HELLENIQ ENERGY: Το πλάνο για ΔΕΠΑ και “τρυπάνι” για υδρογονάνθρακες

Διαβάζεται σε 6'
Φυσικό αέριο
Φυσικό αέριο istock

Οι αποφάσεις για ερευνητικές γεωτρήσεις σε πιθανούς στόχους που θα προκύψουν αναμένονται εντός του 2025.

Το πλάνο  ανά τομέα  για την HELLENIQ ENERGY περιέγραψε μιλώντας στο conference call χθες ο διευθύνων σύμβουλος της HELLENiQ ENERGY, Ανδρέας Σιάμισιης στο φόντο των ανακοινώσεων για τα αποτελέσματα του 9μηνου.

Η υλοποίηση του στρατηγικού προγράμματος του Ομίλου  όπως αναφέρθηκε συνεχίζεται με πρωτοβουλίες οι οποίες στοχεύουν στη λειτουργική αριστοποίηση και βελτίωση της κερδοφορίας σε όλες τις δραστηριότητες, καθώς και στην εξέταση των βέλτιστων επιλογών σε σχέση με τις συμμετοχές του στην ELPEDISON και τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, με σκοπό την αύξηση της επιχειρηματικής αξίας τού Ομίλου.

Στον κλάδο Διύλισης και Πετροχημικών, βρίσκονται σε εξέλιξη έργα ενεργειακής αυτονομίας και εξοικονόμησης ενέργειας, ενώ ξεκίνησαν οι εργασίες που αφορούν στην επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου παραγωγής πολυπροπυλενίου κατά 60 χιλ. τόνους ετησίως, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν στην επόμενη διετία. Ταυτόχρονα, προγραμματίζονται λύσεις απανθρακοποίησης των διεργασιών και βελτίωσης του ανθρακικού αποτυπώματος. Στα θέματα διεθνούς εμπορίας, λόγω της πραγματοποίησης της πλειονότητας των πωλήσεών της εκτός Ελληνικής αγοράς, η Εταιρεία προχώρησε στον μετασχηματισμό του επιχειρηματικού μοντέλου τού κλάδου Εφοδιασμού και Εμπορίας, με ενδυνάμωση του στελεχιακού δυναμικού, εφαρμογή νέων συστημάτων και δημιουργία θυγατρικών εμπορίας στο εξωτερικό.

Στον κλάδο Λιανικής Εμπορίας, συνεχίζουμε το πρόγραμμα μετεξέλιξης, με εξορθολογισμό και ανάπτυξη του δικτύου λιανικής στην Ελλάδα και στις διεθνείς αγορές, ενίσχυση των ιδιολειτουργούμενων πρατηρίων και των διαφοροποιημένων προϊόντων, καθώς και των πωλήσεων από προϊόντα και υπηρεσίες εκτός καυσίμων, ενώ σημαντική απήχηση επιτυγχάνει το πρόγραμμα πιστότητας (loyalty program).

Στον κλάδο των ΑΠΕ, η HELLENiQ Renewablesλειτουργεί και αναπτύσσει έργα συνολικής ισχύος 5,7 GW στην Ελλάδα και στη διεθνή αγορά. Συγκεκριμένα, έργα ισχύος περίπου 0,4 GW βρίσκονται ήδη σε λειτουργία, ενώ έργα συνολικής δυναμικότητας 0,7 GWυλοποιούνται και αναμένεται να ολοκληρωθούν σταδιακά, με 120 MW να προστίθενται μέχρι το τέλος του 2024. Με τη λειτουργία έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος άνω των 0,5 GW μέχρι το τέλος του έτους, η ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ θα φθάσει περίπου στη 1 TWh, που ξεπερνάει τις ετήσιες ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας των διυλιστηρίων. Απώτερος στόχος είναι η λειτουργία έργων ΑΠΕ τουλάχιστον 1 GW μέχρι το 2026 και άνω των 2 GW μέχρι το 2030.

Στον τομέα της Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων, σε συνέχεια της ολοκλήρωσης γεωφυσικών καταγραφών σε 5 θαλάσσιες περιοχές, η επεξεργασία και η ερμηνεία των ερευνητικών εργασιών βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι αποφάσεις για ερευνητικές γεωτρήσεις σε πιθανούς στόχους που θα προκύψουν αναμένονται εντός του 2025.

Εξορύξεις

Απαντώντας σε ερώτηση για τις γεωτρήσεις, στην τηλεδιάσκεψη με αναλυτές,  μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της Helleniq Energy δήλωσε πως «το  επόμενο διάστημα, μέσα στα δύο επόμενα τρίμηνα, θα λάβουμε τις αποφάσεις μας, μετά και από την ενημέρωση που θα έχουμε από την ExxonMobil», αναφερόμενος στην περιοχή της Κρήτης. Έτσι, εφόσον ληφθούν οι αποφάσεις και ακολουθήσουν οι αδειοδοτήσεις, η πρώτη γεώτρηση τοποθετείται στη διετία 2025 – 2026.

Επιπλέον, η υλοποίηση του προγράμματος ψηφιακού μετασχηματισμού σε όλες τις δραστηριότητες του Ομίλου συνεχίζεται, με σημαντικά οφέλη που εκτιμώνται,για το 2024, σε περίπου €40 εκατ. ετησίως, με έμφαση κυρίως στη βελτίωση της λειτουργικής απόδοσης, στην ασφάλεια προσωπικού και εγκαταστάσεων, στην πρόληψη, καθώς και στην αποτελεσματικότερη διαχείριση κινδύνων.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας

Την ίδια ώρα, όπως τόνισε στο conference call με τους αναλυτές χθες το απόγευμα ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ανδρέας Σιάμισιης, το επόμενο τρίμηνο να είναι πολύ πυκνό σε εξελίξεις, καθώς θα παρθούν αποφάσεις για τις Elpedison και τη ΔΕΠΑ Εμπορίας αλλά και τις γεωτρήσεις.  Για την Elpedison επισήμανε πως «εκτιμώ ότι η λύση θα έχει δοθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ή το αργότερο ως τα τέλη του 2024 και ότι θα είναι για το καλό και των δύο μετόχων», ενώ επανέλαβε πως οι δύο μέτοχοι (Helleniq Energy και η ιταλική Edison), έχουν διαφορετικές στρατηγικές.

Αναφορικά με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, η διοίκηση της Helleniq Energy δεν έδωσε περισσότερες – από τις ήδη γνωστές – λεπτομέρειες, με τον CEO να αναφέρει ότι εξετάζεται η πιθανή έξοδος από την εταιρία, χωρίς ωστόσο να δώσει κάποιο χρονοδιάγραμμα.  Είναι αρκετός ο θόρυβος που γίνεται γύρω από το θέμα, ανέφερε ο κ. Σιάμισιης, προσθέτοντας ότι μια αρκετά πιθανή εξέλιξη είναι η πώληση στο Δημόσιο του ποσοστού 35% που έχει η Helleniq Energy στη ΔΕΠΑ. Εκτίμησε ότι το θέμα θα πρέπει να έχει λυθεί το επόμενο τρίμηνο, μιλώντας για την ανάγκη να υπάρξει μια καλή και δίκαιη συμφωνία και για τα δύο μέρη.

Η εικόνα

Η Helleniq Energy ανακοίνωσε για το τρίτο τρίμηνο του έτους, αύξηση παραγωγής και πωλήσεων αλλά μειωμένα κέρδη λόγω των χαμηλότερων διεθνών περιθωρίων διύλισης. Οι πωλήσεις στο 9μηνο διαμορφώθηκαν σε 12,1 δισ. ευρώ από 11,4 δισ. πέρυσι, τα συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη ήταν 753 εκατ. ευρώ (από 968 εκατ. ευρώ) και τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη 284 εκατ. ευρώ από 496 εκατ. ευρώ πέρυσι. Σημειώνεται ότι τα δημοσιευμένα καθαρά κέρδη φέτος ήταν 12 εκατ. ευρώ καθώς επιβαρύνθηκαν από την προσωρινή συνεισφορά αλληλεγγύης που ψηφίστηκε τον Ιούλιο και υπολογίζεται στα κέρδη του 2023, που υπερβαίνουν το 120% του μέσου όρου των αποτελεσμάτων των ετών 2018-2021, σύμφωνα με τον σχετικό Ευρωπαϊκό Κανονισμό.

Η έκτακτη εισφορά, επιπλέον της κανονικής φορολογίας κερδών, ανέρχεται σε 223 εκατ. ευρώ και θα καταβληθεί το Φεβρουάριο 2025. Το καθαρό ποσό που επιβάρυνε τα δημοσιευμένα καθαρά κέρδη του Γ’ Τριμήνου 2024 του ομίλου ανέρχεται σε 173 εκατ. ευρώ.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο διευθύνων σύμβουλος της HELLENiQ ENERGY, Ανδρέας Σιάμισιης, επεσήμανε: «Το Γ΄ Τρίμηνο 2024 πετύχαμε πολύ καλές λειτουργικές επιδόσεις στη Διύλιση, με την παραγωγή προϊόντων να φθάνει σε υψηλά εξαετίας και τις πωλήσεις σε υψηλά οκταετίας, ως αποτέλεσμα της αυξημένης διαθεσιμότητας των μονάδων. Όπως είναι αναμενόμενο, τα οικονομικά αποτελέσματα του τριμήνου επηρεάστηκαν από τα ιδιαίτερα χαμηλά διεθνή περιθώρια διύλισης, αλλά η συνολική εικόνα στο εννεάμηνο παραμένει ιδιαίτερα θετική, με τον κλάδο Διύλισης, Εφοδιασμού και Εμπορίας να συμμετέχει με περίπου 0,6 δισ. ευρώ (80%) στα συνολικά συγκρίσιμα κέρδη EBITDA του ομίλου, που διαμορφώθηκαν σε 0,75 δισ. ευρώ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα