Δωρεάν στην πόλη την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου – 3 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο
Διαβάζεται σε 5'Ας ανακαλύψουμε μαζί τις πιο ενδιαφέρουσες δωρεάν εκδηλώσεις που δεν πρέπει να χάσετε σήμερα Πέμπτη 14 Νοεμβρίου στην καρδιά της πόλης.
- 14 Νοεμβρίου 2024 07:17
Φτάσαμε στα μέσα του Νοέμβρη, ατενίζουμε χαλαρά τα Χριστούγεννα και η Αθήνα να συνεχίζει να προσφέρει καθημερινά δωρεάν εκδηλώσεις τις οποίες μπορούμε να απολαύσουμε χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψουμε χρήματα.
Προτείνουμε ενδιαφέρουσες δωρεάν βόλτες για την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου σε ποικίλες εκδηλώσεις, συναντήσεις και εικαστικά δρώμενα, που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γνωστές γκαλερί και φορείς.
Ιδού μερικές ευκαιρίες να ψυχαγωγηθείς σήμερα με δωρεάν είσοδο.
Έκθεση με έργα των Γιάννη Γαΐτη – Γαβριέλλα Σίμωσι, με δωρεάν εισοδο στην Γκαλερί Σκουφά
Η Γκαλερί Σκουφά παρουσιάζει την έκθεση του ιστορικού καλλιτέχνη Γιάννη Γαΐτη, σε συνεργασία με την κόρη του Λορέττα, στην οποία θα παρουσιαστούν και έργα της Γαβριέλλας Σίμωσι.
Με αφορμή την έναρξη λειτουργίας του μουσείου Γαΐτη – Σίμωσι στην Ίο και την συμπλήρωση 40 ετών από τον θάνατο του Γιάννη Γαΐτη, μια επιλογή έργων από το ατελιέ του καλλιτέχνη μεταφέρονται στην Γκαλερί Σκουφά, μερικά από τα οποία εκθέτονται για πρώτη φορά στο κοινό. Στην έκθεση περιλαμβάνονται πρώιμα έργα της περιόδου 1947/48, όπως μια συλλογή από σχέδια σε χαρτί. Επίσης παρουσιάζονται λάδια σε μουσαμά, καθώς και κατασκευές, λάβαρα, παιχνίδια και κεραμικές προτομές. Την έκθεση συμπληρώνουν μια σειρά από έργα της γλύπτριας και συζύγου του Γαΐτη, Γαβριέλλας Σίμωσι.
Ο Γιάννης Γαΐτης (1923-1984) είναι από τους σημαντικότερους Έλληνες καλλιτέχνες και πρωτοπόρους του μεταπολεμικού μοντερνισμού. Υποστηρικτής των νέων Ευρωπαϊκών ρευμάτων της εποχής, με το προσωπικό του καλλιτεχνικό ιδίωμα έχει στιγματίσει την Ελληνική τέχνη. Κύριο γνώρισμα της καλλιτεχνικής του παραγωγής αποτελούν τα “ανθρωπάκια” του, που μέχρι και σήμερα είναι σύμβολο της μαζικοποίησης του ανθρώπου, θέτοντας κύρια ερωτήματα για τα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα. Στην έκθεση μπορεί κανείς να περιπλανηθεί στον κόσμο του και να έρθει σε επαφή με έργα που παρουσιάζονται πρώτη φορά.
Η Γαβριέλλα Σίμωσι (1926-1999) υπήρξε σημαντική γλύπτρια της εποχής, η οποία ενστερνίστηκε τις σύγχρονες τάσεις. Γνωρίστηκαν με τον Γιάννη Γαΐτη το 1945 στην Σχολή Καλών Τεχνών και έπειτα ακολούθησαν κοινή πορεία στο Παρίσι. Στην έκθεση παρουσιάζονται μια σειρά έργων κολλάζ του 1977/78, τα οποία δημιουργούν αινιγματικές και ποιητικές αναπαραστάσεις, καθώς και γλυπτά στα οποία κυριαρχούν οι συμβολισμοί.
Δωρεάν συναυλία με ισπανική μουσική για πιάνο
To Ινστιτούτο Θερβάντες παρoυσιάζει το ρεσιτάλ πιάνου του Στέφανου Νάσου, καθηγητή του Ανώτατου Κέντρου Μουσικής “Musikene”στη Χώρα των Βάσκων στο Σαν Σεμπαστιάν. Ο ‘Ελληνας πιανίστας Στέφανος Νάσος θα ερμηνεύσει με ένταση και λυρισμό γνωστά και καθιερωμένα αλλά και σύγχρονα έργα ισπανικής μουσικής, την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου και ώρα 19:30 στην Αίθουσα Συναυλιών Φίλιππος Νάκας.
Ο Στέφανος Νάσος έχει δώσει ατομικά ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου και έχει εμφανιστεί ως σολίστ με ορχήστρες στη Βουλγαρία, στην Κύπρο, στη Φινλανδία, στη Γαλλία, στην Ιταλία, στην Αγγλία, στη Γερμανία, στην Ιαπωνία και στην Ελλάδα. Έχει ηχογραφήσει για την Ελληνική Ραδιοφωνία το 2ο κονσέρτο του Προκόφιεφ με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και τρεις ψηφιακούς δίσκους: έναν με μουσική δωματίου του Henri Vieuxtemps και δύο με έργα για πιάνο και μουσική δωματίου του Αιμιλίου Ριάδη και του Γιώργου Σισιλιάνου.
Πρόγραμμα:
- Federico Mompou (1893-1987): Variaciones sobre un tema de Chopin (1938-1957)
- Gabriel Erkoreka (1969): Nubes I (1994)
- José Manuel López López (1956): Hybris (2002)
- Isaac Albéniz (1860-1909): Triana (Iberia, l. 2)
- Xavier Montsalvatge (1912-2002): Sonatine pour Yvette (1961)
- Ramón Lazkano (1968): Laugarren Bakarrizketa (2000)
- Enrique Granados (1867-1916): El amor y la muerte (Goyescas)
Διεθνής έκθεση “Η Τέχνη της Αλήθειας, Καλοσύνης, Ανεκτικότητας”, δωρεάν στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή
Το καθεστώς της Κίνας τις τελευταίες δεκαετίες διώκει αρκετές ομάδες ανθρώπων κυρίως για τις πνευματικές τους πεποιθήσεις, όπως Χριστιανούς, Θιβετιανούς, Ουιγούρους και ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ, όπου οι τελευταίοι αποτελούν και την μεγαλύτερη ομάδα.
Είναι μια έκθεση επίκαιρη και συγκλονιστική που κάνει έκκληση να σταματήσει η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα.
Η Τέχνη της Αλήθειας, Καλοσύνης, Ανεκτικότητας είναι μια διεθνής έκθεση που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2004 και έχει περιοδεύσει σε περισσότερες από 40 χώρες και 200 πόλεις ανά τον κόσμο με σκοπό να ευαισθητοποιηθεί το κοινό για μια από τις πιο τραγικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της εποχής μας, τη δίωξη του Φάλουν Γκονγκ στην Κίνα, δείχνοντας παράλληλα τη δύναμη της ομορφιάς στην τέχνη.
Από το 1992 που το Φάλουν Γκονγκ δημοσιοποιήθηκε στην Κίνα, έφτασαν να το ασκούν πάνω από 70.000.000 άνθρωποι σε λίγα χρόνια. Με τόσους πολλούς ανθρώπους να ασκούν Αλήθεια, Καλοσύνη, Ανεκτικότητα, τις τρεις θεμελιώδεις αρχές του Φάλουν Ντάφα, η κοινωνία της Κίνας άρχισε να αλλάζει προς το καλύτερο. Το 1999 όμως, για να ανακόψει την ραγδαία διάδοση της εξάσκησης, το κινεζικό καθεστώς ξεκίνησε να τη διώκει.
Όλα τα έργα της έκθεσης είναι εμπνευσμένα από αληθινές εμπειρίες των ίδιων των καλλιτεχνών. Ακόμη και τα πιο “σκληρά” από αυτά εκπέμπουν φως, λεπτότητα, πνευματικότητα και έναν σπάνιο πλούτο συναισθημάτων. Η τεχνοτροπία των έργων είναι νέο-αναγεννησιακή, ενώ η υψηλή τέχνη και η θεματολογία τους αντανακλά το ενάρετο μονοπάτι των καλλιτεχνών και την ομορφιά της εσωτερικής καλλιέργειας του ανθρώπου. Εγκαίνια: Πέμπτη 14 Νοεμβρίου – 19:00. Τα εγκαίνια θα συνοδεύσει ζωντανή εκτέλεση μουσικής με άρπα και τσέλο. Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή, Κασσαβέτη 18, Κηφισιά