθρωση. Από την Ευρώπη έως την Ταϊβάν και από το Ιράν έως τη Ρωσία, οι ξένοι ηγέτες προσπαθούν να προσαρμοστούν στην επιστροφή του. Κάποιοι σπεύδουν να κολακεύσουν τον εκλεγμένο πρόεδρο, ενώ άλλοι προετοιμάζονται για την οργή του.

Όλα αυτά, δείχνουν πως ο Τραμπ επιστρέφει στον Λευκό Οίκο πιο ισχυρός από ποτέ, με το πλεονέκτημα λιγότερων περιορισμών. Η νίκη του σε όλες τις κρίσιμες πολιτείες, του προσφέρει λαϊκή νομιμοποίηση. Και το ιστορικό του κατόρθωμα να γίνει μόλις ο δεύτερος πρόεδρος που κερδίζει μη διαδοχική θητεία, τον καθιστά πλέον ιστορική φιγούρα και όχι εξαίρεση.

Η νέα αυτή πραγματικότητα στην Ουάσινγκτον θα φανεί την Τετάρτη (13/11), όταν ο Τραμπ επιστρέψει στον Λευκό Οίκο για γεύμα με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ναι μεν τον κέρδισε το 2020, ωστόσο, η εξουσία του εξασθενεί ώρα με την ώρα, καθώς ο Τραμπ εδραιώνει τη δική του.

Η αβεβαιότητα και η παγκόσμια τάξη πραγμάτων

Σχεδόν κάθε υπόθεση για την αμερικανική δύναμη και πολιτική που στήριζε την παγκόσμια τάξη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Ψυχρό Πόλεμο είναι πλέον αβέβαιη. Ο προβληματισμός για τους συμμάχους των ΗΠΑ συνοψίστηκε από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, που βίωσε την «αμερικανική περιπέτεια» της πρώτης θητείας Τραμπ.

Με τις διατλαντικές εντάσεις να αναμένονται ξανά, ο Μακρόν υπογράμμισε την περασμένη εβδομάδα ότι ο Τραμπ εκλέχθηκε για να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα των Αμερικανών και αμφισβήτησε αν η Ευρώπη θα προστατεύσει τα δικά της συμφέροντα.

«Δεν έχω καμία πρόθεση να αφήσω την Ευρώπη ως σκηνή γεμάτη φυτοφάγα, μόνο και μόνο για να έρθουν τα σαρκοφάγα να μας κατασπαράξουν σύμφωνα με την ατζέντα τους», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό του στο X.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα