ΑΠΕ: Αυτόματα και ψηφιακά η διανομή των ανταποδοτικών ωφελημάτων στους τοπικούς καταναλωτές
Διαβάζεται σε 3'Η προσέγγιση του ΥΠΕΝ εστιάζει στην αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων όπως για παράδειγμα το ψηφιακό πορτοφόλι.
- 12 Νοεμβρίου 2024 06:52
Την αναθεώρηση του πλαισίου απόδοσης των ανταποδοτικών τελών με έμφαση στο πολίτη και με πιο σύγχρονες πρακτικές εξετάζει, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θέλοντας να αμβλύνει το οξυμένο πρόβλημα των τοπικών αντιδράσεων που προκύπτει στην ανάπτυξη νέων έργων ΑΠΕ.
Αν και ακόμη βρίσκονται υπό επεξεργασία οι λεπτομέρειες του σχεδίου, ο βασικός άξονας προσέγγισης του θέματος αφορά αφενός στην επιτάχυνση – αυτοματοποίηση της διαδικασίας προκειμένου να εκλείψουν οι τεράστιες καθυστερήσεις που παρατηρούνται και αφετέρου να υπάρξει ένας νέος τρόπος που θα καθιστά περισσότερο ορατό το όφελος στον τελικό καταναλωτή – κάτοικο της περιοχής που φιλοξενεί τα έργα ΑΠΕ.
Σε αυτή την βάση, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές με γνώση του θέματος, η προσέγγιση του ΥΠΕΝ εστιάζει στην αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων όπως για παράδειγμα το ψηφιακό πορτοφόλι, φεύγοντας λίγο από το σημερινό μοντέλο που θέλει τα ανταποδοτικά να αποτυπώνονται είτε στο λογαριασμό του ρεύματος είτε σε χρήματα στο IBAN των δικαιούχων.
Επιπρόσθετα, εξετάζεται η παραχώρηση μεριδίου συμμετοχής στο μετοχικό κεφαλαίο των εταιρειών ή ακόμη και η λύση ποσοστού συμμετοχής σε ρεύμα αντί για χρήμα, δηλαδή, η εκάστοτε τοπική κοινότητα να “έχει λαμβάνειν” σταθερή ποσότητα ρεύματος από την παραγόμενη ενέργεια. Βέβαιο θα πρέπει να θεωρείται η αναθεώρηση των ποσοστών, όχι ως προς το τελικό ύψος που έχουν, παρά ως προς τον διαμοιρασμό τους με το μεγαλύτερο μέρος να διατίθεται στους πολίτες έναντι οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και λοιπούς ανάλογους δικαιούχους.
Το σενάριο αύξησης των ποσοστών για τα ανταποδοτικά τέλη εξετάζεται, ωστόσο, συγκεντρώνει μικρές πιθανότητες, καθώς θα μεταφραστεί σε μεγαλύτερο κόστος για τους επενδυτές, γεγονός που θα επιφέρει “αλυσιδωτά” προβλήματα μετά στα υπόλοιπα επίπεδα υλοποίησης των επενδύσεων.
Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα βρίσκεται υψηλά στην ατζέντα του Υπουργείου, όπως προκύπτει από πρόσφατες δημόσιες παρεμβάσεις της Πολιτικής ηγεσίας και σύντομα αναμένεται να υπάρξουν ανακοινώσεις.
Ειδικότερα, η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, στο πρόσφατο συνέδριο “Renewable and Storage Forum” επισήμανε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη εκσυγχρονισμού του πλαισίου ώστε το όφελος που προκύπτει πράγματι να αποτυπώνεται εμφανώς στη ζωή του καταναλωτή έγκαιρα και ολοκληρωμένα και όχι όπως συμβαίνει σήμερα με καθυστέρηση 3 και 4 χρόνων μετά.
“Έχουμε ξεκινήσει ήδη να επεξεργαζόμαστε ένα καινούργιο θεσμικό πλαίσιο ανταποδοτικών τελών διότι δεν είναι δυνατόν σήμερα να έχουμε μια πολύ βαριά γραφειοκρατική διαδικασία για να μπορεί ο πολίτης, όσα ευρώ του αναλογούν, να τα παίρνει 3 και 4 χρόνια αργότερα“, ανέφερε χαρακτηριστικά για να προσθέσει ότι “αυτό θέλει μια αλλαγή, να δούμε καλές πρακτικές από άλλες χώρες για να μπορεί το όφελος να αποδίδεται άμεσα. Έχουμε ωραίες ιδέες ‘out of the box’ και θα το παρουσιάσουμε προσεχώς“.
Ανάλογη αναφορά έκανε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης από το βήμα του Athens Investment Forum, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι “πρέπει να καταλάβουμε το όφελος για τη χώρα και να καταπολεμήσουμε τα φαινόμενα τοπικών αντιδράσεων κατά των ΑΠΕ“. Πρόσθεσε δε πως “κινδυνεύουμε να χάσουμε μια μεγάλη ευκαιρία από τις δικές μας ιδεοληψίες. Θα αλλάξουμε το σύστημα των ανταποδοτικών προς το καλύτερο, αλλά δεν μπορούν μόνα τους να λύσουν το πρόβλημα“.