Μάρκο Ρούμπιο: Ο άνθρωπος που θα γίνει ΥΠΕΞ των ΗΠΑ – Η σχέση με την Ελλάδα

Διαβάζεται σε 6'
Μάρκο Ρούμπιο: Ο άνθρωπος που θα γίνει ΥΠΕΞ των ΗΠΑ – Η σχέση με την Ελλάδα
Associated Press

Τη θέση του νέου ΥΠΕΞ των ΗΠΑ αναμένεται να αναλάβει, εκτός απροόπτου, ο Μάρκο Ρούμπιο. Οι παρεμβάσεις που έχει κάνει σχετικά με την Ελλάδα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να διορίσει τον 53χρονο Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο στη θέση του υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησής του, σύμφωνα με τους New York Times που επικαλούνται τρεις πηγές της ενήμερες για την απόφαση του νέου προέδρου των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ θα μπορούσε ακόμη να αλλάξει γνώμη την τελευταία στιγμή, τόνισαν οι ίδιες πηγές, αλλά φαίνεται ότι έχει καταλήξει στον Ρούμπιο, τον οποίο επίσης εξέταζε και για τη θέση του υποψήφιου αντιπροέδρου.

Ο Ρούμπιο εξελέγη στη Γερουσία το 2010 και έχει ακολουθήσει σκληρή γραμμή για την Κίνα, το Ιράν, τη Βενεζουέλα και την Κούβα.

Η Ουκρανία, η Κίνα, η Βενεζουέλα, η Γάζα και η Κούβα

Αρχικά, βρέθηκε σε αντιπαράθεση με εκείνους τους Ρεπουμπλικανούς που ήταν πιο επιφυλακτικοί απέναντι στις θέσεις του, αλλά και στη συνέχεια ταυτίστηκε με τον Τραμπ σε θέματα όπως ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, λέγοντας ότι η σύγκρουση έχει φτάσει σε αδιέξοδο και «πρέπει να ολοκληρωθεί».

Όπως αναφέρουν οι New York Times, παρά το γεγονός ότι έχει μιλήσει με σκληρή γλώσσα για τη Ρωσία στο παρελθόν, ο Ρούμπιο θα συμφωνήσει πιθανότατα με τα αναμενόμενα σχέδια του Τραμπ να πιέσει την Ουκρανία να βρει τρόπο να έρθει σε διευθέτηση με τη Ρωσία και να παραμείνει εκτός ΝΑΤΟ. Δεν είναι σαφές αν οι ηγέτες της Ουκρανίας ή της Ρωσίας θα ήταν έτοιμοι να ξεκινήσουν συνομιλίες κατόπιν προτροπής του Τραμπ.

Ο Ρούμπιο ήταν από τους πιο ειλικρινείς γερουσιαστές όσον αφορά την ανάγκη οι Ηνωμένες Πολιτείες να είναι πιο επιθετικές απέναντι στην Κίνα. Έχει υιοθετήσει θέσεις που αργότερα έγιναν πιο mainstream και στα δύο κόμματα. Για παράδειγμα, ενώ υπηρετούσε στο Κογκρέσο κατά τη διάρκεια της πρώτης κυβέρνησης Τραμπ, άρχισε να υποστηρίζει τη βιομηχανική πολιτική που είχε ως στόχο να βοηθήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να ανταγωνιστούν καλύτερα την οικονομία της Κίνας.

Ο Ρούμπιο διετέλεσε, επίσης, συμπρόεδρος της διακομματικής Επιτροπής Κογκρέσου-Εκτελεστικής Επιτροπής για την Κίνα, η οποία είχε ως στόχο τη χάραξη επιθετικής πολιτικής για την Κίνα, ιδίως στην προσπάθεια αντιμετώπισης των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκεί. Το 2020, Ρούμπιο υποστήριξε νομοσχέδιο που προσπαθούσε να αποτρέψει την εισαγωγή κινεζικών προϊόντων που κατασκευάζονται μέσω καταναγκαστικής εργασίας από την εθνική μειονότητα των Ουιγούρων της Κίνας. Ο πρόεδρος Μπάιντεν το υπέγραψε ως νόμο το επόμενο έτος.

Associated Press

Το 2019, ο Ρούμπιο συνέβαλε στο να πείσει τον Τραμπ να υιοθετήσει μια σκληρή πολιτική κυρώσεων κατά της Βενεζουέλας για να προσπαθήσει να ανατρέψει τον Νικολάς Μαδούρο. «Διάλεξε μια μάχη που δεν μπορεί να κερδίσει», δήλωσε ο Ρούμπιο για τον Μαδούρο σε συνέντευξή του στους New York Times. «Είναι απλώς θέμα χρόνου. Το μόνο πράγμα που δεν ξέρουμε είναι πόσο καιρό θα πάρει – και αν θα είναι ειρηνική ή αιματηρή».

Αν και οι πολίτες της Βενεζουέλας έχουν υποφέρει από τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ, ο Μαδούρο παραμένει στην εξουσία.

Πιο πρόσφατα, ο Ρούμπιο εξέφρασε την αμέριστη αμερικανική υποστήριξη στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα. Όταν ρωτήθηκε από έναν ακτιβιστή στα τέλη του περασμένου έτους τι σκέφτεται για τους πολλούς θανάτους Παλαιστινίων αμάχων, είπε: «Νομίζω ότι η Χαμάς είναι 100% υπεύθυνη».

Το ερώτημα σε περίπτωση που αναλάβει τη θέση του ΥΠΕΞ

Όπως αναφέρουν οι New York Times, εάν γίνει υπουργός Εξωτερικών, ένα βασικό ερώτημα είναι αν θα κάνει πίσω στα υπόλοιπα ζητήματα ούτως ώστε να δώσει προτεραιότητα στην Κίνα. Αυτή η προσέγγιση θα ευθυγραμμιζόταν με το αφήγημα του Τραμπ «Πρώτα η Αμερική», αλλά θα ερχόταν σε αντίθεση με ορισμένες από τις προηγούμενες θέσεις του Ρούμπιο.

Σημειώνεται πως, ο 53χρονος ήταν πιστός υποστηρικτής του Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ακόμη και μετά την απόρριψή του ως υποψήφιος για την αντιπροεδρία.

Οι πρωτοβουλίες των Μενέντεζ – Ρούμπιο

Το 2019, οι Μενέντεζ – Ρούμπιο είχαν πρωτοστατήσει στην πρωτοβουλία για τον East Med Act, που αποτελεί τη βάση της αμερικανικής πολιτικής στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου η Ελλάδα και η Κύπρος κατέχουν κεντρικό ρόλο ως πυλώνες σταθερότητας που διασφαλίζουν την αμερικανική παρουσία στην περιοχή.

Η απόφαση του Ρούμπιο να «συγγράψει» το εν λόγω νομοσχέδιο δεν προήλθε τυχαία. Τον Ιανουάριο του 2019 ο γερουσιαστής της Φλόριντα συμμετείχε σε συνάντηση με στελέχη του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), που οργάνωσε ο επικεφαλής του Εντη Ζεμενίδης ακολουθώντας τη στρατηγική του Συμβουλίου να καλλιεργούνται σχέσεις με εκπροσώπους και των δύο κομμάτων στις ΗΠΑ.

Associated Press

Δύο χρόνια αργότερα, τον Ιούνιο του 2021, ο Ρούμπιο με τον Μενέντεζ κατέθεσαν από κοινού κείμενο για την «Αμερικανοελληνική αμυντική και διακοινοβουλευτική συνεργασία», το οποίο συμπεριλήφθηκε στον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ του 2022, κατόπιν συμφωνίας των Δημοκρατικών σε Βουλή των Αντιπροσώπων και Γερουσία.

Το κείμενο περιείχε ευθεία παραίνεση για πώληση F-35 στην Ελλάδα και την ανάγκη παράδοσης περισσότερων οπλικών συστημάτων μέσω της διαδικασίας του πλεονάζοντος υλικού των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων (EDA-Excess Defense Article).

«Αυτή η διακομματική νομοθεσία θα συνεχίσει να ενισχύει την αμυντική συνεργασία με την Ελλάδα, έναν πολύτιμο σύμμαχο του ΝΑΤΟ» δήλωνε τότε ο γερουσιαστής Ρούμπιο. «Με την επέκταση της Εξωτερικής Στρατιωτικής Βοήθειας προς την Ελλάδα και την καθιέρωση διακοινοβουλευτικής εταιρικής σχέσης με τις δημοκρατικές χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, η νομοθεσία αυτή επιβεβαιώνει την ισχυρή δέσμευσή μας στην περιοχή, σε μια εποχή που κακόβουλοι δρώντες εργάζονται για να υπονομεύσουν τη διεθνή ασφάλεια και σταθερότητα».

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ», ο Ρούμπιο έχει επισημάνει ότι «η Ελλάδα παίζει καθοριστικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο. Ως δημοκρατικός σύμμαχος και μέλος του ΝΑΤΟ, είναι ζωτικής σημασίας η Ελλάδα να διαθέτει τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση που απαιτούνται για τη διατήρηση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή».

Αναφερόμενος, δε, στο δεύτερο νομοσχέδιο που «συνέγραψε» με τον Μενέντεζ, τόνιζε: «Ημουν περήφανος που συνεργάστηκα με τον γερουσιαστή Μενέντεζ για την εισαγωγή και την ψήφιση του νόμου για την Αμυνα και τη Διακοινοβουλευτική Εταιρική Σχέση ΗΠΑ – Ελλάδας του 2021 ως μέρος του νομοσχεδίου για την άμυνα του περασμένου έτους».

Παράλληλα, έστελνε μήνυμα ότι θα συνεχίσει να ασχολείται ενεργά με τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. «Ανυπομονώ να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τη συνεργασία μας με την Ελλάδα σε μια προσπάθεια για περαιτέρω ειρήνη και δημοκρατία».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα