Το “δις εξαμαρτείν” με Σαμαρά και η επόμενη ημέρα στη ΝΔ
Διαβάζεται σε 8'Με μία φράση του Ανδρέα Παπανδρέου, ανακοίνωσε χθες το Μαξίμου τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος απάντησε με νόημα “κριτής όλων θα είναι ο λαός”. Η οργή Μητσοτάκη και η μάχη για τη ΝΔ με φόντο τον Τραμπ
- 17 Νοεμβρίου 2024 07:26
Στη Νέα Δημοκρατία το τελευταίο διάστημα είχαν αρχίσει να συζητούν ψιθυριστά το ενδεχόμενο διαγραφής του Αντώνη Σαμαρά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αλλά οι περισσότεροι δεν πίστευαν ότι τα πράγματα θα έφταναν όντως σε αυτό το σημείο. Παρότι ο Μεσσήνιος κλιμάκωνε διαρκώς τις επιθέσεις του ξεπερνώντας “κόκκινες γραμμές” και πλέον ο πρωθυπουργός είχε αρχίσει να του απαντά ακόμη και προσωπικά.
Τελικά όμως το γυαλί ράγισε και η γαλάζια ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φάρσα. Αφορμή στάθηκε η συνέντευξη του κ.Σαμαρά στο Βήμα της Κυριακής. Διότι ο πρώην πρωθυπουργός όχι μόνο πρότεινε για Πρόεδρο Δημοκρατίας τον Κώστα Καραμανλή. Όχι μόνο ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη. Αλλά άφησε αιχμές και προσωπικά κατά του κ.Μητσοτάκη περί χαριεντισμών με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα.
Στο Μαξίμου είχαν από νωρίς πληροφορίες για τις νέες βόμβες Σαμαρά και από τις 11 το πρωί είχαν ξεκινήσει συσκέψεις. Το κλίμα ήταν βαρύ για τον πρώην πρωθυπουργό, καθώς ήταν ομόφωνη στο κυβερνητικό επιτελείο η άποψη υπέρ της διαγραφής του. Πάντως ο πρωθυπουργός αποφάσισε να αναμείνει μέχρι να κυκλοφορήσει η εφημερίδα, για το τυπικόν του πράγματος.
Αλλά ο κύβος είχε ουσιαστικά ριφθεί και δέκα λεπτά πριν τις πέντε το απόγευμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, δήλωσε ότι: “Ο κ. Σαμαράς, με τη σημερινή συνέντευξή του, θέτει εαυτόν, για δεύτερη φορά μετά το 1993, εκτός ΝΔ.” Μία φράση που παραπέμπει στην περίφημη δήλωση του Ανδρέα Παπανδρέου για τη διαγραφή του Γεράσιμου Αρσένη το 1986.
Δυο και δύο σημεία κλειδιά
Δύο σημεία της συνέντευξης προκάλεσαν ειδικότερα οργή στο Μαξίμου. Πρώτον η αναφορά περί χαριεντισμών Μητσοτάκη με Ερντογάν- Ράμα. Κυβερνητικές πηγές έλεγαν πως επρόκειτο για μία δεκάλεπτη συζήτηση και προσθέταν:
“Ο κ. Σαμαράς θεωρεί, άραγε, «χαριεντισμό» το γεγονός ότι για πρώτη φορά στα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ένας Τούρκος Πρόεδρος συνομίλησε με τον επίσημο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ένα κράτος, μάλιστα, το οποίο υποτίθεται ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει; Ο προσωπικός φανατισμός γίνεται, κάποτε, και εθνική μυωπία”.
Δεύτερον, η επίθεση Σαμαρά σε Γεραπετρίτη και οι νέοι υπαινιγμοί για το διάλογο με την Τουρκία. “Η κυβέρνηση υπερασπίζεται αποδεδειγμένα τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην πράξη. Δεν δέχεται μαθήματα πατριωτισμού από κανέναν. Όσο για τα περί «μειοδοσίας», δεν είναι παρά σενάρια επιστημονικής φαντασίας, τα οποία τελευταία δεν τολμούν να αρθρώσουν ούτε βουλευτές της αντιπολίτευσης”, δήλωναν κυβερνητικές πηγές.
Οι ίδιες πηγές υπενθύμιζαν ότι ο κ. Σαμαράς ως πρωθυπουργός το διάστημα 2012-2014 είχε συναντηθεί με τον Ερντογάν τέσσερις φορές. Και επί δικής του διακυβέρνησης έγιναν έξι κύκλοι διερευνητικών επαφών με την Άγκυρα. “Όλα αυτά ενώ τότε η Τουρκία υποστήριζε τις ανιστόρητες και παράνομες θέσεις της. Έθετε ζητήματα ‘γκρίζων ζωνών’. Διατηρούσε τον στρατό Κατοχής στην Κύπρο. Απειλούσε την Ελλάδα με casus belli. Ενώ τα μαχητικά της παραβίαζαν καθημερινά τον εθνικό μας εναέριο χώρο. Κι όμως, ο κ. Σαμαράς συναντούσε τον Ερντογάν…”, προσέθεταν αιχμηρά.
Ενώ δύο σημεία από την ανακοίνωση Μαρινάκη έχουν ειδικό ενδιαφέρον για την επόμενη ημέρα: Πρώτον ο παραλληλισμός με την πτώση της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και το μήνυμα πως: “Αυτή τη φορά η ιστορία δεν θα επαναληφθεί”. Και δεύτερον η αναφορά στο 18% της ΝΔ επί Σαμαρά το 2012 και η σύγκριση με το 40% επί Μητσοτάκη.
Περίπου μία ώρα αργότερα ήρθε η απάντηση του Αντώνη Σαμαρά. Ο οποίος ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσει να μιλά “για αυτά που απασχολούν την Ελλάδα.” Υποστήριξε ότι ο κ.Μητσοτάκης έφερε τη “woke ατζέντα” στην Ελλάδα και ότι ο πρωθυπουργός: “Αποκομμένος από τη βάση, οδηγεί ένα κόμμα που λίγο πια μοιάζει με τη ΝΔ”. Και δήλωσε: “Κριτής όλων μας θα είναι ο λαός και η ιστορία”.
Λεπέν α λα Γκρέκα ή Τραμπ από την Καλαμάτα;
Ο κ. Σαμαράς δεν έδειξε συνεπώς διάθεση να αποσυρθεί, αποδεχόμενος μία “ατιμωτική” διαγραφή. Δεν είναι άλλωστε ο τύπος που μπορεί να ζήσει μακριά από την πολιτική. Και ήδη έχει περάσει μία περίοδο πολιτικής “εξορίας” την οποία έφερε πολύ βαρέως. Τι προτίθεται όμως να πράξει στο εξής ο Μεσσήνιος, εφόσον θεωρεί ότι υπάρχει ένα “κενό” στο χώρο της δεξιάς; Και αυτό παρότι μετά την εκλογή Τραμπ ο κ.Μητσοτάκης υιοθέτησε ρητορικές της άκρας δεξιάς περί “τυραννίας της woke κουλτούρας, κάτι που ο Μεσσήνιος έδειξε ότι θεωρεί υποκριτικό.
Το ένα ενδεχόμενο είναι ο κ. Σαμαράς να στηρίξει κάποιο υπάρχον κομματίδιο εκ δεξιών της ΝΔ. Ήδη οι κακές γλώσσες έκαναν λόγο για σαμαρική στήριξη στην Αφροδίτη Λατινοπούλου. Η πρόεδρος της “Φωνής Λογικής” έσπευσε μάλιστα να δηλώσει ότι δεν μπορεί να διαγραφεί από τη ΝΔ ένας πρώην πρωθυπουργός “που κράτησε την Ελλάδα όρθια το 2012- 2015”. Αλλά και να υποστηρίξει ότι “η σχέση της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τις πατριωτικές-εθνικές και anti-woke θέσεις, επισήμως τελείωσε.”
Από κοντά και ο Δημήτρης Νατσιός της Νίκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι: “Αντί να διαγράψει τον προδότη Γεραπετρίτη, διέγραψε αυτόν που κατήγγειλε την προδοσία”.
Γιατί όμως ο κ. Σαμαράς να περιοριστεί στο ρόλο του μέντορα μίας επίδοξης “Λεπέν α λα Γκρέκα” και να μην επιδιώξει ο ίδιος να γίνει ένας… Τραμπ από την Καλαμάτα με ένα νέο δικό του κόμμα; Από την άλλη, μπορεί κανείς να επιχειρήσει να διαβεί το ίδιο ποτάμι δύο φορές; Και αν το έπραττε, πόσοι θα τον ακολουθούσαν;
Ούτε ψύλλος στον κόρφο των σαμαρικών βουλευτών
Ένα ακόμη κρίσιμο ερώτημα είναι άλλωστε τι στάση θα κρατήσουν οι σαμαρικοί βουλευτές της ΝΔ. Εξαρτάται βέβαια και ποιοι προσδιορίζονται πλέον ως σαμαρικοί. Με την ευρεία έννοια είναι διψήφιος ο αριθμός, αλλά είναι μονοψήφιος ο αριθμός αυτών που εκλέγονται καθαρά χάρη στη στήριξη του σαμαρικού πυρήνα.
Σημειωτέον ότι ο Κυριάκος Βελόπουλος υπολόγισε σε οκτώ με εννέα τους βουλευτές που ελέγχονται από τον κ.Σαμαρά και έθεσε πονηρά το ερώτημα εάν θα παραμείνουν στη ΝΔ. Ενώ καθώς η Ελληνική Λύση προσδοκά να είναι εκείνη ο πρωταγωνιστής στο χώρο της άκρας δεξιάς, σε αντίθεση με Λατινοπούλου- Νατσιό ο κ. Βελόπουλος κατηγόρησε και τον κ Μητσοτάκη και τον κ. Σαμαρά ότι ενδιαφέρονται μόνο για τις καρέκλες τους και ζήτησε εκλογές.
Ο κ. Σαμαράς επισήμως θα τεθεί εκτός ΚΟ της ΝΔ τη Δευτέρα. Όταν δηλαδή ανοίξει η Βουλή και ο κ.Μητσοτάκης -έχοντας και την τυπική απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΝΔ- θα στείλει την σχετική επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής (πάλαι πότε σαμαρικό!) Κωνσταντίνο Τασούλα.
Η ΝΔ μετά τη διαγραφή Σαμαρά θα μείνει με 155 συν 1 βουλευτές, καθώς ο Λευτέρης Αυγενάκης είχε μεν τεθεί εκτός ΚΟ το καλοκαίρι αλλά δεν είχε διαγραφεί από το κόμμα και στηρίζει στη Βουλή την κυβέρνηση, αναμένοντας την επιστροφή του.
Το μήνυμα Μητσοτάκη στους διαφωνούντες
Ο κ. Μητσοτάκης πάντως με την ηχηρή διαγραφή ενός πρώην προέδρου της ΝΔ και πρώην πρωθυπουργού στέλνει και ένα σαφές μήνυμα στους διαφωνούντες και αντιδρώντες εντός του κυβερνώντος κόμματος: Η κριτική θα πρέπει να “γλυκάνει” και οπωσδήποτε δεν θα γίνουν ανεκτές διαφοροποιήσεις σε ψηφοφορίες νομοσχεδίων.
Σημειωτέον ότι πάνω από πέντε διαγραφές, σημαίνουν πρόωρες εκλογές, τη στιγμή που η ΝΔ παραμένει δημοσκοπικά κάτω του 30% και οι βουλευτές αγωνιούν για την επανεκλογή τους. Η φράση “αυτή τη φορά η Ιστορία δεν θα επαναληφθεί”, σε αντιδιαστολή με την πτώση της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, είναι υπό μία έννοια και μία προειδοποίηση στους βουλευτές.
Όμως στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δεν επιβάλλεται κομματική πειθαρχία. Και μένει να φανεί εάν οι βουλευτές που ζητούν έναν δεξιό Πρόεδρο Δημοκρατίας (σενάριο που αυτή τη στιγμή φαντάζει απίθανο) θα το… ξανασκεφτούν ή εάν αντίθετα θα εξοργιστούν.
Πάντως αυτό που πρότεινε ο κ. Σαμαράς, δηλαδή να προταθεί για Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Κώστας Καραμανλής, μοιάζει απίθανο, ειδικά μετά τις χθεσινές εξελίξεις. Σημειωτέον ότι από το περιβάλλον Καραμανλή ξεκαθάριζαν εξαρχής ότι δεν υπήρξε καμία προσυνεννόηση με τον κ.Σαμαρά για τα όσα είπε στη συνέντευξη του. Ενώ μετά τη διαγραφή Σαμαρά δεν έκαναν κανένα σχόλιο.
Με ενδιαφέρον αναμένεται σε κάθε περίπτωση η επόμενη δημόσια ομιλία του κ.Καραμανλή στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Γιώργου Χαρβαλιά, με τίτλο «Γιαβόλ! Αίμα, Λήθη και Υποτέλεια» την ερχόμενη Παρασκευή 22 Νοεμβρίου στην Πάτρα.