Πέθανε η πριγκίπισσα Γιουρίκο της Ιαπωνίας

Διαβάζεται σε 4'
Ο Ιάπωνας πρίγκιπας Mikasa και η σύζυγός του πριγκίπισσα Yuriko της Ιαπωνίας
Ο Ιάπωνας πρίγκιπας Mikasa και η σύζυγός του πριγκίπισσα Yuriko της Ιαπωνίας Imperial Household Agency of Japan via AP, File

Σε ηλικία 101 ετών πέθανε η πριγκίπισσα Γιουρίκο, το γηραιότερο μέλος της αυτοκρατορικής οικογένειας της Ιαπωνίας.

Η πριγκίπισσα Γιουρίκο της Ιαπωνίας, σύζυγος του αδελφού του Αυτοκράτορα Χιροχίτο και γηραιότερο μέλος της αυτοκρατορικής οικογένειας, απεβίωσε σε ηλικία 101 ετών, όπως ανακοίνωσαν οι αξιωματούχοι του παλατιού.

Η Γιούρικο πέθανε την Παρασκευή σε νοσοκομείο του Τόκιο, σύμφωνα με την Υπηρεσία Αυτοκρατορικού Οίκου. Αν και δεν ανακοινώθηκε η αιτία θανάτου, ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι πέθανε από πνευμονία.

Η πριγκίπισσα Γιουρίκο της Ιαπωνίας
Η πριγκίπισσα Γιουρίκο της Ιαπωνίας Imperial Household Agency via AP, File

Ποια ήταν η Πριγκίπισσα Γιούρικο

Γεννημένη το 1923 ως αριστοκράτισσα, η Γιουρίκο παντρεύτηκε σε ηλικία 18 ετών τον Πρίγκιπα Μικάσα, νεότερο αδελφό του Χιροχίτο και θείο του σημερινού Αυτοκράτορα Ναρουχίτο, λίγους μήνες πριν από την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Είχε ανακαλέσει μνήμες από την περίοδο που ζούσε σε καταφύγιο μαζί με τον σύζυγό της και τη νεογέννητη κόρη τους, μετά την καταστροφή της κατοικίας τους από τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς στο Τόκιο, τους τελευταίους μήνες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το 1945.

Η Γιούρικο ανέθρεψε πέντε παιδιά και στήριξε την έρευνα του Μικάσα στην ιστορία της αρχαίας Εγγύς Ανατολής, ενώ ταυτόχρονα εκτελούσε τα επίσημα καθήκοντά της και συμμετείχε σε φιλανθρωπικές δραστηριότητες. Έζησε περισσότερα χρόνια από τον σύζυγό της και τους τρεις γιους τους.

Μετά τον θάνατό της η αυτοκρατορική οικογένεια της Ιαπωνίας συρρικνώνεται σε 16 μέλη, εκ των οποίων μόνο τέσσερις είναι άνδρες. Η χώρα αντιμετωπίζει το δίλημμα για το πώς θα διατηρήσει τη βασιλική οικογένεια, ενώ οι συντηρητικοί κύκλοι της κυβέρνησης επιμένουν στη διαδοχή μόνο από άνδρες.

Ο Νόμος του Αυτοκρατορικού Οίκου του 1947, που διατηρεί σε μεγάλο βαθμό τις συντηρητικές οικογενειακές αξίες της προπολεμικής περιόδου, επιτρέπει μόνο στους άνδρες να ανέβουν στο θρόνο και αναγκάζει τα μέλη της αυτοκρατορικής οικογένειας που παντρεύονται κοινούς θνητούς να χάνουν τον βασιλικό τους τίτλο.

Η ιαπωνική βασιλική οικογένεια στο Αυτοκρατορικό Παλάτι στο Τόκιο
Η ιαπωνική βασιλική οικογένεια στο Αυτοκρατορικό Παλάτι στο Τόκιο Tomohiro Ohsumi/Pool Photo via AP, File

Ο νεότερος άνδρας της αυτοκρατορικής οικογένειας, ο Πρίγκιπας Χισαχίτο, ανιψιός του Αυτοκράτορα Ναρουχίτο, είναι αυτή τη στιγμή ο τελευταίος διάδοχος του θρόνου, δημιουργώντας ένα σημαντικό πρόβλημα σε ένα σύστημα που δεν επιτρέπει τις γυναίκες να ανεβαίνουν στον θρόνο. Η κυβέρνηση συζητά τρόπους για να διατηρήσει τη σταθερότητα στη διαδοχή χωρίς να βασίζεται στις γυναίκες μέλη της οικογένειας.

Η Πριγκίπισσα Γιουρίκο είχε ζήσει μια υγιή ζωή πριν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο και πνευμονία τον Μάρτιο. Απολάμβανε την πρωινή γυμναστική της παρακολουθώντας καθημερινά πρόγραμμα άσκησης στην τηλεόραση, σύμφωνα με την Υπηρεσία Αυτοκρατορικού Οίκου. Παράλληλα, διάβαζε τακτικά πολλές εφημερίδες και περιοδικά, ενώ παρακολουθούσε ειδήσεις και μπέιζμπολ στην τηλεόραση. Τις ηλιόλουστες ημέρες, καθόταν στον κήπο του παλατιού ή έκανε βόλτα με το αναπηρικό της αμαξίδιο.

Η Γιουρίκο νοσηλεύτηκε μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο και από τότε μπαινόβγαινε στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Η κατάσταση της υγείας της επιδεινώθηκε την τελευταία εβδομάδα, όπως ανέφερε η Υπηρεσία Αυτοκρατορικού Οίκου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα