ΠΑΤΕΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ: ΑΠΟ ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟΣ ΚΛΗΡΙΚΟΣ, ΚΑΤΑΔΙΚΟΣ ΓΙΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ
Ακόμη δύο δικογραφίες εκκρεμούν σε βάρος του πατέρα Αντώνιου, οι οποίες αφορούν σε βαρύτατες κακουργηματικές πράξεις.
«Είμαι ο πατέρας Αντώνιος και είμαι αθώος». Με αυτά τα λόγια ο κατά κόσμον Αντώνιος Παπανικολάου υποδέχθηκε το πέλεκυ της Δικαιοσύνης, ο οποίος έπεσε βαρύς πάνω του, επιβάλλοντάς του τέσσερα έτη και τρεις μήνες ποινής φυλάκισης για τιμωρητικές και κακοποιητικές συμπεριφορές του ιδρυτή της «Κιβωτού του Κόσμου» αλλά και στελεχών της οργάνωσης σε βάρος ανήλικων τροφίμων.
Την περασμένη Πέμπτη (15/11), στην κατάμεστη αίθουσα του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας, για ώρα ο πατέρας Αντώνιος προετοίμαζε τη δήλωση που τελικά παραχώρησε στα ΜΜΕ, όταν πλέον είχε εκφωνηθεί και η σε βάρος του ποινή. Μια ποινή που δέχθηκε ψύχραιμος, με τους συνηγόρους του ωστόσο να αντιδρούν σθεναρά λόγω του ύψους της.
Η ελληνική Δικαιοσύνη κατέληξε πως ο άλλοτε συμπαθής κληρικός που βραβεύθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο και παινεύτηκε για την «εξάπλωση» της Κιβωτού σε Βόλο και Χίο το 2015, τέλεσε σωματικές βλάβες σε ανήλικου νέους, και θα έπρεπε να καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 51 μηνών, μετατρέψιμη κατά 10 ευρώ ημερησίως, για πέντε επιμέρους πλημμεληματικές πράξεις, ενώ αθωώθηκε για άλλες 14.
Το δικαστήριο δέχθηκε να του χορηγηθεί αναστολή της εκτέλεσης της έως την εκδίκαση της έφεσης, με αποτέλεσμα ο καταδικασθείς κληρικός να επιστρέψει σπίτι του.
Παράλληλα, ποινές φυλάκισης από 17 έως 40 μήνες επιβλήθηκαν σε ακόμη τέσσερις εργαζόμενοι της «Κιβωτού του Κόσμου», οι οποίοι επίσης δεν οδηγήθηκαν φυλακή.
ΤΙΜΩΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Τι ήταν όμως, αυτό που αποδέχθηκε το πρωτοβάθμιο δικαστήριο ως πράξεις του πατέρα Αντώνιου οι οποίες ισοδυναμούν με βαριές τιμωρίες και κακοποίηση;
Αρχικά ότι ο πατέρας Αντώνιος προκάλεσε βαριές σωματικές βλάβες σε βάρος δύο φιλοξενούμενων. Στην πρώτη περίπτωση, το 2021 υποχρέωναν τον Μ.Λ. τόσο στο παράρτημα του Διμηνίου στο Βόλο όσο και στη Δομή του Κολωνού στην Αθήνα, σε καθημερινή οκτάωρη εργασία (σε αγροτικές εργασίες στο Βόλο και σε εργασίες στην αποθήκη στην Αθήνα), ενώ είχε σπάσει το πόδι του και φορούσε γύψο και κατ’ επέκταση ήταν ανήμπορος να υπερασπιστεί τον εαυτό του.
Ως προς τον Κ.Κ., κρίθηκε πως το 2022 ο ιδρυτής της «Κιβωτού του Κόσμου» μαζί με δύο συγκατηγορούμενους του τον απομόνωσαν για περίπου τρεις μήνες στη δομή του Άνω Βόλου. Σύμφωνα με τη δικογραφία, «για λόγους σωφρονισμού» διέμενε απομονωμένος από τα υπόλοιπα παιδιά και κλειδωμένος σε ένα παράσπιτο, το οποίο ήταν κρύο, μη επιπλωμένο και εξοπλισμένο μόνο με ένα στρώμα στο πάτωμα και μία κουβέρτα. Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε, δεν είχε ούτε πρόσβαση σε τουαλέτα, ενώ του επέτρεπαν να βγαίνει έξω μόνο για να κάνει εργατικής αγροτικές εργασίες.
Το δικαστήριο πάντως, δεν δέχθηκε ότι επρόκειτο για μεμονωμένα περιστατικά, καταδίκασε τον πατέρα Αντώνιο για ηθική αυτουργία σε τρεις ακόμα πραξεις σωματικών βλαβών που σημειώθηκαν σε βάρος νεαρών φιλοξενούμενων από εργαζόμενους της ΜΚΟ. Και τα τρία επεισόδια έλαβαν χώρα το 2022 στην Αθήνα και στο Βόλο και αφορούν σε χτυπήματα που δέχθηκαν επτά τρόφιμοι από κατηγορούμενους.
ΑΣΕΛΓΕΙΑ ΚΑΤΑ ΑΝΗΛΙΚΩΝ
Ωστόσο, η ετυμηγορία του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Σε βάρος του πατέρα Αντώνιου εκκρεμούν ακόμα δύο δικογραφίες, οι οποίες αφορούν σε βαρύτατες κακουργηματικές πράξεις.
Η πρώτη έχει ήδη προσδιοριστεί για τις 26 Μαρτίου 2025, οπότε ο πατέρας Αντώνιος αναμένεται να καθίσει στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας, κατηγορούμενος για κατάχρηση ανηλίκων σε ασέλγεια κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση.
Τα αδικήματα φέρονται να τελέστηκαν τη διετία 2020 – 2022, οπότε και ο πρώην επικεφαλής της ΜΚΟ ταξίδευε ανά την επικράτεια στα διάφορα παραρτήματα που είχαν ιδρυθεί. Για την περίοδο εκείνη, έχουν βγει «μπροστά» δύο φιλοξενούμενοι, οι οποίοι, την υπό διερεύνηση περίοδο, ήταν 19 και 15 ετών αντίστοιχα.
Τα στοιχεία της δικογραφίας που τον περασμένο Φεβρουάριο επέστρεψε στην ανακρίτρια για συμπληρωματικές ενέργειες, αναμένεται να προκαλέσουν έντονες διενέξεις, αφού ήδη η υπεράσπιση του κληρικού έχει καταθέσει έγγραφα ισχυριζόμενη ότι ένας εκ των καταγγελόντων έχει αναιρέσει τις καταθέσεις του. Ενδεικτικό πάντως, είναι το γεγονός ότι παρά τα επίμαχα έγγραφα, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών έκρινε με βούλευμά του, ότι τα αρχικά λεγόμενα του νεαρού τροφίμου είναι αληθή και επομένως, ο πατέρας Αντώνιος θα πρέπει να δικαστεί και για αυτά.
ΑΝΑΙΤΙΟΛΟΓΗΤΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ
Τα «προβλήματα» του κληρικού δεν τελειώνουν όμως εδώ. Σε εξέλιξη εξακολουθεί να είναι και μία ακόμα έρευνα σε βάρος του ίδιου και της πρεσβυτέρας, Σταματίας Γεωργαντή, για οικονομικές ατασθαλίες στη διαχείριση της «Κιβωτού του Κόσμου».
Η υπόθεση βρίσκεται εδώ και μήνες στο στάδιο της ανάκρισης, ενώ ακόμη δεν έχουν «φύγει» κλήσεις προς απολογία των εμπλεκομένων. Αυτό που διερευνάται είναι η ύπαρξη ή μη αναιτιολόγητων δαπανών άνω των 190.000 ευρώ, που φέρονται να σχετίζονται με την αγορά ακινήτου στην Πωγωνιανή και τις επισκευές που έγιναν σε αυτό, καθώς και ποσά που φαίνεται πως έχουν εκταμιευθεί από τα ταμεία της ΜΚΟ, χωρίς ωστόσο να έχουν εκδοθεί τα απαραίτητα παραστατικά.