Ο Σαμαράς, το σενάριο για νέο κόμμα και οι “πατροκτόνοι”

Διαβάζεται σε 7'
Αντώνης Σαμαράς
Αντώνης Σαμαράς Dimitris Kapantais / SOOC

Δεν αποκλείουν τίποτα από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ, ενώ το Μαξίμου ανέθεσε σε Βορίδη – Γεωργιάδη να τον “αδειάσουν”. Τα μυστικά “όπλα” Μητσοτάκη και η αμηχανία των βουλευτών της ΝΔ.

Τα επόμενα βήματα τους σχεδιάζουν Κυριάκος Μητσοτάκης και Αντώνης Σαμαράς, μετά τη διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού από τη Νέα Δημοκρατία.

Επισήμως βεβαίως η διαγραφή αναμένεται να επικυρωθεί την Τρίτη στις 6 το απόγευμα από την Επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ. Και στη συνέχεια ο πρωθυπουργός ως πρόεδρος της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα στείλει τη σχετική επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασουλα.

Τον οποίο ειρήσθω εν παρόδω ο κ. Σαμαράς έχει αποκαλέσει στο παρελθόν “αδελφό” του, δεδομένου ότι και οι δύο υπήρξαν πολιτικά τέκνα του Ευάγγελου Αβέρωφ…

Στη γαλάζια “οικογένεια” όμως το κλίμα είναι βαρύ. Το Μαξίμου μάλιστα ανέθεσε στο Μάκη Βορίδη και τον Αδωνι Γεωργιάδη, δύο στελέχη που υπό μία έννοια υπήρξαν (υιοθετημένα) πολιτικά τέκνα του κ. Σαμαρά στη ΝΔ, να γίνουν “πατροκτόνοι”. Έτσι πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις, Γεωργιάδης και Βορίδης “πρόδωσαν” τον Σαμαρά. 

“Ο πρωθυπουργός δεν μπορούσε να κάνει τίποτε άλλο” υποστήριξε ο κ. Γεωργιάδης (ΕΡΤ). “Η αμφισβήτηση του πατριωτισμού της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού δεν μπορεί να γίνει δεκτή”, δήλωσε ο κ. Βορίδης (Μega). Πέρασαν έτσι τη “γραμμή” του Μαξίμου, πως η διαγραφή Σαμαρά ήταν πλέον μονόδρομος. Ενώ ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, εκτίμησε ότι ο κ. Σαμαράς επεδίωξε ουσιαστικά τη διαγραφή του.

Όλα τα ενδεχόμενα στο τραπέζι του Σαμαρά

Ο κ. Σαμαράς από χθες βρίσκεται στις ΗΠΑ, με αφορμή εκδήλωση, αλλά πραγματικό στόχο να επιδιώξει επαφές με την ομάδα του Ντόναλντ Τραμπ. Εν τω μεταξύ στην Αθήνα, ο διευθυντής του γραφείου τύπου του πρώην πρωθυπουργού, Νίκος Τσιούτσιας, δήλωνε: “Δεν αποκλείω τίποτα για νέο κόμμα αυτή τη στιγμή που μιλάμε, αλλά δεν μπορώ την επόμενη ημέρα της διαγραφής να σχολιάσω.” 

Ο κ.Τσιούτσιας απέδωσε πάντως τη διαγραφή του κ.Σαμαρά στο ότι πρότεινε τον Κώστα Καραμανλή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επικαλούμενος ότι ο πρώην πρωθυπουργός έχει κάνει και άλλες παρεμβάσεις για τα ελληνοτουρκικά και την ιδεολογική φυσιογνωμία της ΝΔ και δε διεγράφη.

Πάντως είναι γεγονός ότι πρώτη φορά ο ίδιος ο κ. Σαμαράς έκανε δημόσιες δηλώσεις περί χαριεντισμών του κ.Μητσοτάκη με Ερντογάν, καθώς την προηγούμενη φορά που είχαν χρησιμοποιηθεί αντίστοιχες βαριές εκφράσεις ήταν μέσω συνεργατών του.

Μένει εν τω μεταξύ να φανεί εάν ο κ.Καραμανλής θα τοποθετηθεί για τις εξελίξεις στη ΝΔ κατά την επόμενη δημόσια εμφάνιση του, την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο της ομιλίας του σε παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Γιώργου Χαρβαλιά, με τίτλο «Γιαβόλ! Αίμα, Λήθη και Υποτέλεια» στην Πάτρα, ή και εάν θα πάρει θέση νωρίτερα.

Το 18% και το 28%

Ο κ. Τσιούτσιας εκτίμησε επίσης ότι ο κ.Σαμαράς δικαιώθηκε από το 28% της ΝΔ στις ευρωεκλογές, καθώς όπως είπε είχε επισημάνει ζητήματα οικονομικά, εθνικά και ιδεολογικά. Απάντησε δε στα καρφιά του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη για το 18% στις πρώτες εκλογές του 2012, επισημαίνοντας ότι στις ευρωεκλογές του περασμένου Ιουνίου η ΝΔ έλαβε το μικρότερο απόλυτο αριθμό ψήφων στην ιστορία της.

Ενώ σχολίασε τις δηλώσεις Γεωργιάδη- Βορίδη λέγοντας: “Επιβεβαιώνεται σε μεγάλο βαθμό η φράση που χρησιμοποίησε ο Σαμαράς απαντώντας στο Μαρινάκη περί αλλοίωσης της φυσιογνωμίας της ΝΔ. Και οι δύο αυτοί δεν προέρχονται από τη ΝΔ αλλά είναι πλέον ηγετικά στελέχη του κ.Μητσοτάκη και της ΝΔ.” 

Σημείωσε επίσης ότι: “Ούτε ο Κώστας Καραμανλής διέγραψε τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Μητσοτάκη το 1998. Ούτε ο Αντώνης Σαμαράς διέγραψε τον Επίτιμο το 2010 όταν στάθηκε στο πλευρό του κόμματος της Ντόρας Μπακογιάννη”. Υποστήριξε επομένως ότι: “Η απόφαση της διαγραφής δεν ήταν μονόδρομος. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει στην ιστορία της ΝΔ”, καταλήγοντας με ένα ακόμη καρφί για Γεωργιάδη- Βορίδη: “Κατά τα λοιπά χαρακτηρίζεται αυτός που τα λέει από αυτά που λέει”. 

Στο μικροσκόπιο του Μαξίμου, οι σαμαρικοί και όχι μόνο βουλευτές της ΝΔ

Η διαγραφή Σαμαρά ήταν πάντως και μία προειδοποίηση Μητσοτάκη προς τους βουλευτές της ΝΔ που ασκούν κριτική. Οι σαμαρικοί και όχι μόνο βουλευτές της ΝΔ έχουν μπει πλέον στο μικροσκόπιο του Μαξίμου.

Στο ερώτημα εάν θα ακολουθήσουν βουλευτές της ΝΔ τον Αντώνη Σαμαρά σε ένα (ακόμη) νέο κόμμα, ο Νικήτας Κακλαμάνης απάντησε πάντως (Action24): “Η εκτίμηση μου είναι πως όχι”. Και η άποψη του έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Όχι μόνο λόγω της πολιτικής εμπειρίας του, ούτε μόνο λόγω της καλής σχέσης που έχει με το σύνολο σχεδόν της γαλάζιας ΚΟ. Αλλά και γιατί ο κ.Κακλαμάνης ήταν ένα από τα στελέχη της ΝΔ που είχε ακολουθήσει τον κ.Σαμαρά στην Πολιτική Άνοιξη το 1993. Αν και εν τω μεταξύ οι σχέσεις τους έχουν διαρραγεί.

Βέβαια το θέμα δεν είναι μόνο εάν θα ακολουθήσουν βουλευτές τον κ.Σαμαρά σε όποια επόμενη κίνηση του. Αλλά εάν θα τον ακολουθήσουν δεξιοί απογοητευμένοι ψηφοφόροι…

Σημειωτέον πως μέχρι στιγμής δεν έχει εκφραστεί κανένας βουλευτής της ΝΔ δημόσια υπέρ του κ.Σαμαρά. Αν και περισσότερο το Μαξίμου το ενδιαφέρει να μην υπάρξουν νέες κινήσεις όπως η ομαδική ερώτηση για τα κόκκινα δάνεια και κυρίως να μην υπάρξουν διαφοροποιήσεις σε ψηφοφορίες στη Βουλή. Ούτε από σαμαρικούς, αλλά ούτε και από καραμανλικούς βουλευτές που το τελευταίο διάστημα ασκούσαν κριτική.

Τα μητσοτακικά στελέχη πάντως εξαπολύουν μύδρους κατά του κ.Σαμαρά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Για παράδειγμα η βουλευτής Αχαϊας, Χριστίνα Αλεξόπουλου, έγραψε στο Χ: “Ανθέλληνες υπάρχουν πολλοί. Σαμαράς όμως ένας. Η Ελλάδα δε γυρίζει πίσω στην τοξικότητα”. 

Παρέπεμψε έτσι στο σύνθημα της προεκλογικής καμπάνιας της ΝΔ επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 1993 μετά την ίδρυση της Πολιτικής Άνοιξης και την πτώση της κυβέρνησης του.

Τα τρία “μυστικά όπλα” Μητσοτάκη

Ο κ. Μητσοτάκης έχει άλλωστε και “μυστικά όπλα” στη διάθεση του για να επιβάλει τη διαγραφή Σαμαρά ως “ηγετική κίνηση”, ελέγχοντας τις όποιες εσωκομματικές αντιδράσεις.

Πρώτον, εάν διεξαχθούν εκλογές μέχρι και τέλος του έτους, αυτές θα πραγματοποιηθούν με λίστα. Και παρότι είθισται στη λίστα να τοποθετούνται οι νυν βουλευτές με σειρά εκλογής, βάσει του καταστατικού της ΝΔ είναι στη διακριτική ευχέρεια του προέδρου του κόμματος να τη διαμορφώσει…

Δεύτερον, ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να μετατρέψει τον προϋπολογισμό σε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Ούτως ή άλλως βέβαια ο προϋπολογισμός έχει και χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης. Ωστόσο έχει τη δυνατότητα να ζητήσει και συγκεκριμένα ψήφο εμπιστοσύνης. Και εφόσον την λάβει, θα έχει κλείσει τη συζήτηση περί αμφισβήτησης του, τουλάχιστον εσωκομματικά.

Σημειωτέον ότι ο κ. Σαμαράς, αν και θα είναι διαγραφείς άρα ανεξάρτητος βουλευτής, έχει το δικαίωμα ως πρώην πρωθυπουργός να ζητήσει το λόγο στη συζήτηση επί του προϋπολογισμού. Ο κ.Σαμαράς βέβαια στην επίμαχη συνέντευξη στο Βήμα της Κυριακής είχε δηλώσει ότι θα ψήφιζε τον προϋπολογισμό, αλλά αυτά προ της διαγραφής του. Σε κάθε περίπτωση, μία νέα τοποθέτηση του θα βάλει ξανά φωτιά στο πολιτικό σκηνικό.

Τρίτον, ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να επισπεύσει τον ανασχηματισμό, που αναμένετο μετά την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, βάζοντας μέσα στην κυβέρνηση περισσότερους βουλευτές που προέρχονται από το σαμαρικό στρατόπεδο. Διότι καλές οι πολιτικές “συγγένειες”, αλλά αυτό που πρωτίστως ενδιαφέρει τους βουλευτές είναι να επανεκλέγονται και να αναλαμβάνουν υπουργικές θέσεις.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα