Μαρινάκης: Η ΝΔ δεν έχει “Συμπιλίδηδες” – Ο Σαμαράς ξεπέρασε τα όρια
Διαβάζεται σε 8'Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε σενάρια για πρόωρες εκλογές μετά τη διαγραφή Σαμαρά και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι στον προϋπολογισμό οι βουλευτές της ΝΔ “αντιλαμβάνονται το καθήκον τους”.
- 18 Νοεμβρίου 2024 13:39
Σαφές μήνυμα – προειδοποίηση προς τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στέλνει το Μαξίμου μετά τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά και ενόψει του προϋπολογισμού.
Το NEWS 24/7 έθεσε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, το ερώτημα εάν ανησυχεί η κυβέρνηση για διαρροές στον προϋπολογισμό και εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξετάζει το ενδεχόμενο να μετατρέψει την ψηφοφορία και τυπικά σε ψήφο εμπιστοσύνης.
Ως προς το δεύτερο, ο κ. Μαρινάκης υποστήριξε ότι “δεν υπάρχει καμία τέτοια ανάγκη”. Και πρόσθεσε με νόημα: “Οι βουλευτές της ΝΔ εξελέγησαν επί τη βάσει του προγράμματος της ΝΔ. Αντιλαμβάνονται αυτό το καθήκον τους.”
Ο κ. Μαρινάκης δήλωσε επίσης: “Η ΚΟ της ΝΔ δεν έχει ‘Συμπιλίδηδες’”. Για να θυμούνται οι παλιότεροι και να μαθαίνουν και οι νεότεροι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόταν στον βουλευτή Κιλκίς, Γιώργο Συμπιλίδη. Ο οποίος στις 9 Σεπτεμβρίου του 1993 προσχώρησε στην Πολιτική Άνοιξη, το κόμμα που είχε ιδρύσει ο Αντώνης Σαμαράς μετά την αποχώρηση του από τη ΝΔ, ρίχνοντας έτσι την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, πατέρα του σημερινού πρωθυπουργού.
“Δεν υπάρχει καμία τέτοια υποψία. Η ΚΟ της ΝΔ είναι ενωμένη. Όλοι βλέπουμε τον κοινό σκοπό. Υπάρχει ένα πρόγραμμα, που αποτελεί δέσμευση και υπόσχεση μεταξύ όλων ημών με τους Έλληνες πολίτες”, συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Τόνισε επίσης ότι με βάση το πρόγραμμα με το οποίο εξελέγη η κυβέρνηση το 2023 θα κριθεί το 2027 και πρόσθεσε: “Άπαντες στη ΝΔ αντιλαμβανόμαστε αυτό το καθήκον ως ιερό. Αυτή η συμφωνία με τους πολίτες δεν υπάρχει περίπτωση να τεθεί κατ’ ελάχιστον υπό αμφισβήτηση. Αρα καμία ανησυχία, προχωράμε ενωμένοι”.
“Κανένα ενδεχόμενο για πρόωρες εκλογές”
Διέψευσε άλλωστε τα σενάρια περί εκλογικού αιφνιδιασμού. “Θα αστειεύεστε”, απάντησε ο κ.Μαρινάκης σε σχετική ερώτηση, δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο για πρόωρες εκλογές.
“Ο κ.Μητσοτάκης είναι ο εγγυητής της σταθερότητας για τη χώρα. Δεν υπάρχει περίπτωση αυτό να τεθεί υπό αμφισβήτηση. Άλλες ευρωπαϊκές χώρες αναζητούν έστω και ένα μήνα σταθερότητας, κάτι που στην Ελλάδα έχουμε κατακτήσει. Μία σταθερότητα 4ετίας που δεν τη διαταράξαμε ούτε το 2021, 2022 παρά τα σενάρια. Το ίδιο θα γίνει και τώρα. Οι εκλογές θα γίνουν το 2027. Έχουμε μπροστά μας δυόμιση χρόνια καθαρού πολιτικού χρόνου”, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δε θα χαρίσει σε κανέναν τη σταθερότητα και δεν θα επιτρέψει τα όποια σενάρια να πάρουν τη μορφή σοβαρής συζήτησης. “Οι εκλογές θα γίνουν το 2027, γιατί αυτό είναι το συμφέρον όχι για την κυβέρνηση και τη ΝΔ, αλλά συνολικά για τον τόπο”, πρόσθεσε.
Ο κ.Μαρινάκης διέψευσε επίσης ότι υπάρχουν σκέψεις για επίσπευση της εκλογής Πρόεδρου της Δημοκρατίας και επανέλαβε ότι: “Η ΚΟ της ΝΔ δεν έχει διαθέσεις να ρίξει τη χώρα στα βράχια, χωρίς κανέναν υπαρκτό λόγο. Αυτή είναι η δική μου εκτίμηση, καθένας έχει και το βάρος της ατομικής του ευθύνης.” Υποστήριξε άλλωστε ότι: “Όσα ακούγονται είναι προσβλητικά για την ΚΟ” .
“Δεν απασχολεί τη ΝΔ η συζήτηση για νέο κόμμα”
Όσον αφορά στα σενάρια για ίδρυση νέου κόμματος από τον κ.Σαμαρά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: “Δε νομίζω ότι είναι μία συζήτηση που αφορά τη ΝΔ” και πως “είναι κάτι που δεν απασχολεί τη ΝΔ, που δεν θα το απαντήσουμε εμείς, αλλά η ζωή και βέβαια ο κ.Σαμαράς”. Θέλησε έτσι να δείξει πως η κυβέρνηση δεν φοβάται το ενδεχόμενο αυτό.
Ενώ στο ερώτημα εάν η κυβέρνηση ανησυχεί για απομάκρυνση συντηρητικών ψηφοφόρων της ΝΔ μετά τη διαγραφή Σαμαρά, ο κ. Μαρινάκης απάντησε υποβάλλοντας ρητορικά ερωτήματα.
“Είναι δεξιά πολιτική – εγώ θα πω αυτονόητη- το μεταναστευτικό, να περιορίζεις κατά 80% τους διαμένοντες μετανάστες στην χώρα. Είναι δεξιά πολιτική -εγώ θα πω αυτονόητη- το να γίνονται επεμβάσεις της Αστυνομίας στα πανεπιστήμια και εκκενώσεις καταλήψεων; Είναι δεξιά πολιτική ο Έβρος, τα Rafale, οι Belharra, τα F35;” διερωτήθηκε ειδικότερα.
“Αυτά έχουν γίνει από μία αριστερή κυβέρνηση; Έχουν γίνει από μία κεντροδεξιά κυβέρνηση, που δεν είναι δογματική, που έχει ισχυροποιήσει τη χώρα. Η Ελλάδα έχει ψηλώσει, όχι με κορώνες ψευτοπατριωτισμού, αλλά με πολιτικές. Ολες αυτές οι πολιτικές απευθύνονται σε τους όλους πολίτες και υπάρχουν πολιτικές που αντιμετώπισαν φοβίες δεκαετιών. Πότε ξανά κυβέρνηση της ΝΔ προχώρησε στα μη κρατικά ΑΕΙ, κατάφερε να τα βάλει με τους ‘μπαχαλάκηδες’ στα πανεπιστήμια;”, συνέχισε και πρόσθεσε:
“Αυτά θα πούμε στους παραδοσιακούς και τους νέους ψηφοφόρους και τους πιο συντηρητικούς.Ξέρουμε ότι υπάρχουν παράπονα, όμως δε θα χαρίσουμε κάποιες επιτυχίες, γιατί κάποιοι προσωποποιούν πολιτικές. Οι πολίτες αξιολογούν πολιτικές”.
“Η ΝΔ δεν έχει γίνει γαλάζιος ΣΥΡΙΖΑ”
Ο κ. Μαρινάκης απάντησε και στις δηλώσεις του διευθυντή του γραφείου τύπου του κ.Σαμαρά, Νίκου Τσιούτσια, ο οποίος νωρίτερα σε συνέντευξη του ανέφερε: “Ο κ. Σαμαράς θεωρεί ότι μετά τις εκλογές του 2023 η ΝΔ αγνόησε το πολιτικό της πρόγραμμα και μετεβλήθη σε έναν γαλάζιο ΣΥΡΙΖΑ σε πολλά ζητήματα, όπως ο γάμος των ομόφυλων και η νομιμοποίηση των παράνομων μεταναστών”.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι: “Η ίδια η πραγματικότητα λέει το αντίθετο” και πρόσθεσε: “Δηλαδή η ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ παραπέμπει σε γαλάζιο ΣΥΡΙΖΑ; Το γεγονός ότι σε δύσκολα χρόνια μεγάλων πιέσεων – θυμίζω την κρίση στον Έβρο, πως φυλάξαμε τα σύνορα – η Ελλάδα έχει μειώσει κατα 80% τους διαμένοντες μετανάστες παραπέμπει σε γαλάζιο ΣΥΡΙΖΑ; Το 2019 η χώρα είχε πάνω από 90.000 μετανάστες σε 133 δομές και τώρα αριθμός αυτός -αν και κάποιους μήνες ανεβαίνει- δεν ξεπερνά τους 30.000 σε 33 δομές”. Και κατέληξε συνοψίζοντας: “Είναι γαλάζιος ΣΥΡΙΖΑ ο φράχτης στον Έβρο, τα μη κρατικά ΑΕΙ, οι μειώσεις φόρων, οι 500.000 εργασίας”.
Επικαλέστηκε επίσης την αύξηση του κατώτατου μισθού, τη μείωση του χρέους και της ανεργίας στους νέους και γυναίκες. “Ολα αυτά περιγράφονται στο πρόγραμμα της ΝΔ και είναι απολύτως ταυτισμένα με το DNA της παραταξης, με τη στήριξη της οικογένειας και της μεσαίας τάξης. Αυτό είναι αντίθετο με την πραγματικότητα και προσβλητικό για τους βουλευτές της ΝΔ, για όσα υπηρετεί η ΝΔ και όσα έχει καταφέρει με μεγάλες πιέσεις”, πρόσθεσε.
Μονόδρομος η διαγραφή Σαμαρά, επιμένει το Μαξίμου
Ο κ.Μαρινάκης διέψευσε επίσης ότι η διαγραφή Σαμαρά ήταν προαποφασισμένη από τον κ.Μητσοτάκη. Αλλά υποστήριξε πως ήταν μονόδρομος, μετά τα όσα είπε ο πρώην πρωθυπουργός στο Βήμα της Κυριακής.
“Σε προηγούμενες ομιλίες και παρεμβάσεις του κ.Σαμαρά έχουμε αντιδράσει διαφορετικά, ίσως και πάνω από 10 φορές. Γιατί γιατί σεβόμαστε τη διαφορετική άποψη. Όμως άλλο κριτική και άλλο τόσο βαριές προσβολές κατα προσώπων, θεσμών και μίας πολιτικής που κάνει το εντελώς αντίθετο από όσα υποστηρίζει ο πρώην πρωθυπουργός. Στην εξωτερική πολιτική δεν θυμάται κανείς πιο ισχυρή Ελλάδα τις τελευταίες δεκατίες. Ο πρωθυπουργός και ο ΥΠΕΞ υπηρετούν τη διαχρονική εθνική γραμμή, χωρίς καμία συζήτηση για θέματα κυριαρχίας και καμία υποχώρηση”, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
“Ο Σαμαράς ξεπέρασε τα όρια”
Απάντησε επίσης εμμέσως στον κ.Τσιούτσια, που υποστήριξε ότι ο κ.Σαμαράς διεγράφη διότι πρότεινε τον Κώστα Καραμανλή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. “Οι απαντήσεις του κ.Σαμαρά στη συνέντευξη του δεν μπορούν να συγκριθούν με καμία απάντηση, καμία ομιλία του στο παρελθόν. Ο κ. Σαμαράς ξεπέρασε τα όρια της κριτικής και της διατύπωσης διαφορετικής άποψης”, δήλωσε ο κ.Μαρινάκης.
“Στο παρελθόν έχουμε αποφύγει να σχολιάσουμε τοποθετήσεις του, σεβόμενοι το θεσμικό του ρόλο. Όμως στη συνέντευξη επιτέθηκε με ανοίκειο τρόπο στον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Κύπρου για χαριεντίσματα. Τη στιγμή που είχαν στο περιθωριο μίας Συνόδου Κορυφής μία σύντομη συζήτηση και η οποία 50 χρόνια μετά -έστω και έτσι- αποτέλεσε έμμεση αναγνώριση του προέδρου της Κύπρου από Τούρκο πρόεδρο”, πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Έσπευσε δε να τονίσει ότι “Ελλάδα και Κύπρος πηγαίνουν μαζί, χέρι χέρι”.
Ο κ. Μαρινάκης κατηγόρησε επίσης τον κ.Σαμαρά ότι αποκάλεσε μειοδότη τον Έλληνα ΥΠΕΞ “υιοθετώντας ψέματα” και τόνισε: “Ναι, είναι πρόωρο και προσβλητικό για το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, όχι μόνο για το πρόσωπο, η πρόωρη συζήτηση”. Δήλωσε μάλιστα ότι η Κατερίνα Σακελλαρόπουλου “επιτελεί με ευπρέπεια τα καθήκοντα της” και σχολίασε με νόημα: “Ακόμη και το περιβάλλον του Κώστα Καραμανλή πήρε αποστάσεις έστω και μέσω κύκλων”.
“Θα περιμέναμε να μην γυρίζει ο Σαμαράς στο 1993”
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε πάντως να ισορροπήσει, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση δε μηδενίζει την προσφορά του πρώην πρωθυπουργού στον τόπο. “Ο κ.Σαμαράς προσπάθησε να κρατήσει όρθια την Ελλάδα ως πρωθυπουργός και αντιμετώπισε το σκληρό πρόσωπο του λαϊκισμού. Θα περιμέναμε να θυμάται το 2015 και να κοιτά στο 2024 και όχι να γυρίζει πίσω στο 1993. Εκείνος επέλεξε αυτή την εξέλιξη”, πρόσθεσε.
Μάλιστα ο κ.Μαρινάκης πήρε αποστάσεις από την ανάρτηση της (μητσοτακικής) βουλευτή της ΝΔ, Χριστίνας Αλεξοπούλου, που αποκάλεσε προδότη τον κ.Σαμαρά. “Η διαφωνία μας με τον κ.Σαμαρά είναι πολιτική όχι προσωπική και δε χρειάζονται χαρακτηρισμοί. Δεν θα αμφισβητήσουμε τον πατριωτισμό κανενός, δεν πρέπει να το κάνουμε. Είναι κάτι που έγινε από την άλλη πλευρά και θεωρώ ότι δεν οφελεί κανέναν”, είπε.