Νότια Αφρική: Η κυβέρνηση έστησε παγίδα θανάτου σε 4.000 ανθρακωρύχους

Διαβάζεται σε 3'
To ορυχείο στο οποίο έχουν παγιδευτεί 4.000 παράνομοι ανθρακωρύχοι
To ορυχείο στο οποίο έχουν παγιδευτεί 4.000 παράνομοι ανθρακωρύχοι AP

Η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής δηλώνει πως δεν θα βοηθήσει τους 4.000 παράνομους ανθρακωρύχους που έχουν εγκλωβιστεί σε ορυχείο, ενώ η αστυνομία διακόπτει κάθε είσοδο από την οποία μπορούν να εφοδιαστούν με φαγητό και νερό.

Περίπου 4.000 “παράνομοι ανθρακωρύχοι” -σύμφωνα με την κυβέρνηση- έχουν παγιδευτεί μέσα σε ορυχείο σε επαρχία της Νότιας Αφρικής, με τις αρχές της χώρας να δηλώνουν πως δεν πρόκειται να βοηθήσουν στη διάσωσή τους, ως μέρος της πολιτικής που ακολουθούν κατά την παράνομης εξόρυξης.

Μάλιστα, η αστυνομία έκλεισε τις εισόδους που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά προμηθειών με αποτέλεσμα να έχουν μείνει χωρίς φαγητό και νερό.

Πρόκειται για μια οργανωμένη επιχείρηση των τοπικών αρχών που φέρει τον τίτλο “Vala Umgodi” και σημαίνει “Κλείστε την Τρύπα”, η οποία περιλαμβάνει την διακοπή κάθε διόδου μεταφοράς προμηθειών προκειμένου οι ανθρακωρύχοι να αναγκαστούν να βγουν στην επιφάνεια και να συλληφθούν.

Επιχείρηση “Κλείστε την Τρύπα”

Τις τελευταίες εβδομάδες, πάνω από 1.000 ανθρακωρύχοι εμφανίστηκαν σε διάφορα ορυχεία στη βορειοδυτική επαρχία, πολλοί εκ των οποίων είναι αδύναμοι, πεινασμένοι και άρρωστοι αφού έμειναν για ημέρες χωρίς φαγητό.

Περίπου 20 ανθρακωρύχοι βγήκαν στην επιφάνεια από το ορυχείο στο Stilfontein αυτή την εβδομάδα καθώς η αστυνομία φρουρεί την περιοχή γύρω από το ορυχείο για να συλλάβει όλους όσους επιστρέφουν στην επιφάνεια της γης.

Ο υπουργός του υπουργικού συμβουλίου Khumbudzo Ntshavheni είπε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι η κυβέρνηση δεν θα στείλει καμία βοήθεια στους παράνομους ανθρακωρύχους επειδή εμπλέκονται σε εγκληματική ενέργεια.

«Δεν στέλνουμε βοήθεια σε εγκληματίες. Οι εγκληματίες δεν πρέπει να βοηθηθούν. οι εγκληματίες θα διωχθούν. Δεν τους στείλαμε εκεί», είπε ο Ntshavheni.

Η παράνομη εξόρυξη είναι συχνό φαινόμενο στις περιοχές της Νότιας Αφρικής που στο παρελθόν γίνονται εξορύξεις χρυσού, με τους ανθρακωρύχους να πηγαίνουν σε κλειστά φρεάτια για να σκάψουν για τυχόν εναπομείναντα κοιτάσματα.

Οι παράνομοι ανθρακωρύχοι έρχονται συνήθως από γειτονικές χώρες και η αστυνομία λέει ότι οι παράνομες επιχειρήσεις περιλαμβάνουν μεγαλύτερα συνδικάτα που απασχολούν τους ανθρακωρύχους.

Η παρουσία τους σε κλειστά ορυχεία έχει δημιουργήσει επίσης προβλήματα με τις γειτονικές κοινότητες, οι οποίες καταγγέλλουν ότι οι παράνομοι ανθρακωρύχοι διαπράττουν εγκλήματα κάθε είδους, από ληστείες μέχρι βιασμούς.

Οι ομάδες παράνομων εξορύξεων είναι γνωστό ότι είναι βαριά οπλισμένες και οι διαμάχες μεταξύ αντίπαλων ομάδων μερικές φορές καταλήγουν σε θανατηφόρες συγκρούσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα