Attica Bank: Κλείνουν και τα τελευταία μέτωπα ενόψει του 5ου πόλου
Διαβάζεται σε 4'Μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 672,2 εκατ. ευρώ και την εξυγίανση της Attica Bank από τα κόκκινα δάνεια, μπαίνουν οι τελευταίες “πινελιές” στο εγχείρημα του 5ου πόλου στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα. Στο 18,34% η συμμετοχή της Thrinvest.
- 14 Νοεμβρίου 2024 07:18
Με ταχύτατες διαδικασίες κλείνουν πλέον και τα τελευταία ανοικτά μέτωπα για την ανακεφαλαιοποίηση της Attica Bank και πλέον η τράπεζα, ούσα πλήρως ιδιωτική και εξυγισασμένη, είναι έτοιμη να αποτελέσει τον πέμπτο πόλο στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα και να διατελέσει ουσιαστικό ρόλο στην ελληνική οικονομία.
Μετά την απόλυτα επιτυχημένη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 672,2 εκατ. ευρώ και την εισαγωγή των νέων μετοχών στο ΧΑ – μέχρι τις 28 Νοεμβρίου είναι σε εξέλιξη το σκέλος της ενάσκησης των warrants – η Attica Bank ολοκληρώνει την εξυγίανσή της από τα κόκκινα δάνεια, ένα εγχείρημα που πολλοί στην τραπεζική αγορά θεωρούσαν μέχρι πριν λίγους μήνες σχεδόν ανέφικτο. Όχι όμως και η Thrinvest, ο νέος ιδιώτης μέτοχος και η διοίκηση της Attica Bank υπό την Διευθύνουσα Σύμβουλο Ελένη Βρεττού.
Με την μεταβίβαση των κόκκινων δανείων της Attica Bank στον “Ηρακλή ΙΙΙ“, το εγχώριο πιστωτικό σύστημα αποκτά μία ακόμη τράπεζα πλήρως ανακεφαλαιοποιημένη, ιδιωτικοποιημένη και εξυγιασμένη. Ο πέμπτος πόλος θα είναι γεγονός και πλέον θα μείνει μόνο να γίνει πράξη η στρατηγική που έχει ανακοινώσει η διοίκηση που δεν είναι άλλη από την χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας και ενίσχυση του ανταγωνισμού προς όφελος ιδιωτών και επιχειρήσεων.
Είχε προηγηθεί η επιτυχής αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με την συμμετοχή τόσο ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων του εξωτερικού (Fiera Capital) και σημαντικών Ελλήνων επιχειρηματιών όσο και περισσότερων από 1500 ιδιωτών μετόχων με ευρύτατη συμμετοχή των μικρομετόχων της Attica Bank αλλά και αυτών της απορροφηθείσας Παγκρήτιας Τράπεζας.
Υπενθυμίζεται ότι τα κεφάλαια της ΑΜΚ θα χρησιμοποιηθούν για:
- την κάλυψη των ζημιών από την ουσιαστική εξυγίανση της Τράπεζας, με δείκτη NPE κάτω του 3%,
- την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας, με δείκτη CET1 άνω του 15% και με στόχο τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και δη των μικρομεσαίων, αλλά με κριτήρια που να τηρούν τα εχέγγυα χρηματοδότησης και
- για νέες επενδύσεις σε τεχνολογικές υποδομές για την ενίσχυση των ψηφιακών υπηρεσιών και την αναβάθμιση της εμπειρίας του πελάτη.
Το επιχειρηματικό σχέδιο
Σημειώνεται ότι η λειτουργική συγχώνευση με την Παγκρήτια θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2025 προκειμένου όπως έχει δηλώσει η κα. Βρεττού “να υλοποιήσουμε απερίσπαστοι το επιχειρηματικό σχέδιο που σας έχουμε ήδη παρουσιάσει. Το επιχειρηματικό μας σχέδιο προβλέπει ενήμερες χορηγήσεις πάνω από 7 δισ. ευρώ το 2027 από 2,3 δισ. ευρώ το 2023 και ρευστότητά που θα προσεγγίζει τα 11 δισ. ευρώ”.
Η νέα Attica Bank θα είναι πλήρως ανακεφαλαιοποιημένη, με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET1 πάνω από 15%, επίδοση που, μεταξύ άλλων, θα της επιτρέψει να ανοίξει τα “γκισέ” της για τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις που μέχρι σήμερα δυσκολεύονταν να περάσουν το κατώφλι των συστιμικών τραπεζών.
Σημείο κλειδί η οριστική συμφωνία με την Davidson Kempner για τη διάθεση δύο χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (των Domus και Rhodium) συνολικής μικτής λογιστικής αξίας περίπου 3,7 δισ. ευρώ. Πρόκειται για το σύνολο των κόκκινων δανείων της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας, τα οποία θα μπορέσουν να μεταβιβαστούν έτσι στον “Ηρακλή ΙΙΙ”, επιτρέποντας στη νέα Τράπεζα να ρίξει τον δείκτη NPE στο 3%, δηλαδή στα επίπεδα ή και χαμηλότερα των συστημικών τραπεζών, από περίπου 60%, που είναι το σταθμισμένο ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε κάθε μία από τις δύο τράπεζες.
Την ίδια στιγμή η τράπεζα ανακοίνωσε χθες ότι το ποσοστό που κατέχει η Thrivest στο μετοχικό κεφάλαιο της Attica Bank, μετά την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με την έκδοση 359.469.360 νέων μετοχών, διαμορφώνεται στο 18,34% το οποίο αντιστοιχεί σε 66.032.267 δικαιώματα ψήφου κοινών ονομαστικών μετοχών. Το αντίστοιχο ποσοστό που κατείχε η Thrivest πριν την ολοκλήρωση της αύξησης ανερχόταν σε 8,71%, το οποίο αντιστοιχούσε σε 46.235 δικαιώματα ψήφου κοινών ονομαστικών μετοχών επί συνόλου μετοχών 530.644.