Νέο πλήγμα στη συμφωνία Μελόνι – Αλβανίας: Μετανάστες επιστρέφουν στην Ιταλία με δικαστική απόφαση
Διαβάζεται σε 4'Δικαστές διέταξαν για δεύτερη φορά την μεταφορά στην Ιταλία ανδρών που κρατούνταν στο κέντρο μεταναστών στην Αλβανία.
- 12 Νοεμβρίου 2024 12:24
Οι Ιταλικές δικαστικές αρχές διέταξαν να μεταφερθούν στην Ιταλία επτά άνδρες, οι οποίοι κρατούνταν στο κέντρο μεταναστών στην Αλβανία, προκαλώντας ένα ακόμη πλήγμα στην συμφωνία της ακροδεξιάς κυβέρνησης της Ρώμης με τα Τίρανα που έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις και στοχεύει στον περιορισμό της άφιξης αιτούντων άσυλο.
Οι μετανάστες έφτασαν στο αλβανικό λιμάνι του Shengjin την Παρασκευή, αφού διασώθηκαν σε διεθνή ύδατα προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη.
Η ιταλική κυβέρνηση είχε δηλώσει ότι όλοι τους θα έπρεπε να επιστρέψουν στις «ασφαλείς» χώρες καταγωγής τους, την Αίγυπτο και το Μπαγκλαντές. Σημειώνεται πως ένας από τους άνδρες έχει ήδη μεταφερθεί στην Ιταλία, καθώς κρίθηκε ευάλωτος.
Η απόφαση που εκδόθηκε την Δευτέρα αποτέλεσε τη δεύτερη φορά που Ιταλοί δικαστές διέταξαν την επιστροφή στην Ιταλία ατόμων από το κέντρο της Αλβανίας, εγείροντας περαιτέρω ερωτήματα σχετικά με τα σχέδια της Ε.Ε. για τη δημιουργία κέντρων κράτησης μεταναστών εκτός των συνόρων της.
Η κυβέρνηση της Ιταλίας, υπό την ηγεσία του ακροδεξιού κόμματος της Τζόρτζια Μελόνι, καταδίκασε με οργή την απόφαση των δικαστών τη Δευτέρα, κάνοντας λόγο για «πολιτικοποιημένους δικαστές» που «θα ήθελαν να καταργήσουν τα σύνορα της Ιταλίας».
«Άλλη μια πολιτική απόφαση, όχι κατά της κυβέρνησης, αλλά κατά των Ιταλών και της ασφάλειάς τους», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι.
Η συμφωνία προβλέπει ότι άνδρες από χώρες που θεωρούνται «ασφαλείς» και που συλλαμβάνονται σε διεθνή ύδατα ενώ επιχειρούν να περάσουν από την Αφρική στην Ευρώπη, πρέπει να κρατούνται στην Αλβανία, μέχρι να εξεταστούν τα αιτήματα ασύλου τους. Το πρόγραμμα, εξαιρεί γυναίκες, παιδιά και ευάλωτα άτομα.
Ωστόσο, από την έναρξη λειτουργίας των κέντρων στις 11 Οκτωβρίου, μόνο 24 άτομα έχουν φτάσει συνολικά στην Αλβανία και, μετά την απόφαση της Δευτέρας, όλοι τους θα έχουν μεταφερθεί στην Ιταλία βάσει αποφάσεων των δικαστών που έκριναν πως δεν μπορούν να σταλούν πίσω στις χώρες καταγωγής τους.
Οργή από την αντιπολίτευση: «Άνθρωποι που μετακινούνται σαν μπάλες του πινγκ πονγκ»
Εργαζόμενοι ανθρωπιστικών οργανώσεων και κόμματα της αντιπολίτευσης επιτέθηκαν στη συμφωνία Ιταλίας-Αλβανίας, η οποία χαρακτηρίστηκε από ακροδεξιούς ηγέτες και άλλους στην Ευρώπη ως πιθανό μοντέλο για το μέλλον της μετανάστευσης, αποκαλώντας την «ολοκληρωτική αποτυχία» και «οικονομική καταστροφή».
«Αυτή είναι η ιστορία μιας αποτυχίας, μιας αδυναμίας ή έλλειψης βούλησης να διαχειριστούν το φαινόμενο», δήλωσε η Λάουρα Μπολντρίνι, βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος και πρώην εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στη Νότια Ευρώπη.
«Ελπίζω η Τζόρτζια Μελόνι τουλάχιστον να αισθάνεται μεγάλη ντροπή για αυτούς τους ανθρώπους, που μετακινούνται σαν μπάλες του πινγκ πονγκ σε ένα παιχνίδι καθαρά προπαγανδιστικό. Μακριά από το να αποτελεί ένα πρότυπο για την Ευρώπη, αυτή είναι μια μπούμερανγκ. Οι εγκαταστάσεις μεταναστών στην Αλβανία δεν εξυπηρετούν κανέναν άλλο σκοπό από το να εξευτελίζουν τους μετανάστες που χρησιμοποιούνται σαν πιόνια».
Οι αποφάσεις των δικαστών για τη μεταφορά των 24 ανδρών στην Ιταλία υποστηρίζουν ουσιαστικά προηγούμενη απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), την οποία η ιταλική κυβέρνηση κατηγορήθηκε ότι αγνόησε.
Μόνο άτομα που ανήκουν σε μια λίστα 18 χωρών που η Ιταλία έχει κατατάξει ως «ασφαλείς» μπορούν να σταλούν στην Αλβανία. Η Αίγυπτος και το Μπαγκλαντές περιλαμβάνονται σε αυτές, αλλά το ΔΕΕ έχει αποφανθεί ότι μια χώρα εκτός Ε.Ε. δεν μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής, εκτός αν το σύνολο της επικράτειάς της κριθεί ασφαλές.
Το κόστος της πρωτοβουλίας, που ΜΚΟ έχουν χαρακτηρίσει «απάνθρωπη, παράλογη και δαπανηρή παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα», υπολογίζεται σε περίπου 1 δισ. ευρώ για μια πενταετία.
Η διαμάχη γύρω από τη συμφωνία με την Αλβανία έχει οξύνει τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ της κυβέρνησης και του δικαστικού σώματος, με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κάρλο Νόρντιο, να επιτίθεται στους δικαστές. «Ο ορισμός μιας ασφαλούς χώρας δεν μπορεί να αφεθεί στη δικαιοσύνη», δήλωσε.