Θα πετούσες από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη σε μία ώρα;

Διαβάζεται σε 4'
Venus Aerospace
Venus Aerospace

Μια νέα τεχνολογία υπερηχητικού κινητήρα από τη Venus Aerospace υπόσχεται να φέρει την επανάσταση στις πτήσεις με ταχύτητες έως Mach 6.

Η αεροπορία ετοιμάζεται να κάνει το επόμενο μεγάλο βήμα, καθώς η εταιρεία Venus Aerospace ανακοίνωσε την ανάπτυξη ενός επαναστατικού υπερηχητικού κινητήρα, ικανού να φέρει τις υπερηχητικές πτήσεις πιο κοντά στο κοινό.

Με την τεχνολογία του νέου Venus Detonation Ramjet 2,000lb Thrust Engine (VDR2), οι ειδικοί της Venus Aerospace επιδιώκουν να επιταχύνουν τις πτήσεις μεταξύ μακρινών προορισμών σε εκπληκτικές ταχύτητες που φτάνουν έως και το Mach 6 – δηλαδή 3,600 μίλια ανά ώρα. Η ιδέα δεν είναι νέα, αλλά η υλοποίηση αυτής της φαντασίας στο εμπορικό ταξίδι θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο που ταξιδεύουμε.

Η παρουσίαση του νέου κινητήρα VDR2 έγινε στο Up.Summit, μια κορυφαία εκδήλωση που συγκεντρώνει επενδυτές και ηγέτες του τομέα των μεταφορών. Εκεί, ο συνιδρυτής της Venus Aerospace, Andrew Duggleby, ανακοίνωσε πως η νέα τεχνολογία “φέρνει την οικονομία των υπερηχητικών πτήσεων στην πραγματικότητα”.

Η πτήση σε Mach 6: Ένα βήμα κοντά

Η Venus Aerospace φιλοδοξεί να χρησιμοποιήσει τον VDR2 όχι μόνο για ταξίδια μεγάλων αποστάσεων, αλλά και για γρήγορες πτήσεις από το έδαφος στο διάστημα. Η ενσωμάτωση του κινητήρα σε διάφορους τύπους αεροσκαφών θα επιτρέψει πτήσεις μεγάλων αποστάσεων, ενώ η ταχύτητα Mach 6 θα επιτρέπει πτήσεις από Λονδίνο προς Νέα Υόρκη σε λιγότερο από μία ώρα. Σε ύψη που φτάνουν τα 110,000 πόδια, οι επιβάτες δεν θα απολαμβάνουν μόνο την ταχύτητα αλλά και τη θέα από την καμπύλη της Γης, μία εμπειρία που λίγοι έχουν βιώσει.

Η επαναστατική αυτή τεχνολογία περιλαμβάνει την ενσωμάτωση παραδοσιακών κινητήρων με τον VDR2, ώστε να επιτρέπει απογείωση από κανονικά αεροδρόμια και μετάβαση σε Mach ταχύτητες σε συγκεκριμένα ύψη, εξασφαλίζοντας ασφαλή προσγείωση. Επιπλέον, η σχεδιαστική πρόβλεψη της Venus Aerospace για χρόνο αναμονής μόλις 30 λεπτών πριν την επανεκκίνηση του κινητήρα δείχνει την προσοχή στην αποτελεσματικότητα και τον χρόνο ταξιδιού.

Η συνεργασία με τη Velontra και ο επόμενος στόχος

Η Venus Aerospace δεν αναπτύσσει μόνη της αυτή την τεχνολογία. Η συνεργασία της με τη Velontra, μια εταιρεία ειδικευμένη στην υπερηχητική καύση αέρα, αναδεικνύει τη σοβαρότητα του εγχειρήματος. Η εμπειρία της Velontra στο πεδίο ενισχύει τις δυνατότητες του νέου κινητήρα να φτάσει σε τελική φάση παραγωγής. Ο COO της Velontra, Eric Briggs, τόνισε ότι αυτό το πρωτοποριακό εγχείρημα δεν υπήρχε παρά μόνο σε θεωρητικό επίπεδο.

Οι δύο εταιρείες σκοπεύουν να εκτελέσουν τις πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις σε drone το 2025. Παρόλο που η χρήση του κινητήρα VDR2 σε υπερηχητικό εμπορικό αεροσκάφος, το “Venus Stargazer M400,” δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν τη δεκαετία του 2030, τα βήματα προς το μέλλον των υπερηχητικών πτήσεων φαίνεται να είναι πλέον πολύ κοντά.

Από το Κονκόρντ στην επόμενη εποχή των ταξιδιών

Η εμπορική χρήση υπερηχητικών τεχνολογιών δεν είναι εντελώς καινούργια. Στο παρελθόν, αεροσκάφη όπως το Concorde επέτρεπαν ταξίδια σε ταχύτητες Mach 2, μειώνοντας την απόσταση μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής σε μόλις 3,5 ώρες. Ωστόσο, το Concorde, αν και καινοτόμο για την εποχή του, αποσύρθηκε το 2003. Έκτοτε, αρκετές εταιρείες και κυβερνήσεις μελετούν την υπερηχητική τεχνολογία, ενώ άλλες, όπως η Hermeus και η Virgin Galactic, ακολουθούν την τάση με υποσχέσεις για νέα αεροσκάφη.

Η Venus Aerospace, πάντως, υπόσχεται πως το Stargazer, το αεροσκάφος που θα χρησιμοποιεί τον κινητήρα VDR2, θα αλλάξει τα δεδομένα στην υπερηχητική οικονομία, αφού θα πετά σε ταχύτητες τριπλάσιες του Concorde, σε πολύ υψηλότερα υψόμετρα, και με μικρότερη κατανάλωση καυσίμου.

Προκλήσεις και προοπτικές για το μέλλον

Η επίτευξη εμπορικής υπερηχητικής πτήσης περιλαμβάνει πολλές τεχνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις. Παρά τη σημαντική μείωση χρόνου ταξιδιού που υπόσχεται η Venus Aerospace, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η υιοθέτηση αυτής της τεχνολογίας μπορεί να απαιτήσει δεκαετίες. Ο γνωστός ταξιδιωτικός συντάκτης, Simon Calder, δήλωσε με χιούμορ πως “προσβλέπει στη χρήση jetpack, αν και ίσως αυτό πάρει λίγες δεκαετίες ακόμη“.

Το Stargazer και οι νέες τεχνολογίες αποτελούν σίγουρα σημαντικά βήματα προς το μέλλον των υπερηχητικών ταξιδιών. Η Venus Aerospace θέτει τις βάσεις για ένα νέο κεφάλαιο στην αεροπορία, και, αν τα πλάνα της υλοποιηθούν, το όνειρο των υπερηχητικών πτήσεων για το ευρύ κοινό θα μπορούσε σύντομα να γίνει πραγματικότητα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα