“Φρένο” σε εκλογολογία και… σαμαρολογία βάζει το Μαξίμου
Διαβάζεται σε 6'“Ό,τι έγινε, έγινε- Εκλογές το 2027” δήλωσε ο Μητσοτάκης για τη διαγραφή Σαμαρά, ενώ ο Π. Μαρινάκης διαμήνυσε με το βλέμμα στον προϋπολογισμό ότι στη ΝΔ σήμερα δεν υπάρχουν “Σιμπιλίδηδες”.
- 19 Νοεμβρίου 2024 04:30
Μπροστά στον κίνδυνο η διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά να δημιουργήσει αίσθηση πολιτικής αστάθειας, αντί να φανεί “ηγετική κίνηση”, αλλά και να ενισχύσει διαρροές ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας προς τα δεξιά, το Μαξίμου “βάζει φρένο” στα σενάρια πρόωρων εκλογών και όχι μόνον.
Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση μετά την απόφαση για διαγραφή του κ.Σαμαρά, δήλωσε σε εκδήλωση του Bloomberg πώς “ό,τι έγινε, έγινε”. Έκανε λόγο για ένα “μεμονωμένο περιστατικό” και διαβεβαίωσε η κυβέρνηση έχει άνετη πλειοψηφία.
“Το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι να πειραματιστούμε με την πολιτική σταθερότητα”, διαμήνυσε επίσης ο πρωθυπουργός. Σημειωτέον άλλωστε ότι σύμφωνα με πληροφορίες στη σύσκεψη στο Μαξίμου το Σάββατο, όπου αποφασίστηκε η διαγραφή του Μεσσήνιου, ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι πλέον ο κ.Σαμαράς εξελισσόταν σε παράγοντα αστάθειας για τη ΝΔ και άρα και την κυβέρνηση.
Η διαγραφή Σαμαρά επομένως ήταν και μία προειδοποίηση προς διαφωνούντες βουλευτές. Αλλά τώρα το Μαξίμου θέλει να μαζέψει τη…. σαμαρολογία.
Κυβερνητικές πηγές δε χθες το βράδυ έλεγαν: “Η συζήτηση έκλεισε. Δεν ήταν κάτι ευχάριστο. Προχωράμε μπροστά. Δεν υπάρχει πρόβλημα στην ΚΟ”.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης του Bloomberg μάλιστα ο πρωθυπουργός απάντησε με αφορμή την επανεκλογή Ντόναλντ Τραμπ σε όσους πιστεύουν ότι είναι αναπόφευκτη η μετατόπιση της Ευρώπης πιο δεξιά (άρα και στον κ. Σαμαρά), λέγοντας μεταξύ άλλων:
“Είμαι ένας κεντροδεξιός πολιτικός ηγέτης. Πιστεύω ότι τελικά οι εκλογές κερδίζονται και χάνονται σε αυτό που ονομάζουμε πολιτικό κέντρο. Ταυτόχρονα δεν δέχομαι να αμφισβητήσει κανείς τον πατριωτισμό μου”.
Το Μαξίμου στέλνει μήνυμα στους βουλευτές εν όψει προυπολογισμού
Την ίδια στιγμή, στο briefing, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, διέψευδε σενάρια πρόωρων εκλογών με πρωτοβουλία του Μαξίμου και δήλωνε εν όψει προϋπολογισμού ότι στη ΝΔ σήμερα δεν υπάρχουν “Σιμπιλίδηδες”.
Για να θυμούνται οι παλιότεροι και να μαθαίνουν και οι νεότεροι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόταν στον βουλευτή Κιλκίς, Γιώργο Συμπιλίδη. Ο οποίος στις 9 Σεπτεμβρίου του 1993 προσχώρησε στην Πολιτική Άνοιξη, το κόμμα που είχε ιδρύσει ο Αντώνης Σαμαράς μετά την αποχώρηση του από τη ΝΔ, ρίχνοντας έτσι την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, πατέρα του σημερινού πρωθυπουργού.
Ο κ. Μαρινάκης υποστήριξε ότι δεν υπάρχει ανάγκη να μετατρέψει ο κ.Μητσοτάκης και τυπικά τον προϋπολογισμό σε ψήφο εμπιστοσύνης. Άλλωστε, όπως είπε: “Η ΚΟ της ΝΔ δεν έχει διαθέσεις να ρίξει τη χώρα στα βράχια, χωρίς κανέναν υπαρκτό λόγο.”
Δήλωσε επίσης ότι: “Ο κ.Μητσοτάκης είναι ο εγγυητής της σταθερότητας για τη χώρα” και επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2027. Ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν θα επισπευσθεί η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας.
Οι σαμαρικοί που αποτάσσονται τώρα τον Σαμαρά
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε μάλιστα ότι τη ΝΔ δεν την απασχολεί η συζήτηση για το ενδεχόμενο ίδρυσης νέου δεξιού κόμματος από τον κ.Σαμαρά. Δεδομένου άλλωστε ότι το Μαξίμου εμφανίζεται σίγουρο για τη στάση των βουλευτών της ΝΔ.
Σημειωτέον ότι όπως έχει γράψει το NEWS 24/7 είναι στο τραπέζι το σενάριο ανασχηματισμού, στον οποίο ενδεχομένως ο πρωθυπουργός να μοιράσει “τυράκια” σε στελέχη σαμαρικών καταβολών που θα επιλέξουν όμως τώρα να συνταχθούν με την ηγεσία.
Εν τω μεταξύ πολιτικά τέκνα του κ. Σαμαρά όπως ο Αδωνις Γεωργιάδης και ο Μάκης Βορίδης συνέχιζαν να τον… αποτάσσονται. Αλλά και στελέχη που αναδείχθηκαν σε κορυφαίες θέσεις στην κυβέρνηση Σαμαρά, όπως ο Βασίλης Κικίλιας και η Σοφία Βούλτεψη.
Μάλιστα ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασουλας, τον οποίο κάποτε ο κ.Σαμαράς αποκαλούσε “αδερφό”, αλλά ο οποίος πλέον φιλοδοξεί να είναι ο επόμενος Πρόεδρος Δημοκρατίας, αναφέρθηκε σε όσους καπηλεύονται τον πατριωτισμό. Αναφορά η οποία ερμηνεύθηκε ως αιχμή κατά του κ.Σαμαρά, αν και συνεργάτες του κ.Τασούλα διέψευδαν κάτι τέτοιο.
Στο γαλάζιο στρατόπεδο συζητήθηκε επίσης πολύ η δήλωση του πρώην περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα, πως η διαγραφή Σαμαρά άργησε πολύ να γίνει και αποτελεί θετική εξέλιξη. Ο κ. Νικας ήταν βέβαια εκλεκτός του κ.Σαμαρά στο παρελθόν, όμως στις τελευταίες περιφερειακές εκλογές ο Μεσσήνιος είχε στηρίξει – κατόπιν συμφωνίας με το Μαξίμου- τον Δημήτρη Πτωχό, ο οποίος και εξελέγη. Σημειωτέον ότι ο κ.Σαμαράς είχε πάρει πάνω του στην Πελοπόννησο τόσο τον προεκλογικό αγώνα των περιφερειακών εκλογών του 2023 όσο και των εθνικών εκλογών του 2023.
Από το κυβερνητικό στρατόπεδο υπογράμμιζαν εν τω μεταξύ ότι και στη Λευκωσία υπήρξε ενόχληση για τη δήλωση Σαμαρά περί “χαριεντισμάτων” του κ.Μητσοτάκη, αλλά και του Κυπρίου πρόεδρου Νίκου Χριστοδουλίδη, με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα στην άτυπη Σύνοδο της Βουδαπέστη.
Μηνύματα Μαξίμου και στους δεξιούς ψηφοφόρους
Ωστόσο μπορεί το Μαξίμου να θεωρεί “δεμένους” τους γαλάζιους βουλευτές και στελέχη, αλλά είναι εμφανής η αγωνία του να απευθυνθεί στους “σκληρούς δεξιούς” ψηφοφόρους. Διότι ο κ.Σαμαρας είχε και έχει το δικό του κοινό, το οποίο τώρα βέβαια διεκδικούν και άλλα κόμματα, με πρώτη την Αφροδίτη Λατινοπούλου, που προσδοκά σε ευθεία στήριξη του Μεσσήνιου.
Σημειωτέον ότι ο διευθυντής του γραφείου τύπου του κ.Σαμαρά, Νίκος Τσιούτσιας, ο οποίος “έχει πάρει πάνω του” την προσπάθεια απάντησης στα πυρά του Μαξίμου, δήλωσε σήμερα ότι ο πρώην πρωθυπουργός θεωρεί πως η ΝΔ πλέον έχει γίνει… γαλάζιος ΣΥΡΙΖΑ σε θέματα όπως ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών και το μεταναστευτικό.
Το μεταναστευτικό πάντως είναι που χρησιμοποεί το Μαξίμου ως βασικό επιχείρημα, στην προσπάθεια να κρατήσει το δεξιό κοινό. Ο κ.Μαρινάκης επικαλέστηκε χαρακτηριστικά τη μείωση του αριθμού των διαμενόντων μεταναστών σε δομές στη χώρα, τα γεγονότα στον Έβρο το 2020 και τον φράχτη του Έβρου. Επικαλέστηκε επίσης τα μη κρατικά ΑΕΙ και τις παρεμβάσεις της Αστυνομίας σε πανεπιστήμια και για τη διάλυση καταλήψεων.
Με άλλα λόγια, το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση Μητσοτάκη αναμένεται να παίξει σκληρή γραμμή στο μεταναστευτικό και το γνωστό έργο “νόμος και τάξη”.
Ο κ.Τσιούτσιας πάντως επέμεινε πως η διαγραφή Σαμαρά επήλθε επειδή πρότεινε τον Κώστα Καραμανλή για Πρόεδρο Δημοκρατίας. Σχολίασε μάλιστα βιτριολικά (Παραπολιτικά FM) ότι περιμένει να διαγραφεί και ο κ.Γεωργιάδης που επίσης έχει δηλώσει ότι θα ήθελε τον κ.Καραμανλή στην Προεδρία της Δημοκρατίας.
Ενώ άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά τόσο για τις επόμενες πολιτικές κινήσεις του πρώην πρωθυπουργού, όσο και για τη στάση που θα κρατήσει – έχοντας διαγραφεί πλέον- στον προϋπολογισμό. Σημειωτέον ότι ο κ.Σαμαράς βρίσκεται στις ΗΠΑ από όπου αναμένεται να έχει επιστρέψει την επόμενη εβδομάδα.
Τώρα όλα τα βλέμματα στρέφονται και πάλι στον κ.Καραμανλή, ο οποίος την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου θα μιλήσει σε παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Γιώργου Χαρβαλιά, με τίτλο «Γιαβόλ! Αίμα, Λήθη και Υποτέλεια» στην Πάτρα.