Ζελένσκι: Η συνομιλία Σολτς – Πουτίν “ανοίγει το κουτί της Πανδώρας”

Διαβάζεται σε 2'
Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Βολοντίμιρ Ζελένσκι AP Photo/Mindaugas Kulbis

Την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Πούτιν και Σολτς και όσα συζητήθηκαν για την Ουκρανία, σχολίασε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η τηλεφωνική συνομιλία του καγκελάριου της Γερμανίας Όλαφ Σολτς με τον Βλαντίμιρ Πούτιν άνοιξε το «κουτί της Πανδώρας», υπονομεύοντας τις προσπάθειες απομόνωσης του Ρώσου ηγέτη.

«Τώρα μπορεί να υπάρξουν και άλλες συζητήσεις, άλλα τηλεφωνήματα. Μόνο πολλά λόγια. Και αυτό είναι ακριβώς αυτό που ήθελε εδώ και καιρό ο Πούτιν: είναι εξαιρετικά σημαντικό γι’ αυτόν να αποδυναμώσει την απομόνωσή του», δήλωσε ο Ζελένσκι σε απογευματινή του ομιλία.

Οι όροι που έθεσε ο Πούτιν στον Σολτς για την Ουκρανία

Ο Σολτς κάλεσε τον Πούτιν να τερματίσει τον πόλεμο, υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία δεν έχει επιτύχει κανέναν από τους στόχους της από την ημέρα της εισβολής της, σύμφωνα με όσα διαρρέει η γερμανική πλευρά. Επίσης, καταδίκασε τις ρωσικές επιθέσεις σε μη στρατιωτικές υποδομές και διαβεβαίωσε τον Πούτιν ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να βοηθά την Ουκρανία μακροπρόθεσμα.

Σύμφωνα με τους New York Times, παρά την εμφανή κριτική του Σολτς στον πόλεμο της Ρωσίας, η κλήση υποδηλώνει ότι οι επαφές μεταξύ του Κρεμλίνου και των δυτικών δυνάμεων ενδέχεται να ενταθούν, μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο νεοεκλεγείς Αμερικανός πρόεδρος έχει εκφράσει σκεπτικισμό για τη συνέχιση της αμερικανικής βοήθειας προς την Ουκρανία και έχει υποσχεθεί να πιέσει για άμεσες ειρηνευτικές συνομιλίες, δημιουργώντας αβεβαιότητα όσον αφορά στη δέσμευση της Δύσης να στηρίξει την Ουκρανία.

Σύμφωνα με τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο Πούτιν είπε στον Γερμανό ομόλογό του ότι οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία στην Ουκρανία θα πρέπει να βασίζεται σε «νέα εδαφικά δεδομένα και, το σημαντικότερο, να αντιμετωπίζει τα βαθύτερα αίτια της σύγκρουσης».

Ο Πούτιν έχει επανειλημμένα χρησιμοποιήσει αυτές τις αναφορές για να στείλει το μήνυμα ότι η Ρωσία δεν θα παραδώσει ουκρανικά εδάφη που έχει καταλάβει και θα απαιτήσει εγγυήσεις ουκρανικής ουδετερότητας σε οποιεσδήποτε ειρηνευτικές συνομιλίες – για παράδειγμα, μια συμφωνία ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα