Πιτ Χέγκσεθ: Μπορεί ένα ακροδεξιό τατουάζ να του στερήσει το υπουργείο Άμυνας;
Διαβάζεται σε 6'Ο Πιτ Χέγκσεθ, στο πρόσωπο του οποίου ο Τραμπ “βλέπει” τον αυριανό υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, κάποτε χαρακτηρίστηκε “εσωτερική απειλή”. Το τατουάζ που ανησύχησε αξιωματούχους του στρατού και τις μυστικές υπηρεσίες.
- 18 Νοεμβρίου 2024 12:56
Την επόμενη μέρα από την ανάπτυξη της Εθνοφρουράς της Ουάσινγκτον για την προστασία του Καπιτωλίου μια φωτογραφία ενός μέλους της Εθνοφρουράς κυκλοφορεί σε διαδικτυακή συνομιλία αξιωματικών του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών προκαλώντας ανησυχία. Στην εικόνα φαίνεται ο λοχαγός της Εθνοφρουράς και συμπαρουσιαστής του «Fox & Friends Weekend», Πιτ Χέγκσεθ.
Τον Φεβρουάριο του 2021, όσο πλησιάζει η ώρα για τον Τζο Μπάιντεν να κάτσει πίσω από το Οβάλ Γραφείο, λίγο πριν την ορκωμοσία του ως 46ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και με την Εθνοφρουρά να βαρύνεται με την ευθύνη να προστατεύσει το Καπιτώλιο, η ανησυχία για τον εικονιζόμενο άνδρα όλο και φουντώνει στους κύκλους του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών. Ο λόγος… τα τατουάζ του. Στην φωτογραφία ο Πιτ Χέγκσεθ φαίνεται να έχει μόλις βγει από τον ποταμό Χάντσον όπου κολυμπούσε στο πλαίσιο μίας φιλανθρωπικής δράσης. Όπως είναι φυσικό, ο άνδρας δεν φορά μπλούζα και έτσι τα τατουάζ του είναι έκθετα.
Ο τότε αξιωματικός της ναυτικής υπηρεσίας πληροφοριών Τράβις Έικερς, προχωρά σε μία περεταίρω έρευνα για τον άνδρα με τα τατουάζ. Ψάχνοντας πέφτει πάνω σε μία κοντινή φωτογραφία την οποία είχε αναρτήσει ο Χέγκσεθ μήνες νωρίτερα. Εκεί, τα τατουάζ του φαίνονται πιο καθαρά. Ανάμεσα στους σταυρούς στο στέρνο του, την αμερικανική σημαία που καταλήγει σε ένα όπλο στο χέρι του και αρκετά άλλα, ο Έικερς στέκεται σε μία λατινική φράση: “Deus Vult”. Αναζητώντας τη φράση στο διαδίκτυο, ο Έικερς ανακαλύπτει ότι επρόκειτο για ένα χριστιανικό πολεμικό σύνθημα από την Πρώτη Σταυροφορία του Μεσαίωνα: που σημαίνει «Ο Θεός το θέλει». Αν και η φράση εξακολουθεί να χρησιμοποιείται από ορισμένους πιστούς Χριστιανούς, κυρίως Καθολικούς, η έρευνα του Έικερς έδειξε, σύμφωνα με την Washington Post, ότι είχε γίνει δημοφιλής μεταξύ ομάδων όπως οι Proud Boys και οι Three Percenters, που συμμετείχαν στην πολιορκία του Καπιτωλίου.
Xωρίς να χάσει χρόνο ο Έικερς αναρτά τις φωτογραφίες στο διαδίκτυο και χαρακτηρίζει τα τατουάζ ως «σύμβολα λευκής υπεροχής» – μια ερμηνεία που ο Χέγκσεθ αρνείται κατηγορηματικά. Η ανάρτησή του φτάνει στα μάτια του επικεφαλής της φυσικής ασφάλειας της Εθνοφρουράς της Ουάσινγκτον, ο οποίος προειδοποιεί τον στρατηγό Γουίλιαμ Τζ. Γουόκερ ότι η λατινική φράση υποδηλώνει πως ο Χέγκσεθ θα μπορούσε να αποτελεί «εσωτερική απειλή».
Ενώ η εθνοφρουρά ετοιμάζεται να αναπτυχθεί ενόψει της ορκωμοσίας Μπάιντεν, ο Χέγκσεθ λαμβάνει μία κλήση από τον ανώτερό του ο οποίος του ζητά να μην παρουσιαστεί στην αποστολή. Ο αποκλεισμός του από την αποστολή είναι για εκείνον ένα καθοριστικό σημείο στη ζωή του. Ο Χέγκσεθ, ο οποίος αποτελεί σήμερα την επιλογή του Ντόναλντ Τραμπ για το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, έχει αναφερθεί στο παραπάνω περιστατικό υποστηρίζοντας ότι ο στρατός είχε γίνει επικίνδυνα «woke». Στη δική του αφήγηση, οι αξιωματούχοι της Εθνοφρουράς επικεντρώθηκαν σε έναν σταυρό τατουάζ στο στήθος του και όχι στη λατινική φράση που, σύμφωνα με τα αρχεία και τις συνεντεύξεις, ήταν αυτό που ανησύχησε τους στρατιωτικούς αξιωματούχους.
Ο Χέγκσεθ έγραψε στις πρώτες γραμμές του πιο πρόσφατου βιβλίου του, «The War on Warriors», ότι εγκατέλειψε τον στρατό εξαιτίας του επεισοδίου.«Μπήκα στον στρατό το 2001 γιατί ήθελα να υπηρετήσω τη χώρα μου. Οι εξτρεμιστές μας επιτέθηκαν στις 11/9 και εμείς πήγαμε στον πόλεμο», έγραψε ο ίδιος. «Είκοσι χρόνια αργότερα, θεωρήθηκα “εξτρεμιστής” από τον ίδιο τον στρατό … τον στρατό που αγαπούσα, για τον οποίο πολέμησα, τον οποίο σεβόμουν … με απέρριψε», συμπληρώνει.
Η υποψηφιότητα του Χέγκσεθ έχει προκαλέσει αντιδράσεις λόγω της έλλειψης εμπειρίας του στη διοίκηση μεγάλων οργανισμών, αλλά και εξαιτίας των επικριτικών του δηλώσεων για την ηγεσία του στρατού, την παρουσία γυναικών σε μονάδες μάχης και τη μουσουλμανική θρησκεία – καθώς και εξαιτίας μιας κατηγορίας για σεξουαλική επίθεση το 2017. Δικηγόρος του Χέγκσεθ έχει αρνηθεί την κατηγορία, λέγοντας ότι η συνάντηση ήταν συναινετική, ενώ η αστυνομία στο Μοντερέι της Καλιφόρνια διερεύνησε την υπόθεση, αλλά οι εισαγγελικές αρχές δεν απήγγειλαν κατηγορίες. Ο εκπρόσωπος του Τραμπ, Στίβεν Τσέουνγκ, δήλωσε ότι ο Χέγκσεθ έχει «την απαραίτητη εμπειρία και τα προσόντα» για να εφαρμόσει τις πολιτικές του Τραμπ.
Ο Χέγκσεθ, ο οποίος είχε υπηρετήσει σε Ιράκ και Αφγανιστάν και πέρασε πάνω από μια δεκαετία στην Εθνοφρουρά, έγραψε στο βιβλίο του, που κυκλοφόρησε φέτος, ότι εξεπλάγη όταν έλαβε την απροσδόκητη διαταγή. Δεν του δόθηκε τότε ο πραγματικός λόγος για τον οποίο του απαγορεύτηκε να συμμετάσχει στην αποστολή της ορκωμοσίας, όπως έγραψε. «Δεν σε χρειαζόμαστε. Είμαστε εντάξει», θυμάται να του λέει ο ανώτερός του.
Ο Χέγκσεθ δήλωσε ότι αναρωτιόταν για μέρες μετά το περιστατικό. Αναρωτήθηκε αν αποκλείστηκε επειδή ήταν ένθερμος υποστηρικτής του Τραμπ, παρουσιαστής του Fox News ή απλώς επειδή ήταν γνωστό ότι δεν συμπαθούσε τον Μπάιντεν. Σύμφωνα με το βιβλίο του, πείστηκε ότι υπήρχε πολιτιστικός ή πολιτικός λόγος που τον απέκλεισαν, ενισχύοντας την πεποίθησή του ότι κάτι πήγαινε στραβά στον αμερικανικό στρατό.
«Ήταν το πιο παράξενο συναίσθημα, σαν να είχαν μετατοπιστεί τα θεμέλιά μου – με άφησε εκτός ισορροπίας», έγραψε ο Πιτ Χέγκσεθ. Η Εθνοφρουρά της Ουάσινγκτον «μου γύρισε την πλάτη. Το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο: δεν είσαι ευπρόσδεκτος εδώ. Έτσι, παραιτήθηκα. Στις 20 Ιανουαρίου 2021, συνέταξα την επιστολή. Στ’ αλήθεια, στο διάολο ο Μπάιντεν».
Μετά την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου, το FBI και οι Μυστικές Υπηρεσίες άρχισαν να επισημαίνουν στο Πεντάγωνο μέλη του στρατού που είχαν πιθανές συνδέσεις με εξτρεμιστές, οδηγώντας περίπου δώδεκα μέλη της Εθνοφρουράς να αποκλειστούν από την ανάπτυξη για την ασφάλεια της ορκωμοσίας.
Το τατουάζ «Deus Vult» που έχει ο Χέγκσεθ στο μπράτσο του, χρησιμοποιείται από κάποιους Χριστιανούς ως σύνθημα, αλλά έχει επίσης συνδεθεί με εξτρεμιστές, όπως ο δράστης της επίθεσης στη Νέα Ζηλανδία το 2019 και οι εθνικιστές που διαδήλωσαν στο Σάρλοτσβιλ το 2017. Οι κανονισμοί του στρατού απαγορεύουν τα τατουάζ που σχετίζονται με εξτρεμιστικές ιδεολογίες, αν και δύο αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η Εθνοφρουρά της Ουάσινγκτον δεν είχε συγκεκριμένη λίστα συμβόλων όταν απαγόρευσε στον Χέγκσεθ να συμμετάσχει στην ορκωμοσία.
Στο βιβλίο του και σε πρόσφατες εμφανίσεις, ο Χέγκσεθ ανέφερε ότι έμαθε αργότερα πως παράπονα για τα τατουάζ του έπαιξαν ρόλο στην ακύρωση της συμμετοχής του στην ορκωμοσία. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι το τατουάζ στο στήθος του, γνωστό ως Σταυρός της Ιερουσαλήμ, δεν συνδέεται με καμία εξτρεμιστική ιδεολογία.