Το Ιράν στέλνει τις γυναίκες που δεν φορούν χιτζάμπ σε “κλινική θεραπείας”
Διαβάζεται σε 5'Με κανονική φυλακή παρομοιάζουν τη δημιουργία “κλινικής θεραπείας για την αφαίρεση χιτζάμπ” γυναίκες στο Ιράν, σε μια αντεπίθεση του καθεστώτος μετά την κίνηση αντίστασης της Άχου Νταριαέι.
- 14 Νοεμβρίου 2024 16:58
Σε μια ακόμη κίνηση καταστολής των δικαιωμάτων των γυναικών προχωρά το Ιράν, δημιουργώντας ακόμα πιο ασφυκτικό κλοιό γύρω από εκείνες που μάχονται για την ελευθερία τους και αντιστέκονται στο να φορούν τη χιτζάμπ.
Σε μια πρωτοφανή κίνηση, το Ιράν ίδρυσε μια νέα ψυχιατρική κλινική στην Τεχεράνη, με την ονομασία «κλινική θεραπείας για την αφαίρεση χιτζάμπ», με στόχο να «θεραπεύει» τις γυναίκες και τα κορίτσια που δεν υπακούν στην υποχρεωτική χρήση του χιτζάμπ, την απαίτηση δηλαδή του ιρανικού καθεστώτος από τις γυναίκες να καλύπτουν το κεφάλι τους σε δημόσιους χώρους.
Τι γνωρίζουμε για την “κλινική θεραπείας για την αφαίρεση χιτζάμπ”
Η ανακοίνωση για το άνοιγμα της «κλινικής θεραπείας αφαίρεσης χιτζάμπ» έγινε μάλιστα από μια γυναίκα, τη Mehri Talebi Darestani, επικεφαλής του Τμήματος Γυναικών και Οικογένειας του Αρχηγείου της Τεχεράνης για την Προώθηση της Αρετής και την Πρόληψη της Ανηθικότητας. Η ίδια δήλωσε ότι η κλινική θα προσφέρει «επιστημονική και ψυχολογική θεραπεία για την αφαίρεση του χιτζάμπ» και στοχεύει «στην προώθηση της αξιοπρέπειας, της σεμνότητας, της αγνότητας και του χιτζάμπ».
Η δράση της επικεντρώνεται κυρίως σε νέες γυναίκες που αναζητούν την κοινωνική και θρησκευτική τους ταυτότητα, μετά και την εμβληματική κίνηση της φοιτήτριας Άχου Νταριαέι, που έμεινε με τα εσώρουχά της σε κεντρικό δρόμο της Τεχεράνης για να διαμαρτυρηθεί για τους νόμους για τη χιτζάμπ.
Η Darestani υποστήριξε ότι η συμμετοχή στην κλινική θα είναι «προαιρετική», όμως και μόνο το γεγονός ότι λειτουργεί υπό την αιγίδα κρατικού φορέα γνωστού για την αυστηρή επιβολή των ισλαμικών κανόνων ενδυμασίας, εγείρει ανησυχίες για εξαναγκαστική συμμετοχή των γυναικών.
Άλλωστε, πρόκειται για μια πρωτοβουλία που έρχεται να “κουμπώσει” σε μια σειρά από αυξημένα μέτρα που έχουν λάβει οι ιρανικές αρχές για την επιβολή των νόμων περί χιτζάμπ, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της παρακολούθησης και της επιστροφής της αστυνομίας ηθών στους δρόμους.
Οργισμένες αντιδράσεις για τη νέα επίθεση στα δικαιώματα των γυναικών στο Ιράν
Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις μεταξύ των γυναικών στο Ιράν αλλά και διεθνώς, όπως επίσης και από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η Sima Sabet, Ιρανή δημοσιογράφος με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία αποτέλεσε στόχο απόπειρας δολοφονίας από το ιρανικό καθεστώς πέρυσι, χαρακτήρισε, σύμφωνα με τον Guardian, την κίνηση «ντροπιαστική» προσθέτοντας: «Η ιδέα της ίδρυσης κλινικών για να ‘θεραπεύσουν’ τις γυναίκες που δεν φορούν χιτζάμπ είναι ανατριχιαστική, καθώς απομονώνουν ανθρώπους από την κοινωνία απλώς επειδή δεν συμμορφώνονται με την κυρίαρχη ιδεολογία».
Ο Χοσεΐν Ραΐσι, Ιρανός δικηγόρος που ασχολείται με τα ανθρώπινα δικαιώματα, δήλωσε ότι η ιδέα μιας κλινικής για τη «θεραπεία» γυναικών που δεν συμμορφώνονται με τους νόμους περί χιτζάμπ «δεν είναι ούτε ισλαμική ούτε σύμφωνη με το ιρανικό δίκαιο». Επιπλέον, εξέφρασε ανησυχία για το γεγονός ότι η ανακοίνωση προήλθε από το Τμήμα Γυναικών και Οικογένειας του Αρχηγείου της Τεχεράνης για την Προώθηση της Αρετής και την Πρόληψη της Ανηθικότητας, το οποίο υπάγεται απευθείας στον ανώτατο ηγέτη, Αλί Χαμενεΐ.
Η είδηση έχει ήδη διαδοθεί στις ομάδες διαμαρτυρίας «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία» όπως επίσης και μεταξύ των φοιτητριών, προκαλώντας φόβο αλλά και διάθεση για αντίσταση.
Μια νεαρή γυναίκα από το Ιράν, που μίλησε ανώνυμα, ανέφερε σύμφωνα με τον Guardian: «Δεν θα είναι κλινική, θα είναι φυλακή. Παλεύουμε να τα βγάλουμε πέρα, έχουμε διακοπές ρεύματος, αλλά ένα κομμάτι ύφασμα είναι αυτό που απασχολεί το κράτος. Αν υπάρχει στιγμή να βγούμε ξανά στους δρόμους, είναι τώρα, αλλιώς θα μας κλείσουν όλους μέσα».
Ένα ασφυκτικό περιβάλλον για τις γυναίκες
Η ανακοίνωση για την κλινική αυτή, έρχεται μετά την κίνηση αντίστασης φοιτήτριας πανεπιστημίου που αψήφησε το καθεστώς προτάσσοντας το σώμα της και συνελήφθη βίαια αφότου έμεινε με τα εσώρουχά της σε δρόμο της Τεχεράνης, διαμαρτυρόμενη επειδή δέχτηκε επίθεση από φύλακες της πανεπιστημιούπολης για παραβίαση του νόμου περί χιτζάμπ. Έκτοτε η Άχου Νταριαέι, λέγεται ότι μεταφέρθηκε σε ψυχιατρικό νοσοκομείο, ενώ έκτοτε η τύχη της αγνοείται.
Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Αμνηστίας, αναφέρουν ότι υπάρχουν αποδείξεις για βασανιστήρια, βία και αναγκαστική χορήγηση φαρμάκων σε διαδηλωτές και πολιτικούς αντιφρονούντες, οι οποίοι θεωρούνται από τις αρχές ψυχικά ασταθείς και τοποθετούνται σε κρατικές ψυχιατρικές υπηρεσίες.
Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξέφρασαν επίσης έντονη ανησυχία για την καταστολή εναντίον των γυναικών που θεωρούνται ότι παραβιάζουν τον υποχρεωτικό ενδυματολογικό κώδικα του Ιράν, επισημαίνοντας ότι υπάρχει κύμα συλλήψεων, εξαφανίσεων και κλεισίματος επιχειρήσεων που συνδέονται με παραβάσεις των νόμων περί χιτζάμπ.
Την περασμένη εβδομάδα, το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Ιράν ανέδειξε την περίπτωση της 25χρονης Ροσανάκ Μολαεΐ Αλισάχ, η οποία συνελήφθη αφού αντιμετώπισε έναν άνδρα που την παρενοχλούσε στον δρόμο για τη χιτζάμπ της. Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, η τύχη της παραμένει άγνωστη μέχρι στιγμής.