ΨΙΘΥΡΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ ΚΑΙ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΔΙΠΛΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΞΑΝΑ
Το Μαξίμου έχει βάλει φρένο στη συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου, αλλά στο γαλάζιο παρασκήνιο εξακολουθούν να αναζητούν τρόπους διασφάλισης της αυτοδυναμίας.
Τα σενάρια αλλαγής του εκλογικού νόμου εξακολουθούν να αποτελούν αντικείμενο προβληματισμού στο παρασκήνιο της Νέας Δημοκρατίας.
Διότι αν και το Μαξίμου έχει βάλει επισήμως φρένο στη σχετική συζήτηση, στο γαλάζιο στρατόπεδο παραμένει η ανησυχία πως η αυτοδυναμία -με τα σημερινά τουλάχιστον δεδομένα- είναι άπιαστο όνειρο.
Τα ποσοστά της ΝΔ παραμένουν άλλωστε και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις στο 30% και κάτω. Η “ολική επαναφορά” του ΠΑΣΟΚ ως το αντίπαλον δέος της ΝΔ αναμένεται πάντως να συμβάλλει και στη συσπείρωση της κεντροδεξιάς. Και στο Μαξίμου θεωρούν πως ούτως ή άλλως μέχρι το 2027 έχουν πολιτικό χρόνο για να επιστρέψουν σε ποσοστά αυτοδύναμης κυβέρνησης.
Σημειωτέον πάντως ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ δεν είχε αποκλείσει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο νέας αλλαγής του εκλογικού νόμου, όπως είχε κάνει πχ το 2022 όταν και πάλι κυκλοφορούσαν αντίστοιχα σενάρια.
Ούτως ή άλλως οι εκλογές του 2023 θα ήταν διπλές λόγω της απλής αναλογικής και δεδομένου ότι ο εκλογικός νόμος που ψηφίστηκε το 2020 θα εφαρμοζόταν στη μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση. Όπερ και εγένετο.
Το θέμα είναι πως και να αλλάξει ξανά τώρα η ΝΔ τον εκλογικό νόμο, με στόχο την ευκολότερη διασφάλιση αυτοδυναμίας, για να ισχύσει αμέσως θα πρέπει να ψηφιστεί από 200 βουλευτές. Διαφορετικά, νέος εκλογικός νόμος θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές.
Η απειλή όμως της πολυδιάσπασης και αποσταθεροποίησης του πολιτικού σκηνικού αφορά τις αμέσως επόμενες εκλογές. Άρα είναι ορατό το σενάριο για διπλές εκλογές ξανά το 2027, όπως το 2023.
Σε ποια κόμματα θα μπορούσε η ΝΔ να προτείνει deal για τον εκλογικό νόμο
Γαλάζια στελέχη ψιθυρίζουν πάντως ήδη στο παρασκήνιο ότι μπορεί πλέον να βολεύει και το ΠΑΣΟΚ η αλλαγή του εκλογικού νόμου σε πιο ενισχυμένη αναλογική. Δεδομένου ότι το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να κατοχυρώνει στις δημοσκοπήσεις τη δεύτερη θέση και ενδέχεται να γίνει και τυπικά αξιωματική αντιπολίτευση σε πιθανές νέες αποχωρήσεις από το ΣΥΡΙΖΑ προς το υπό ίδρυση κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη.
Εφόσον δε ένας νέος εκλογικός νόμος αυξάνει και το όριο εισόδου στη Βουλή από το 3% στο 5%, θα εξυπηρετούσε και τον Κυριάκο Βελόπουλο, που χάνει κυρίως προς το κόμμα της Αφροδίτης Λατινοπούλου.
Επομένως, η ΝΔ θα μπορούσε να προτείνει ένα deal για τον εκλογικό νόμο στο ΠΑΣΟΚ, που πλέον αναδεικνύεται σε έτερο πόλο του δικομματισμού και άρα προσδοκά σε εξουσία, καθώς και σε μικρότερα κόμματα που προσδοκούν σε οφέλη εάν μπουν λιγότερα κόμματα στην επόμενη Βουλή.
Εν τω μεταξύ, το Μαξίμου επισήμως αρνείται ότι σκέπτεται το ενδεχόμενο εκλογικού νόμου, καθώς η σχετική συζήτηση μαρτυρά ηττοπάθεια. Από την άλλη πολλοί θεωρούν ότι επιτρέπει στον Αδωνι Γεωργιάδη να λειτουργεί ως “λαγός”, επιμένοντας στην άποψη του για αλλαγή εκλογικού νόμου.
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Υγείας είχε ανοίξει το θέμα, δηλώνοντας ότι δεν πιστεύει πλέον καθόλου στις κυβερνήσεις συνεργασίας, με βάση την εμπειρία του από την κυβέρνηση Παπαδήμου και τη συγκυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου – (και αρχικά) Κουβέλη. Και το Μαξίμου δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, τον άδειασε μεν, σχολίασε δε ότι εκφράζει τις πάγιες απόψεις του.
Το να αιωρείται πάντως το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου με ενίσχυση του μπόνους και αύξηση του ορίου εισόδου στη Βουλή λειτουργεί και αποτρεπτικά για γαλάζιους βουλευτές που μπορεί να σκέφτονται μετακίνηση σε ένα μικρότερο κόμμα, φοβούμενοι ότι δεν θα επανεκλεγούν με τη ΝΔ εφόσον τα ποσοστά της δεν βελτιωθούν άμεσα.